Poluotok biciklista: najromantičnije biciklističke staze Istre

Sve je bolje udvoje pa tako i vožnja na dva kotača. Biciklističke staze Istre jamče vam nezaboravne uspomene. Istra ima oblik srca, a njezine stjenovite obale i pitomi brežuljci savršena su mjesta za uživanje, daleko od gužve. Kako je Kopenhagen poznat kao grad biciklista, možemo reći kako Istri pristaje titula poluotoka biciklista.

Biciklističke staze prekrile su Istru poput guste paukove mreže. Gotovo posvuda na našem najvećem poluotoku možete stići biciklom.

Vozite se uz romantičnu istarsku obalu, duž rta Kamenjak, od Rovinja do uvale San Polo, oko Vrsara i Poreča, Umaga i Rapca. Zaputite se na dva kotača u unutrašnjost poluotoka, vozite uz bistre rijeke i potoke te se uz malo truda uspnite na brdašca na čijim se vrhovima skrivaju sela i stari srednjovjekovni gradići s prepoznatljivim crkvenim zvonicima.

Za vrsne bicikliste, ali i za rekreativce – staza ima za svakoga

Ako ste vrsni biciklist, okušajte se u jednoj od utrka po istarskim stazama. Ako vam je draža lagana vožnja na dva kotača, odaberite manifestaciju koja povezuje biciklizam, gastronomiju i kulturu. Predlažemo vam pet biciklističkih staza za koje tvrde kako su najromantičnije i vode vas kroz čudesne kutke Istre. Na ovim stazama otkrit ćete pejzaže i vizure koji će vam se činiti još ljepšima jer ih gledate udvoje.

Staza afrodizijaka

Vozite se po obroncima istarskih brda i dolinom rijeke Mirne. Ovaj kraj najpoznatiji je po tartufima, skupocjenim gastronomskim čudima koje prati reputacija afrodizijaka. Dopustite da ova staza probudi strast u vama!

Istra, naš srcoliki poluotok, ima dvije vrste zemlje: intenzivno tamnocrvenu u priobalju i sivu, masnu, glinastu u središnjem dijelu. Tartuf raste baš u toj sivoj zemlji, a epicentar mu je u vlažnoj Motovunskoj šumi kojom protječe rijeka Mirna. Tartufarska zona proteže se na sjeveroistok do grada Buzeta i Lupoglava te seže jugoistočno uz rječicu Rašu na Labinštini i južno do Pazinštine. Ovaj čudni krumpir, najčuveniji afrodizijak, intenzivno je neugodnog mirisa, no kad se naviknete na njega ostajete mu vječni poklonik. Postanete ovisnik o njemu kao i o svakom drugom grijehu.

Dvigrad Tour

Dvigrad tour prolazi Sv. Lovrečom pa se serpentinama spušta u Limsku dragu te vodi sve do zagonetnih ruševina srednjovjekovnog gradića Dvigrada. Možda vas baš pogled na tajanstveni Dvigrad potakne da voljenoj osobi otkrijete neku duboko skrivenu tajnu. Slijedi uspon od Dvigrada do Kanfanara na kojem ćete možda pustiti kap znoja više. Iz Kanfanara se spuštate u Limsku dragu pa se ponovno uspinjete prema Limskom kanalu i dolazite do mjesta na kojem pogledom možete obuhvatiti panoramu cijelog Limskog kanala i snimiti fotografije za pamćenje.

Čarobni arhipelag

Vrsar je jedan od najromantičnijih istarskih gradova, u kojem je u dva navrata boravio legendarni zavodnik Casanova, opijen istarskim teranom. Vrsar je gradić s predivnim pogledom na more i otoke, a ako upravo Vrsar spominje Casanova u svojim memoarima. U Vrsaru se zavodnik našao 1743. godine a Vrsar je opisao kao ružnjikav grad iako je upravo ovdje uspješan je bio u svojim zavodničkim vještinama. Zanimljiv doživljaj u Vrsaru je inspirativna šetnja Vrsarom u maniri storytellinga Casanova tour.

No vratimo se vašoj romantičnoj biciklističkoj turi. Obiđite ljupki gradić Vrsar, potom uživajte u sjeni šume Kontije, a zasluženo osvježenje potražite u selu Marasima, koje vas dočekuje na kraju staze.

Teran

S rive u Rapcu uspnite se do Labina, a zatim jurcajte po strmim stazama uz koje se nalaze vrhunski istarski vinski podrumi. Ova staza od vas traži nešto veći trud, koji će se isplatiti kada zajedno kušate čašu rubinski crvenog terana.

Veliki Brijun

U ovom otočnom nacionalnom parku svoj su trag ostavili drevni Rimljani, ali i dinosauri.

Nacionalni parka Brijuni kao i Kamenjak skriva tragove stopa dinosaura. Otisci stopala dinosaura otkriveni na čak četiri lokacije Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Turistima su dostupni oni otisci na Velikom Brijunu, a pronaći ćete ih na rtovima Ploče, Vrbanj, Barban i Pogledalo, a jedan troprsti otisak teropoda čeka vas već u velobrijunskoj luci.

Nacionalni park Brijuni obuhvaća čak 14 otoka. Otočje je toliko fascinantno da su na njemu boravili brojni slavni državnici i pripadnici svjetske umjetničke elite. Brijuni su odavna poznati kao mondeno okupljalište europske i svjetske aristokracije, ali oni su toliko više od toga… Jedan posjet zasigurno neće biti dovoljan da bi vaše oči upile svu njihovu ljepotu, stoga odmah planirajte svoj povratak.

Obiđite cijeli Veliki Brijun slijedeći priobalnu stazu. Uživajte u pogledu na egzotične životinje koje slobodno šeću otokom i rimske ruševine tik uz more. Imat ćete osjećaj da je cijeli otok samo vaš, barem na nekoliko sati.

Izvor: Istra.hr
Naslovna fotografija: Pogled iz Kaldira, Turistička zajednica Općine Motovun

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.