Iskoristite promotivne cijene i uživajte u ljepotama Nacionalnog parka “Krka”

Prirodne ljepote, povijesna i kulturna baština, te brojne atrakcije magnet su kojim Nacionalni park Krka iz godine u godinu privlači domaće i strane turiste. Turistička sezona je iza nas, no to nije razlog za ostanak kod kuće.

Javna ustanova “Nacionalni park Krka”, za sve vas koji se odlučite nastaviti s aktivnostima, pripremila je sadržaje kojima će naglasak dati na zdravlje i outdoor uz povlaštene i promotivne cijene.

Naime, Nacionalni park Krka i ove će se godine pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, a u posljednjem tjednu listopada posjetitelji će se moći oduševiti jesenskim bojama nacionalnog parka po promotivnim cijenama.

Europski tjedan mobilnosti

Manifestacija se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova. Za trajanja Europskog tjedna mobilnosti posjetitelji, odnosno pješaci i biciklisti koji će koristiti poučno-pješačke staze Skradinski most – Skradinski buk dužine 3,4 kilometra i Stinice – Roški slap – Oziđana pećina dužine 8,5 kilometara, imaju pravo na povlaštenu cijenu ulaznice za cijeli Park u iznosu od 65 kuna za odrasle i 35 kuna za djecu od sedam do osamnaest godina ili 35 kuna za odrasle, a 25 kuna za djecu, samo za lokaciju Roški slap.

U suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Šibenik, u subotu, 17. rujna i nedjelju, 18. rujna organizirano je i edukativno vođenje posjetitelja poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, uključujući i povratak autobusom Javne ustanove “Nacionalni park Krka”. Polazak je u 9 sati sa Stinica, a povratak u 13 sati s Roškog slapa. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail.

Tu stazu, jednu od najljepših, ali i najzahtjevnijih staza u Nacionalnom parku “Krka”, čine zemljani putovi, makadam, drveni mostići i stepenice, te mnogi usponi i spustovi, od kojih je vrlo zahtjevan uspon s 517 stepenica koji vodi do Oziđane pećine. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, edukativno vođenje se otkazuje.

Staza Skradinski most – Skradinski buk usječena je u desnu obalu Krke i meditativni je put do veličanstvenog Skradinskog buka za sve one kojima se ne žuri i koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Na putu od mosta do Skradinskog buka nalaze se otočići prekriveni vodenom vegetacijom, a nekada su tu plovile bijele lađe iz cijele Dalmacije.

Tema Europskog tjedna mobilnosti u 2022. je “Bolja povezanost”. Odabrana je zbog želje pojedinaca diljem Europe za ponovnim međusobnim povezivanjem nakon višemjesečne izolacije, ograničenja i prepreka do kojih je dovela borba protiv bolesti uzrokovane koronavirusom. Ljudi se mogu povezati tako da se sastaju na nekom od trgova u svojoj urbanoj sredini a povezuje ih i javni prijevoz.

Posebno se potiču mjere usmjerene na smanjenje zagađenja okoliša i na promoviranje sredstava javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. O važnosti i veličini manifestacije Europski tjedan mobilnosti u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica kako je u nju aktivno uključeno više od dvije tisuće europskih gradova.

Mjesec hrvatskog turizma u Nacionalnom parku “Krka”

S akcijskom cijenom ulaznice za sve kopnene lokalitete od 65 kuna za odrasle i 52 kune za djecu od 7 do 18 godina u razdoblju od 24. do 31. listopada, Javna ustanova “Nacionalni park Krka” pridružuje se promotivnoj akciji “Mjesec hrvatskog turizma” koju provode Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica. Djeca do sedam godina oduvijek imaju besplatan ulaz u “Nacionalni park Krka”.

Cilj akcije je poticanje građana Republike Hrvatske na upoznavanje i posjećivanje različitih dijelova naše zemlje uz povoljnije cijene za brojne turističke proizvode, od smještaja, prijevoza i razgledanja znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja kao i poticanje domaćeg turizma i povećanje turističkog prometa u postsezoni.

Svako godišnje doba na Krki zbog nečega je posebno. Međutim, Krka obojana jesenskim bojama pravi je doživljaj: ugodne temperature, živost biljnog i životinjskog svijeta, obilje vode, izraženi geomorfološki oblici stijena i sedre, a uživanje u svladavanju poučno-pješačkih staza i biciklističkih ruta posjet će učiniti nezaboravnim.

Nacionalni park “Krka” obuhvaća najveći i najljepši dio toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Temeljni fenomen NP “Krka” je sedra koja je, duž cijelog toka rijeke, oblikovala sedam očaravajućih sedrenih slapova. Skradinski buk, najduža sedrena barijera u Europi, najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.