Idemo u Istru: Grožnjan – maleni grad, veliki odmor

Kako bi odmorili dušu i “pobjegli od svega” ne moramo bježati jako daleko. Prekrasne lokacije za idealan odmor pronalazimo diljem cijele Hrvatske. Jedna takva destinacija nalazi se u središnjoj Istri. Predlažemo da otkrijete pitoreskni Grožnjan.

Teško je odlučiti što je ljepše, pogled na istarska mjesta i more s Grožnjana koji se nalazi na oko 200tinjak metara nadmorske visine ili pogled na Grožnjan za vrijeme vožnje do destinacije. Za one koji vole roadtrip iskustva, odlazak do ovog šarmantnog gradića
idealna je avantura i podsjeća na vožnje toskanskim vinskim cestama.

Iza zidina malenog grada krije se zanimljiva povijest i pregršt prekrasnih prizora koji oduzimaju dah i stvaraju krasne uspomene. Oko polovicu stanovništva čine Talijani, ali uzmite u obzir da grad Grožnjan nema više od 200 stanovnika. Većina njih su umjetnici koji su na Grožnjanu pronašli svoje mjesto pod suncem. Ovo je kratki osvrt na pogled iz daleka, ali kako bi shvatili prave čari Grožnjana, bitno je zaviriti u svaku uličicu.

Grožnjan – tako star, a tako moderan

Uske ulice krase kameni puteljci i šarene drvene rolete na prozorima srednjovjekovnih zgrada. Pomislit ćete da ste u labirintu, ali iz kojeg nećete poželjeti izaći.

Ovakav tip grada bi inače povezali isključivo s tradicijom i bogatom poviješću, ali šetajući ulicama shvatit ćete da termini poput „uobičajeno“ i „tradicionalno“ nemaju veze s ovim mjestom jer spoj urbanog i ruralnog čine Grožnjan jedinstvenim. U jednoj ulici naići ćete na štand s ponudom lokalnih proizvoda, a u drugoj ćete zastati pred čudnom umjetničkom instalacijom. Svaki prolaz u Grožnjanu povezan je s umjetnošću i krije neku od dvadesetak umjetničkih galerija u tako malenom mjestu. Poznat i kao grad umjetnika još od 1956. godine, Grožnjan je za vrijeme ljetnih mjeseci meka za kreativce, umjetnike i glazbenike iz cijeloga svijeta.


Gradom odzvanjaju melodije jazza i klasične glazbe, a posjetitelji uživaju u predstavama, radionicama i umjetničkim galerijama. Ulice su ukrašene djelima uličnih umjetnika i drugim unikatnim kreacijama. Kreativne umjetničke instalacije stvaraju neobične priče svake ulice u kojima su postavljene, a obilazak čine nevjerojatno zabavnim.

Tako i suveniri iz Grožnjana dobivaju novu dimenziju. Umjesto tipičnih narukvica i razglednica, u ponudi su prava umjetnička djela koja još nose miris svježe boje i imena mladih umjetnika, ali i onih čija su imena već dobro poznata u svijetu umjetnosti. Svaka ulica je pozornica ili atelje, a ni gužva nije problem jer svi posjetitelji pronađu sebi zabavan kutak i uličicu prepunu čudesa.

Iza zidina koje datiraju iz 15. stoljeća skriva se čudesna postmodernistička turistička priča koju je čak i CNN uvrstio na popis 14 najljepših srednjovjekovnih gradića u Europi. Ne tako daleko od doma, a opet kao u nekom drugom svijetu i vremenu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.