“Obitelj – temelj opstojnosti…” – obljetnica manifestacije koja povezuje hodočašće, kulturu, turizam…

Mjesec svibanj je jedan od najznačajnijih u povijesti Hrvata, kako onih vjerskih kojeg prepoznajemo kao Gospin mjesec tako i nacionalnih kada slavimo veliki broj obljetnica uključivo i onih kulturno turističkih. Već od prvog dana kada se uz praznik rada slavi i Josip radnik kojeg, uz zaštitnika Očeva, često prizivamo i u poduzetničkim pothvatima i projektima, do Majčina dana, pa sve do 30. svibnja kad ćemo proslaviti i Dan svehrvatske državnosti.

U ovom mjesecu grupa entuzijasta, poduzetnika, umjetnika i turističkih djelatnika proslavit će i 28. obljetnicu kulturno turističke manifestacije “OBITELJ – TEMELJ OPSTOJNOSTI HRVATSKOG NARODA” koju smo priredili ratne 1994. upravo na 15. svibnja koji su Ujedinjeni narodi proglasili i Danom obitelji.

Poseban naglasak i mjesto je simbolično povezano s karizmatičnim i svetim Ivanom Pavlom II. jer se priređuje na trgu s njegovim imenom uz prisjećanje na pismo koje mu je poslano u bolnicu gdje se oporavljao (posebnost je i odgovor u pismu koji je ubrzo uslijedio već u srpnju, dva mjeseca prije prvog posjeta u rujnu kada je pohodio Zagreb i tako počastio i podržao sve Hrvate koji su još bili u ratu kako u Hrvatskoj tako i BiH!).

Tog dana kojeg se s ponosom prisjećaju svi sudionici kako glazbeni i likovni umjetnici, kulturni djelatnici i poduzetnici pa i svećenici na čelu s tadašnjim provincijalom fra Tomislavom Pervanom. Manifestaciju su počastili i rado se odazvali tadašnji prvak Osječke opere Ferdinand Zovko, domaća klapa Hrvoje i Hrvatska glazba iz Mostara sa stoljetnom tradicijom kao i Mandolinski orkestar iz Imotskog.

Vrijedni spomena su i pokojni glazbenik iz Ljubuškog Martin Boras i akademski slikar Franjo Primorac kao i svi entuzijasti koji su pomogli u organizaciji ili su svojim dolaskom uveličali ovu, za to ratno vrijeme, neobični i za domicilne Hrvate vrlo vrijednu manifestaciju.

Kako su i danas aktualne poruke i vizija koju nam valja slijediti, to smo odlučili prigodno je obilježiti u novotvorenoj galeriji-muzeju NAŠA MAJKA uz naglasak na kulturi kao najboljoj poveznici za promociju turističkih potencijala Međugorja i cijelog Brotnja u općini Čitluk koja u ovom mjesecu slavi i obljetnicu prvog spomena a čiji trag je pronađen u Dubrovačkom arhivu. I ta činjenica potvrđuje veliku trgovačku i kulturnu poveznicu s tada slavnom Republikom a koja se može iskoristiti u turističkom marketingu jer povezuje Dubrovnik i Međugorje, globalno najpoznatije turističke destinacije kod Hrvata.

Zato povezivanje turističkih i agro poduzetnika, kulturnih i javnih djelatnika, uz uvijek poželjnu i duhovnu dimenziju koja uključuje Hrvate s obje strane granice, dobitna je kombinacija za svekoliki održivi razvoj i najbolji temelj opstojnosti hrvatskog naroda.

I vaš bloger s ponosom ističe svoj doprinos manifestaciji “OBITELJ – TEMELJ OPSTOJNOSTI HRVATSKOG NARODA” i u onoj iz prošlog stoljeća kao i ovoj koju ćemo na razne načine obilježiti cijeli mjesec svibanj za što zazivamo i Božju kao i pomoć NAŠE MAJKE-GOSPE kojoj se posebno utičemo zadnja četiri desetljeća!

Fotografije: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.