SALUTE – kada se slavi BLAGDAN GOSPE OD ZDRAVLJA i sveti Mauro

.

Čuj vruću molbu puka svog,…

SALUTE – ZDRAVLJE

Salute je talijanski naziv za zdravlje, koje je svakom čovjeku preduvjet za funkcionalni život. Talijani imaju običaj reći “Salute”, na hrvatskom jeziku “Nazdravlje”. Kada nazdravljamo s čašom pjenušca možemo reći “Salute”. U Veneciji je Salute naziv za crkvu Gospe od zdravlja, koju su izgradili u znak zahvalnosti za nestanak kuge.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Nalazimo se u vremenima u kojima se vraćamo tradiciji i običajima, u vremenima kada smo potrebni molitve i obraćanja Stvoritelju, jer nikoga nije zaobišlo ovo nenadano doba.

Osobno sam vezana za ovaj blagdan 21. studenog koji slavi Gospu od zdravlja, zaštitnicu zdravlja, blagdan prikazanja Djevice Marije u Hramu i Svetog Maura, zaštitnika Istre, patrona Poreča i prvog istarskog biskupa.

Ove godine su mnoge proslave izostale, protekle godine smo na taj dan slavili zaštitnicu zdravlja, a posebnost ovog trenutka me nagnala da napišem ovaj blog.

Mnoge crkve Gospi od zdravlja, izgrađene su u znak zahvalnosti za ozdravljenje naroda od raznih pošasti, kuge, kolere i drugih. Dana 21. studenog se slavi taj Blagdan i danas, više no ikad, molimo za zdravlje.

Mnogi su umjetnici inspirirani crkvom Salute. Tako je umjetnica Vedrana Franelić naslikala sliku Salute tokom boravka u Veneciji na studiju primijenjene umjetnosti. Prethodne godine tokom organizacije Trodnevnice u Istarskim Toplicama surađivale smo i postavljena je izložba prvi put na 19. studenog 2019. u čast Blagdana Gospe od zdravlja.

Vedrana Franelić bacc. ars

SALUTE – Crkva zahvalnica za zdravlje

Gospa od zdravlja se slavi kao spomen na dan kada je po zagovoru naroda izgrađena crkva Santa Maria della Salute, koju Talijani zovu Salute, iz zahvalnosti Gospi koja je spasila Italiju od kuge, a na isti dan se slavi svetkovina Marijinog prikazanja u hramu.

1629. godine je Veneciju zahvatila epidemija kuge i Venecijani su se na početku epidemije utjecali svetom Roku. Za nestanak epidemije je mletačka vlast podigla slikovitu baziliku il Redentore posvećenu Kristu Otkupitelju, na Giudecchi.

Ovaj puta mletačko Veliko vijeće je 22. listopada 1630., odlučilo kako novu crkvu neće posvetiti nekom svecu zaštitniku od kuge, već Blaženoj djevici Mariji, za koju su držali da je zaštitnica Republike. Zavjet je učinjen 21. studenog 1631., tada je započela gradnja, a crkva Santa Maria della Salute je završena 1687. godine.

Također je odlučeno kako će pohoditi baziliku svake godine 21. studenog, na blagdan Prikazanja djevice Marije u hramu. Ta procesija poznata je danas kao Festa della Madonna della Salute, a u njoj tradicionalno sudjeluju venecijanski dužnosnici.

Procesija ide od Trga sv. Marka do bazilike Santa Maria della Salute u četvrti Sestiere – Dorsoduro, kao znak zahvalnosti za oslobođenje od kuge. Za tu priliku se gradi poseban prijelaz preko Canal Grande, (pontonski most). Taj događaj još uvijek je veliki događaj u Veneciji.

Salute, stoji na ulazu u grad kao simbol njegove pobožnosti, istina u susjedstvu rustične zgrade carinarnice (Dogana) koja je pak simbol druge strane Mletaka – pomorske trgovine. Djelo je arhitekta Longhena.

Salute je osmerokutna zgrada sagrađena na podestu od 100.000 drvenih pilota. Izgrađena je od istarskog kamena i marmorina (opeke premazane mramornom prašinom). Osmerokutna crkva, s velikim tamburom za kupolu, bila je već klasični arhitektonski vokabular, reminescencija na bizantsku umjetnost i bazilike poput San Vitale. Crkvena unutrašnjost je prepuna marijanskog simbolizma, velika kupola predstavlja – Marijinu krunu, unutrašnjost puna niša – utrobu, osam stranica crkve, osam stranica – njene zvijezde. Danas je kupola crkve Salute važan dio venecijanske vizure, postala je simbol grada, baš kao što su to kupole katedrale u Firenci i sv. Petra u Rimu. Jedina razlika je u tome što Salute nije velika katedralna crkva, već mala proštenjska crkva unutar grada.

Svetišta Gospi od zdravlja u Hrvatskoj

Brojne su crkve izgrađene i posvećene Gospi od zdravlja u Hrvatskoj.

