Izdvajamo zanimljivosti koje ćete otkriti u Parku prirode Vransko jezero

spot_img

Ako planirate odmor u Dalmaciji i krenete putem Jadranske magistrale prema sjevernoj Dalmaciji, između Šibenika i Zadra, a u neposrednoj blizini Pakoštana – vidjet ćete prekrasan prirodni fenomen različitih plavetnila koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Kad ugledate razvedenu jadransku obalu s jedne strane, a s druge najveće prirodno jezero u Hrvatskoj – znat ćete da ste stigli do područja Parka prirode Vransko jezero, a evo koje ćete sve zanimljivosti ondje otkriti.

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Sjeverozapadni dio jezera je proglašen posebnim ornitološkim rezervatom gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, te izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti. Kao takav uvršten je u popis važnih ornitoloških područja u Europi, a od 2013. godine zaštićeno močvarno područje.

Jezero, more – ili oboje?

Poseban doživljaj Parka prirode Vransko jezero je spoj plavetnila koja se ondje izmjenjuju, pružajući najljepši pogled na prirodne ljepote ovog fenomena. More uz jezero? Ili jezero tik do mora? Pogled vam se pruža na oboje, a vi izaberite koje plavetnilo vam je draže.

Ondje su jezero i more u najbližem susjedstvu, premda ovo najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i prirodni fenomen potopljenog krškog polja nije velike dubine (od dva do najviše pet metara). Vodostaj se godišnje koleba maksimalno dva metra, a prosječno metar.

Riječ je o prirodnom fenomenu kriptodepresije koja stvara jedinstveno jezero. Riječ je o o zemljopisnoj pojavi u kojoj je površina vode jezera iznad razine mora, a dno ispod nje. Ispod velike nakupine mulja, koja na nekim mjestima prelazi i preko 20 metara, nalazi se nepropusni flišni sloj stijena. To je nepropusna barijera i voda ne može oticati u krško dno. Uski krški greben prirodna je barijera između jezera i mora, no zbog svoje poroznosti more ulazi u jezerske vode i zaslanjuje ju.

Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. godine Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode.

Vransko jezero – poseban ornitološki rezervat

Na području Vranskog jezera do sada je zabilježeno oko 235 vrsta ptica, od čega su 102 gnjezdarice, dok ostalima jezero služi kao odmorište prilikom selidbe ili kao zimovalište. Prema procjenama, za vrijeme jesenje selidbe tu dnevno boravi između 20.000 i 200.000 ptica.

Sjeverozapadni dio jezera je proglašen posebnim ornitološkim rezervatom još 1983. godine te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe) i područje je prirodnih staništa ptica vodarica, rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, te izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti. Također, ovo područje je i na Ramsarskom popisu močvarnih staništa od međunarodne važnosti.

Među pticama gnjezdaricama, u Parku prirode Vransko jezero nalaze se četiri vrste ugrožene (rizične) na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnoj razini. Za neke od tih ptica Park je jedino gnjezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske, a područje Parka prirode Vransko jezero je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta.

Ovdje se iz skrovišta može promatrati cijeli životni ciklus ptica, gniježđenje i briga za mlade. Vransko jezero je zato idealna lokacija za promatranje ptica ili popularno zvani „bird-watching”. Za potpuni doživljaj bogatstva ptičjeg svijeta, ponesite dvogled ili teleskop.

Atraktivna lokacija za ribolovce

Vransko jezero bogato je ribom i privlači brojne ribolovce koji ondje dolaze zbog šarana, soma i štuke. Ondje je i jegulja koja je uz riječnu babicu jedina autohtona riblja vrsta i strogo je zaštićena na području Parka prirode Vransko jezero, a mrijesti se u Sargaškom ili Sjevernoatlanskom sargaškom moru. Mlade jegulje s tih mjesta putuju potom toplom Golfskom strujom prema našoj obali i stižu i do Vranskog jezera, a zatim se spolno zrele vraćaju opet u sjeverne vode gdje i ugibaju nakon mriještenja.

Prošetajte ili se provozajte i istražite bogatu povijest

Položaj Vranskog jezera, smještenog uz more, izvor je svih njegovih atrakcija i bogatstva bioraznolikosti. U neposrednom je okruženju uzvisina Kosovac, prema moru prostire se greben visine do 110 metara, a u širem okruženju je i Velebit koji ima utjecaj na hidrologiju Parka prirode. Park prirode možete istražiti kroz šetnju poučnim i pješačkim stazama, ali i uz svog omiljenog ljubimca na dva kotača – mnogima je biciklizam prvi izbor za obilazak Vranskog jezera.

U blizini Vranskog jezera ostaci su Starog grada Vrane iz srednjeg vijeka (spominje se već u 9. stoljeću). U Vrani je bio prvi benediktinski samostan u kojem se čuvala kruna hrvatskih kraljeva.

Mjesto Vrana značajan je povijesni lokalitet o čemu svjedoči utvrda i samostan vitezova Templara iz 12. stoljeća, poznatija kao Stari grad Vrana koji je vrlo vrijedan povijesno-kulturni lokalitet.

Obogaćena ponuda Parka prirode Vransko jezero

Kako je objavljeno početkom ove godine, javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju provedbu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”. Projekt vrijednosti blizu 30 milijuna kuna sufinancirala je Europska unija s blizu 19 milijuna, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s više od milijun i 600 tisuća kuna.

Prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s Parkom prirode Vransko jezero, solarna brodica, uređenje lučice Crkvine i adrenalinski park u šumi pinija nadomak info centra Crkvine, neke su od novina koje Park prirode Vransko jezero nudi svojim posjetiteljima.

Osim navedenih sadržaja izrađen je i niz promotivnih materijala, atlas krajobraza i novi turističko – planinarski zemljovid na 11 jezika, snimljen je promotivni film o Parku, nabavljeni su brojači posjetitelja, live – stream kamera, produljena je postojeća drvena poučna staza te su uređeni makadamski putovi na četiri lokacije i na taj način unaprijeđena je turistička infrastruktura Parka.

Stoga, ako već niste, istražite sve novosti i atrakcije i krenite putem prirodnih ljepota i atrakcija.

Tražite još jaču dozu adrenalina?

Ako želite dodatno začiniti svoj izlet, odvažite se na Quad avanturu po području Parka prirode Vransko jezero. Quad safari u Parku prirode Vransko jezero uz vodstvo vodiča je odlična prilika da upoznate morsku obalu ali i da se vozite oko najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj.
Vodič će vas dočekati u Biogradu i dat će vam potrebnu opremu i upute kako da vozite sigurno, a nakon toga započinje vaša avantura.

Uživat ćete u uzbudljivoj vožnji quadom po neasfaltiranoj cesti, a nakon što dođete do Vrane, uputit ćete se u istraživanje tog područja. Vodič će vas uputiti u sve zanimljivosti i povijesne činjenice područja kojeg budete obilazili, a bit će i nekoliko stanki kako bi kreirali najljepše fotografije za uspomenu.

Panorama pogled koji obara s nogu

Vidikovac Kamenjak se nalazi na sjevernoj strani Vranskog jezera na 283 metra nadmorske visine, a čim prođete pored info centra i kapelice, odmah vam se otvara pruža fascinantan pogled na kornatski arhipelag, Murter, Pirovac, Pakoštane, Biograd i Drage.

P.S. Ondje nemojte propustiti obići i kušaonicu gdje se možete probati domaće rakije, sireve i suhomesnate proizvode.

Naslovna fotografija: Arhiva JU Park prirode Vransko jezero

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.