Ovog vikenda čeka vas Čokoladna čarolija, najveseliji blagdan i prilika za srednjovjekovne aktivnosti

Ovog vikenda imate priliku na zabavan način naučiti nešto novo o Zagrebu u srednjem vijeku, provesti najveseliji blagdan na Rivijeri, ali i osladiti se uz Čokoladnu čaroliju. Također, dok nam vremenske prilike to još dozvoljavaju, zašto ne biste iskoristili vrijeme u prirodi na svježem zraku?

Ovog vikenda provedite najveseliji blagdan na Rivijeri

Martinje se slavi 11. studenoga, na datum na koji je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa. Martin je bio rimski vitez u današnjoj Mađarskoj, a čim je završio vojnu službu, zaredio se, a potom je izabran i za biskupa.

Veseli martinski dani obilježit će se i na području Rivijere Crikvenice. U subotu, 12. studenoga, u 10 sati će se u neposrednoj blizini gradske tržnice u Crikvenici održati krštenje i degustacija vina. Protokol krštenja vina odradit će se u “režiji” članova Udruge vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija”.

Posjetitelji ovog događanja će moći kupiti bon u iznosu od 30 kuna koji uključuje vrećicu, čašu i degustaciju vina, a svoj udio u dobroj zabavi dat će i glazbeni sastav “Klamaruša”.

Rivijera Crikvenica jednako je lijepa u sva godišnja doba, a njezina mala slikovita mjesta svijet su raznovrsnosti prirodnih ljepota, neodoljivih mirisa i okusa, koji će zadovoljiti i najveće gurmane. Nije tajna da u tom kraju možete kušati svakovrsne eno i gastro delicije, stoga ne propustite istražiti što Rivijera ima za ponuditi.

Svi su pozvani na ovu veselu feštu, a Crikvenica će vas rado dočekati i ugostiti. Dođite na Martinja u Crikvenici i dobro se zabavite!

Dopustite da vas očara Čokoladna čarolija u Opatiji

Ekskluzivni proizvodi od čokolade, vrhunske delicije i atraktivan program obilježit će 16. Festival čokolade u Opatiji, koji će se održati u novom terminu od 11. do 13. studenog. Tijekom tri dana drugog vikenda u studenom Opatija će postati meka ljubitelja slatkih užitaka, koje očekuje prigodna ponuda osmišljena posebno za ovu manifestaciju.

Središnje zbivanje najvećeg i najstarijeg hrvatskog događanja posvećenog svima omiljenoj namirnici, sajam Čokoladna čarolija u centru Gervais okupit će više od dvadeset craft proizvođača čokoladnih slastica, a novost će ove godine biti OPG-ovi s paletom proizvoda od čokolade, koji će se smjestiti na prvom katu opatijskog kulturnog centra.

Vrata centra Gervais bit će otvorena u petak, 11. studenog od 14 do 21 sat, u subotu 12. studenog od 9 do 21 sat, te u nedjelju, 13. studenog, od 9 do 19 sati.

Čokolada će se naći i na menijima opatijskih restorana, u ponudi gradskih kavana, ali i u posebno osmišljenim tretmanima spa&wellness centara.

Uz gastronomske užitke, posjetitelje očekuje i bogat program o kojem više možete pročitati OVDJE.

Zanima li vas kako je Zagreb izgledao u srednjem vijeku? Otkrijte ove nedjelje!

Povodom obljetnice potpisivanja Zlatne bule, Muzej grada Zagreba u suradnji s udrugom Čuvari grada Zagreba organizira događanje Srednjovjekovni Zagreb u nedjelju 13. studenoga, od 10 do 14 sati u prostorima Muzeja grada Zagreba.

Pozivaju se svi ljubitelji srednjeg vijeka da se pridruže kostimiranim tematskim vodstvima s kraljem Belom IV. i kraljicom Marijom, te na radionicama streličarstva, kaligrafije i mačevanja!

Ako ste oduvijek htjeli znati kako je to držati mač u rukama, pruža vam se prilika da to saznate na radionici mačevanja. Radionica će biti održana u dva termina – od 10 do 10:45 sati, te od 12 do 12:45 sati, a namijenjene su svima od 8 godina naviše. Maksimalni broj sudionika na radionici je 16.

Kostimirano tematsko vodstvo u društvu kralja Bele IV. i kraljice Marije održat će su u dva termina – od 10:45 do 11:15 sati i od 12:45 do 13:15 sati. Pridružite se tematskom vodstvu o srednjovjekovnom Zagrebu uz kralja Belu IV. i njegovu suprugu kraljicu Mariju, a pod budnom pratnjom srednjovjekovnog viteza. Vodstva su namijenjena svim dobnim skupinama.

Želite li saznati kako su nastajali prekrasni srednjovjekovni manuskripti? Dođite na radionicu kaligrafije koja će se održati od 11:15 do 12 sati, te u drugom terminu od 13:15 do 14 sati gdje će vam srednjovjekovna redovnica prikazati to drevno umijeće. Radionice su namijenjene svima od 9 godina naviše, a broj sudionika po radionici je 20.

I na kraju, želite li saznati kako gađati lukom i strijelom, pridružite se srednjovjekovnim vitezovima koji će vam pokazati kako ispravno držati luk i strijelu i naravno, kako naciljati metu! Radionice streličarstva održat će se od 10 do 14 sati, a namijenjena je svima od 12 godina naviše.

Detalje programa pročitajte OVDJE.

Iskoristite vikend za boravak u prirodi uz najljepše vidikovce

Iznad mjesta Brele nalazi se francuska cesta za koju u Brelama tvrde kako predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća. Cestu je projektirao arhitekt Frane Zavoreo.

Danas je ovo poučna staza kojom često šetaju turisti željni aktivnog odmora. Upravo je jesen prilika da vas podsjetimo na ovu stazu jer sada je puno ugodnije hodati Biokovom nego ljeti, kada na ovoj moćnoj planini kamen isijava od visokih temperatura – stoga, dok nam vremenske prilike to još dozvoljavaju, iskoristite priliku i prošećite ovim krajolicima.

Uz cestu su postavljene interpretacijske table. One će vam približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste.

Razlog zbog kojega vrijedi popeti se francuskom cestom na Biokovo je veličanstven pogled. Naime cijela francuska cesta je svojevrsni vidikovac s kojeg se vide Brele, Makarska rivijera i susjedni otoci.

Naslovna fotografija: TZG Crikvenice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.