Plitvička jezera odaju počast tradiciji i šljivi bistrici: U Ličkoj kući četvrti Festival šljiva

Četvrti po redu Festival šljiva održan je jučer u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Ova manifestacija inspirirana je tradicijom koja Ličane veže uz šljivu bistricu, domaću sortu šljiva, koja se već nekoliko stoljeća uzgaja u Lici i ubraja u skupinu najboljih na svijetu.

Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza, džemova i slastica kao i za pečenje čuvene ličke rakije. Stoga je mnogi s pravom nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara.

Poznato je kako je destinacija Lika već drugi put za redom uvrštena u skupinu sto svjetskih održivih destinacija “TOP 100 Global sustainable destination“, a projekt Lika Quality nagrađen 3. nagradom u svijetu kao projekt održivog razvoja destinacije. Također, izvještaj Europske komisije o putovanjima ističe Liku kao primjer destinacije koja je na održiv način povezala lokalne proizvođače te dala preporuku za posjetu.

Lokalni proizvodi uz prirodne ljepote te gastronomsku ponudu dobitna su kombinacija Like u koju gosti dolaze tijekom cijele godine. Listopad osim što Nacionalni park Plitvička jezera oboji u nevjerojatnu paletu boja, miriše i na pekmez i delicije od šljiva. Kada tome dodamo voćnu kapljicu šljive veselje i zadovoljstvo je zajamčeno.

Stoga je i Festival šljiva, koji se već četvrtu godinu za redom održava u restoranu Lička kuća doprinos održivom razvoju cijele destinacije Lika. U sklopu festivala posjetitelji su imali priliku degustirati brojne slastice i jela s dodatkom šljiva te ličku šljivovicu s certifikatom Lika Quality.

Prilika je ovo u kojoj se ističe posebnosti hrane i običaja koji promoviraju ne samo šljivu bistricu i rad vrijednih obiteljskih gospodarstava nego ističu dodatnu vrijednost Nacionalnog parka Plitvička jezera te brojne posebnosti destinacije Lika. Posjetitelji su posebno bili zainteresirani sudjelovati u tradicionalnoj pripremi pekmeza bez dodataka, kao i kušanju brojnih delicija od šljiva.

Nacionalni park Plitvička jezera u ovom mjesecu nudi i snižene cijene ulaznica nudi od 15. do 24. listopada. Tako će cijene ulaznica za odrasle i studente iznositi 100 kuna po osobi, a za djecu od 7 do 18 godina, 35 kuna po osobi. Djeca do sedam godina imaju gratis ulaz. Navedene, povoljnije cijene vrijede i za posjet grupa Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Izvor i foto: Nacionalni park Plitvička jezera i Lika Destination
Naslovna fotografija: Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.