Posjetite Banski gastro tjedan u Zaprešiću i kušajte jela koja je jeo ban Jelačić

Bogata gastronomska ponuda Zaprešića bit će dodatno obogaćena događanjem Banski gastro tjedan u Zaprešiću. Uz ukusnu hranu kojom ćete nagraditi svoje nepce, doznat ćete više o tome što je jeo ban Josip Jelačić. Jela će biti pripremljena prema receptima objavljenim u knjizi Novodvorska kuharica. Radi se o kuharici u kojoj su prikupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Ona je recepte brižno sačuvala za buduće naraštaje.

Banski gastro tjedan uz promotivne cijene

Od 27. studenog do 6. prosinca moći ćete uživati u ukusnoj, raznovrsnoj i autentičnoj gastronomiji povijesnog Zaprešića. U zaprešićkim restoranima i to po promotivnim cijenama kušajte specijalitete Novodvorske kuharice. Bogatstvo okusa i mirisa davnih vremena osjetit ćete u ponudi lokalnih gastronomskih kutaka, gdje se autohtone namirnice pripremaju pažljivo i s vrhunskim znanjem te najbolje pričaju povijesnu priču ovog kraja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novodvorska kuharica po svemu je drugačija od klasičnih knjiga u kojima se nalaze pobrojani recepti. Naime, radi se o kuharici u kojoj se, uz brojne recepte, mogu pronaći i razni zapisi koji svjedoče o određenim povijesnim događanjima i koji odražavaju ličnost same autorice, Hanike Skurjeni. Srž Novodvorske kuharice ipak čine recepti koji se temelje na zapisima iz šest kuharskih bilježnica. Hanika Skurjeni je svojedobno bila kuharica na imanju kod zadnje vlasnice i stanarke Novih dvora iz obitelji Jelačić, grofice Anke Jelačić. Recepti iz sačuvanih bilježnica prilagođeni su današnjem vremenu i standardnom hrvatskom jeziku.

Vođene ture i izložbe u sklopu događanja Banski gastro tjedan

Prije ručka ili večere tijekom Banskog gastro tjedna, dio vremena rezervirajte i za upoznavanje ljepota Grada. Zaprešić kao grad dvoraca i plemića predstavlja idealno mjesto za odmor svih zaljubljenika u povijest i povijesne običaje, no i brojni sadržaji na otvorenom koje nudi ovaj grad, zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Turistička zajednica grada Zaprešića poziva vas na vođene ture kompleksom Novih dvora bana Jelačića. Upoznajte mjesto u kojem je ban živio sa svojom obitelji i brojne priče i obiteljske anegdote Jelačićevih.

Moj stric ban – šetnja je povijesno-poučnom stazom uz Anku Jelačić. Šetnje će se održavati subotom, 28. studenog i 5. prosinca s početkom u 11 sati.

Upoznaj Nove dvore – nedjelja 29. studenog i 6. prosinca u 15 sati. Radi se o standardnoj pješačkoj turi s obilaskom Vršilnice i muzeja Matije Skurjenija.

Za obje ture broj osoba je ograničen zbog epidemioloških mjera, zbog čega je besplatnu ulaznicu potrebno preuzeti najkasnije 20 minuta prije u turističko-informativnom centru.

U Muzeju Matije Skurjenija do 10. prosinca možete razgledati izložbu “Hommage a Jelačić” , a svakog vikenda u 15:30 organiziran je i vođeni razgled izložbe u društvu Anke Jelačić. Detaljnije informacije možete pronaći na POVEZNICI.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.