U Istri se nalaze crkve Gospe od zdravlja i slave u Sošićima kod Rovinja, u Hreljićima, hodočasničkom mjestu kod Marčane poznatom po procesiji sa Gospinim kipom.

U Rovinju je  crkvica Gospa od zdravlja podignuta 1779. godine, a oltarna je slika kopija slike iz poznate crkve Majke Božje od Zdravlja u Veneciji.

Nekada su se vjernici okupljali dva puta godišnje u ovoj crkvi: 21. studenog na blagdan Gospe od Zdravlja i u ponedjeljak iza prve nedjelje poslije Uzašašća. Te se nedjelje, počevši od 1818. god., održavala velika procesija u čast Gospe od Zdravlja kao zahvala što je tada Rovinj sačuvan od kuge. Ta se zavjetna procesija kasnije držala oko crkve sv. Eufemije, a sljedećeg je dana misa u crkvici Gospe od Zdravlja. Sada je misa u crkvici Gospe od Zdravlja samo na blagdan Gospe od Zdravlja.

Također se slavi u Istarskim Toplicama u Kapelici Gospe od zdravlja i crkvici Svetog Maura koja je  posvećena Gospi od zdravlja u selu Sveti Mauro kod Momjana.

U Splitu se nalazi Crkva čudotvorne Gospe od zdravlja. Crkva je sagrađena 1535. godine kao zavjetna crkva u tijeku velike epidemije kolere. Nadograđivana je dva puta tijekom povijesti, a temeljitu obnovu doživjela je 1863. godine kada se grade zapadna lađa i zvonik, te prilaz crkvi čime svetište dobiva svoj današnji izgled. Jednobrodna longitudinalna građevina s kvadratnom apsidom i zvonikom na južnoj strani, široka 8 a duga 23,5 metara. Crkva Gospe od Zdravlja lijep je primjer historicističke arhitekture organski spojene s ranijim korpusom i impozantnim mjestom na kojem je sagrađena. Zavjetna crkva građena u doba kolere i mjesto gdje se pod Bogorodičinu zaštitu stoljećima utječu jelšanski pomorci jedinstveno je kulturno dobro. 

Proslava Gospe od Zdravlja

Stoljetna je tradicija da je franjevačka crkva na predjelu Dobri u Splitu središte različitih kulturnih događanja. Tako dokumentirano znamo da se od polovice 19. stoljeća, dakle u preporodnom razdoblju, uz stolnu crkvu sv. Duje, franjevačka crkva Gospe od Zdravlja najčešće spominje kao središte glazbenih zbivanja u gradu pod Marjanom. Narodnjački godovi, značajne obljetnice i pobjede obilježavale su se i uveličavale svečanim bogoslužjem na narodnom jeziku upravo u franjevačkoj crkvi na Dobromu (Mirjana Škunca, Glazbeni život Splita od 1860. do 1918.). Takav glazbeni i kulturni duh u spomenutoj crkvi, franjevci su neprekinuto sačuvali sve do danas.

Značajna djela koja danas krase crkvu na Dobrome, jedno s područja likovne umjetnosti, a drugo s područja glazbe, monumentalnu fresku Krista Kralja Ive Dulčića i Kantata Gospi od Zdravlja za soliste, zbor i orkestar hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula.

Glazbena tradicija u crkvi na dobrome ogleda se prije svega u brojnim koncertima i drugim kulturnim manifestacijama kroz čitavu građansku godinu. Ona je osobito zapažena i pojačana u božićno vrijeme, a ponaosob za vrijeme priprave za blagdan Gospe od Zdravlja, u devetnici kada se gotovo svakodnevno upriličuju najrazličitije glazbene priredbe s nastupima dječjih zborova, mješovitih zborova različitih uzrasta i staleža, solističkih recitala na orguljama i klaviru, klapskih cjelovečernjih nastupa do koncerata recentnih opernih solista. Devetnica Gospi od Zdravlja ima dva dijela, duhovni i kulturni. Duhovni dio devetnice započinje molitvom krunice prije mise, a zatim pjevanom misom.

Sveti Mauro – zaštitnik Istre

Sveti Mauro je  kršćanski mučenik, prvi istarski biskup i zaštitnik Istre. Na isti se dan slavi 21. studenog kao dan grada Poreča u najstarijoj europskoj katedrali, Eufrazijevoj Bazilici, koja se nalazi na popisu Unesca kao zaštićena kulturna baština. Mozaici Eufrazijeve bazilike su oslikani njegovim likom. U crkvi se nalaze relikvije sv. Maura, koje se danas časte.

Na taj dan se u boljim vremenima organizirala fešta od bakalara i palente, Festival palente (opjevana La mula de Parenzo). Svake godine se dodijeljuje gradska nagrada Sveti Mauro za životno djelo.

Retrospektiva izložbe Punto Sacro -Punto di Partenza i proslave Trodnevnice Gospe od zdravlja u Lječilištu Foto: Eda Mužica – 21.11.2019.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.