Lika Quality brand bogatiji za 21 novi autohtoni proizvod

Lika je svojevrsna ekološka jezgra Hrvatske koja, osim jedinstvenih prirodnih ljepota, ima i jedinstvenu kuhinju, s namirnicama proizvedenim u ovoj ekološkoj oazi. Svatko tko posjeti Liku trebao bi imati priliku u potpunosti osjetiti, doživjeti ali i kušati nadaleko poznate ličke specijalitete. Lika destinacija obuhvaća dijelove Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije te tako tvori prirodno zaokruženu cjelinu. S obzirom kako je preko 60% površine zaštićeno nekom vrste zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, Lika je praktično destinacija zaštićenih područja prirode.

Lika zbog svog geografskog položaja, izmjenom triju klima te izuzetno čistog zraka pogoduje uzgoju iznimno kvalitetnih namirnica. Proizvođači u Lici zadnjih nekoliko godina sve su više okrenuti ekološkoj proizvodnji, a većinu svojih proizvoda i dalje proizvode po tradicionalnim recepturama i metodama baš kao nekoć.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na sjednicama stručnih tijela sustava “Lika Quality” donesena je odluka o dodjeli prava korištenja Znaka Lika Quality za 10 novih proizvođača s 21 novim proizvodom. Sustav se provodi na području destinacije Lika koja osim Ličko – senjske županije obuhvaća područja Karlovačke i Zadarske županije. Osim povezivanja lokalnih proizvoda pod isti brend – Lika Quality, cilj sustava je poticanje lokalnih proizvođača na proširenje proizvodnje, ispravnu registraciju poslovanja, samozapošljavanje te otvaranje novih prodajnih mjesta. Navedena oznaka se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, dodjeljuje proizvodima koji su proizvedeni na području Lika destinacije sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete i imaju uporište u tradiciji.

– Lika Quality proizvodi vrhunske su kvalitete zbog područja na kojem su uzgojena i/ ili proizvedena. Gotovo 60% ukupne površine destinacije nalazi se na popisu NATURA 2000 što ličkim namirnicama daje iznimnu nutritivnu vrijednost i bogatstvo okusa. Upravo zbog toga mi u Klasteru brendiramo destinaciju Lika kao destinaciju zaštićenih prirodnih područja, ali i kao gastro destinaciju i to prema načelima održivog razvoja, rekla je Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination.

Deset novih proizvođača ušlo je tako u sustav Lika Quality: OPG Starčević, SOPG Nikolina Tonković Čorak, OPG Pčelarstvo i stočarstvo Kasumović, Divinum – obrt za proizvodnju prirodne kozmetike, Domaća radinost Očica Ovčica, OPG Butina, OPG Koča, OPG Brbot, Eko Vedrine d.o.o. i OPG Obljajac.

/// Destinacija Lika među TOP 100 održivih globalnih destinacija svijeta

Iz klastera dodaju kako je zahvaljujući upravo Lika Quality sustavu, destinacija Lika krajem prošle godine uvrštena na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija i to među 15 najuspješnijih primjera zbog čega su izuzetno ponosni. A kako je Lika Quality i u lokalnoj zajednici prepoznat kao uspješan primjer, pokazuju i pristigle prijave iz mjesta u kojima do sada nije bilo Lika Quality proizvoda.

/// Otvorena kuća hrvatske hrane: Crotaste nudi više od 220 proizvoda iz stotinu OPG-ova

Proizvode s oznakom Lika Quality moguće je kupiti u marketima i suvenirnicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, suvenirnici Nacionalnog parka Paklenica, brodovima Jadrolinije te u Kući Hrvatske hrane “Crotaste” u Zagrebu. U suradnji s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop koja radi na plasmanu Lika Quality proizvoda i ove će godine biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto svih Lika Quality proizvoda, čije se otvaranje uskoro očekuje, poručuju iz Klastera Lika Destination.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.