Gastro priča Novalje: Fešta od Maja goste upoznaje s tradicionalnom gastronomijom

Kušajte novaljske i otočne delikatese poput janjetine, paškog sira, novaljskih makaruna te ribljih specijaliteta, spravljenih na tradicionalni način, ali i oplemenjene elementima moderne gastro scene. Prilika je ovo za upoznati okuse Paga i Novalje spremljene na način kako su to činile generacije otočana, a mladi ovakvim događanjima čuvaju svoje recepte i tradiciju prenoseći ju na nove naraštaje.

Vrhunske delicije novaljske kuhinje

Posjetitelji će tako moći uživati u selekciji tradicionalnih i modernih jela pripremljenih od najboljih namirnica novaljske kuhinje. Gulaš od sipe s domaćim novaljskim makarunima, rižoto s lignjama, njoki sa šparogama i pancetom za ljubitelje tradicije ili pak janjeći burger za one koji ne mogu odoljeti modernim street food jelima. Sladokusci zasigurno neće moći odoljeti domaćim fritama i hrostulima.

Ako vam od navedenih jela rastu zazubice napominjemo kako to nije sve. Što se sve krije na meniju Fešte od maja najbolje je da se uvjerite sami!

Fešta od Maja vrhunska je gastronomska manifestacija koju vrijedni novaljski ugostitelji već tradicionalno pripremaju svojim posjetiteljima za vrijeme prvosvibanjskih praznika. Sezona u Novalji tradicionalno započinje Uskrsom, a ova manifestacija sastavni je dio događanja predsezone u ovoj poznatoj hrvatskoj turističkoj destinaciji koja je nadaleko poznata i po svojoj gastronomiji prvenstveno zbog paškog sira i janjetine te vrhunskog maslinovog ulja.

Fešta od Maja u gastro eventima predsezonskih događanja apsolutno se nametnula kao najveća gastro manifestacija sezone u organizaciji Udruženje obrtnika grada Novalje – ceha ugostitelja, Turističke zajednice grada Novalje i Grada Novalje. Ovogodišnja manifestacija održat će se u centru Novalje na Trgu Bazilike u subotu 29. travnja.

Fešta od maja uz Maju

Podsjetimo izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima. Potom su jela pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

Ne propustite vrhunsku gastronomsku otočnu večer u Novalji, a nakon uživanja u okusu novaljskih specijaliteta za dobru zabavu pobrinut će se Maja Šuput i nezaobilazna otočna klapa SoL.

Izvor i foto: TZ Grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.