Lonely Planet preporuča zabavu u Hrvatskoj za cijelu obitelj

Vrijeme godišnjih odmora čini se daleko, no za planiranje nikada nije prerano. Znaju to i u Lonely Planetu, jednom od najuglednijih izdavača vodiča na svijetu, pa su posljednjih dana objavili nekoliko članaka o Hrvatskoj kao savršenom odredištu za odmor. Jedan od njih čitatelje poziva da izbjegnu Dubrovnik i zamijene ga podcijenjenim Šibenikom, a drugi pomaže isplanirati odmor s-otoka-na-otok. No nama je najzanimljiviji treći članak koji donosi pregled zabavnih aktivnosti za obitelji na odmoru s djecom.

Najbolja stvar je zapravo u tome da za neke od preporučenih aktivnosti niti ne morate čekati godišnji odmor – možete se uputiti na jednodnevni izlet ili vikend i zabaviti se već sad.

Otputujte kroz vrijeme na ovim zastrašujućim tvrđavama

Vratite svoje male istraživače u vrijeme srednjovjekovnih vitezova i legendi posjetom jednom od brojnih hrvatskih dvoraca i utvrda. Od četiri veličanstvene šibenske utvrde, tvrđava Barone iz 17. stoljeća najprikladnija je za djecu zahvaljujući svom izvrsnom centru za posjetitelje gdje mogu putovati kroz vrijeme putem interaktivnih izložaka proširene stvarnosti.

U izvrsno očuvanom dvorcu Morosini-Grimani iz 15. stoljeća u Svetvinčentu, u Istri, pustolovna igra poziva velike i male posjetitelje da lutaju kroz njegove kule, skrivene odaje i tamnicu u potrazi za kraljevim prijestoljem i tajnom dvorca.

A u Zagorju leže dva najočuvanija dvorca u Hrvatskoj, smještena u prekrasnim krajolicima. Bajkoviti dvorac Trakošćan gleda na jezero i 215 hektara parka, dok se unutar njegovih zidina iz 13. stoljeća nalaze tri kata eksponata s mačevima i oružjem. Impozantan dvorac Veliki Tabor iz 16. stoljeća na vrhu brežuljka sadrži stalnu etnografsku zbirku svakodnevnih predmeta iz tradicionalnih seoskih domaćinstava i seoskih gospodarstava u regiji.

Ovim preporukama možemo dodati i Stari grad Ozalj s njegovim Zavičajnim muzejom, te dvorac Eltz u Vukovaru u kojem je Gradski muzej Vukovar. A kad smo već spomenuli muzeje….

Pronađite muzej koji će zabaviti djecu svih uzrasta

Kada vrijeme nije za boravak vani, idealno je vrijeme za posjet jednom od muzeja prilagođenih djeci, preporuča Lonely Planet. Mladi istraživači dižu palac gore Muzeju iluzija koji se može pronaći u Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovniku, a koji se sastoji od zbirke soba optičkih iluzija, zrcala i holograma.

U Zagorju, Etnografski muzej na otvorenom Kumrovec Staro Selo prikazuje predmete tradicijskog seoskog života s kraja 19. i početka 20. stoljeća, navodi Lonely Planet.

Muzej krapinskog neandertalca oduševljava male i velike posjetitelje šarenim, visokotehnološkim izlošcima i izlošcima koji istražuju povijest svemira, zemlje i čovječanstva te priču o poznatom pronalasku kosti neandertalca iz 1899. u Krapini.

Onim klincima koje zanima daleka povijest zanimljiv će biti i vukovarski Muzej vučedolske kulture, ali i Kuća Panonskog mora u Pleternici ili nedavno otvoreni Centar podzemne baštine Speleon.

Doživite uzbuđenja u vodenim i avanturističkim parkovima

Kada dođe malo toplije vrijeme, uputite se u jedan od brojnih hrvatskih vodenih i pustolovnih parkova. Vodeni park Aquacolors najveći je u zemlji i ima sve: bazen s valovima i dva druga vanjska bazena, 12 tobogana, dvije vodene vožnje i 500 metara dugu (1640 stopa) lijenu rijeku. Roditelji se mogu oporaviti u baru Crocodile Cave ili se sunčati na plaži od umjetnog šljunka.

Spakirajte svoje tinejdžere koji se dosađuju u Fun Park Biograd za zagarantiran adrenalinski doživljaj. Postoji mnogo toga da ih zabavlja satima: tobogani, simulator svemirskih automobila, zona nulte gravitacije i 7D virtualno iskustvo. U međuvremenu, vlakovi igračke i vožnje “choco cup” zabavljaju malene mališane. Ne propustite panoramski kotač Adria Eye za širok pogled na Jadransko more i Kornate s vrha.

Ako ste spremni za adrenalinski izazov, Glavani Park u Barbanu u Istra privlačan je cijeloj obitelji. Ima tri zračne penjačke rute, svaka viša, duža i zahtjevnija. Hrabri će se htjeti okušati u skoku u slobodnom padu, voziti se monociklom duž 120 metara dugačkog ziplinea ili letjeti zrakom na ljudskom katapultu.

Učite o očuvanju u rezervatima za divlje životinje i životinje

Umjesto zooloških vrtova, posjetite ova impresivna utočišta koja štite ugrožene životinje. U Sokolarskom centru Dubrava kraj Šibenika možete se izbliza upoznati s pticama grabljivicama. Nakon interaktivnog edukativnog razgovora, djeca mogu hraniti i maziti sove i držati sokola na ruci.

Zaustavite se u Utočištu za medvjede Kuterevo na putu  između unutrašnjosti i primorja. Ovdje možete vidjeti kako volonteri rade na rehabilitaciji medvjedića siročadi u selu Kuterevo, zabačenom u sjevernom Velebitu.

Na otoku Lošinju, Lošinjski edukacijski centar o moru radi na očuvanju dupina u Jadranskom moru. Cijela obitelj može uskočiti na brod i uputiti se na odgovoran izlet promatranja dupina kako bi uočili ta nježna stvorenja dok se brčkaju u moru.

Izvor: Lonley Planet
Naslovna fotografija: JU Baraćeve špilje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.