Odabir nikada nije bio lakši: Bogata kultura i posebne plaže čine Pulu idealnim mjestom za odmor

Atraktivna Pula uvijek je dobar izbor za ljetni odmor. Ovaj najveći grad Istarske županije ima dugu tradiciju vinarstva, brodogradnje, ribarstva, gastronomije, a posebno turizma. Još od vremena starih Rimljana tu su se odvijale gladijatorske borbe, u blizini se nalazi jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija Brijunsko otočje, a brojne plaže oduševit će i one najzahtjevnije.

Kulturne znamenitosti Pule

Jeste li čuli za legendu o nastanku Pulske Arene? Prema pričama iz drevnih vremena, kulturološko blago Hrvatske stvorile su slavne vile koje su u grad zalazile samo noć kako ih nitko ne bi opazio. Marljivo su donosile kamen po kamen s Učke i stvarale svoj Divić-grad. No, jedno jutro ih je u tome omeo pijetlov glas i one se više nikada nisu vratile u Pulu; zbog toga je Arena danas bez krova.

Povijest pak prikazuje da su se u najpoznatijem hrvatskom amfiteatru izgrađenom u doba vladavine cara Vespazijana u I. st. poslije Krista kasnije odvijale krvoločne gladijatorske borbe. Danas je njezina svrha turistička te služi za održavanje ljetnih priredbi poput raznih koncerata, Filmskog festivala i Operne sezone. Također, važna kulturna znamenitost su i Zlatna vrata poznata i kao Slavoluk Sergijevaca. Slavoluk je postavljen u spomen na tri člana obitelji Sergijevac koji su obavljali visoke činovničke dužnosti u Puli te je poznato odredište koje posjeti većina turista.

Očaravajuće ljepote Brijunskog otočja

Čisto more, blaga mediteranska klima, dobar geografski položaj i prometna povezanost tek su neke od prednosti Pule i razloga zbog kojih je postala jedno od idealnih mjesto za odmor. Brojni kafići, restorani, hoteli i kampovi nalaze se uz obalu te u središtu grada. Jedan od najpoznatijih restorana svakako je Amfiteatar koji se nalazi u samom srcu starog dijela Pule gdje možete probati specijalitete poput boškarina, pljukanaca ili tuna steaka s karamelom. Treba napomenuti i da se jela pripremaju na osnovi istarskih namirnica, a u ponudi imaju i preko 50 hrvatskih vina.

U okolici Pule nalazi se i Nacionalni park Brijuni koji ćete sigurno htjeti posjetiti ako imate višak slobodnog vremena. Safari park, dinosaurske stope, Titov Cadillac, maslina stara više od 1600 godina i Kastrum tek su neke od ljepota koje krije ovo otočje.

Plaže kao oaze mira i uživanja

No, Pula je zasigurno najprivlačnija turistička destinacija zbog svojih prekrasnih plaža koje iz godinu u godinu privlače turiste; kako domaće tako i ostale diljem svijeta. Ima ih više od desetak, a idealno su mjesto za kupanje i odmor. Kako ljeto još traje sigurni smo da još ima vas koji planirate skoknuti do plaže. Donosimo vam prijedlog top tri plaže koje morate posjetite ako vaš odabir postane Pula.

Plaža Havajka

Ako vam je san posjetiti neku tropsku plažu, imamo dobre vijesti. Plaža Havajka poznatija je i kao Havajska plaža zbog svojih prirodnih ljepota. Uvala Havajka ili Havajska plaža najpoznatija je plaža na Verdueli, omiljenom dijelu Pule za sve turiste, ali i domaće kupače. No ipak upravo Havajka se posebno izdvaja te smo je odabrali za najfotogeničniju plažu Istre jer upravo ovu uvalu naći ćete na najviše fotografija posjetitelja.

Havajka je omiljena plaža u Puli, a zanimljiva je po svojoj tirkiznoj boji mora te bijelom oblom kamenju. Omiljena je destinacija obitelji s djecom, ali i svih generacija ljubitelja mora i plaža. Smještena je između stijena i s nje se pruža prekrasan pogled na kristalno more oko Verudele koja je poznata i po zalascima sunca, najviše onome kod Zlatnih stijena koje su dobile ime po boji koje dobiju kada sunce zalazi na stjenovitim plažama.

Plaža Svjetionik

Na poluotoku Zlatne stijene, izvan samog grada Pule smještena je stjenovita plaža Svjetionik. Naziv je dobila po svjetioniku iz 1877. godine  koji se nalazi u neposrednoj blizini. Ova plaža je stjenovita pa je ulazak u more otežan; predviđena je za ljubitelje adrenalina i avanturiste. Također, za vrijeme juga more je pod svjetionikom uzburkano i valovito pa je tada zabranjeno kupanje. Uz plažu se nalazi i restoran ako se zaželite kave ili sladoleda.

Punta Verudela

Ova plaža idealna je za obitelji s djecom koji preferiraju šljunčane plaže s betoniranim dijelom. Verudela je gradski turistički poluotok koji se smatra jednim od najprestižnijih dijelova grada. Ova plaža je sadržajno najbogatija plaža u Puli jer nudi iznajmljivanje ležaljki, suncobrana, kreveta za sunčanje, kajaka i pedalina. Na plaži se nalazi  i aquagan te aquapark za djecu, a odrasli se mogu odmoriti u beach baru ili na masaži.

Poluotok Verudela obiluje uvalama i plažama od šljunčanih, kamenih, skrivenih divljih za ljubitelje avanturizma, te naravno onih uređenih i opremljenih. Verudela je uistinu najomiljenija destinacija svih turista koji dođu u Pulu upravo zbog raznolikih uvala i plaža koji će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Na Verudeli je i omiljeni turistički kompleks Park plaza Arena Pula, koji privlači veliki broj turista iz cijeloga svijeta i sadržajno gostima pruža sve na jednom mjestu, a ovdje je i poznati pulski Aquarium koji čuva 250 vrsta zanimljivih živih organizama.

Naslovna fotografija : TZ Pula

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.