Projekti Camino Krk i Via VINO među dobitnicima prestižne nagrade Suncokret ruralnog turizma za 2021.

U Cavtatu je održan 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, i to pod geslom Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost, s time da je u fokusu bila tema: Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom bolesti COVID-19. Na kongresu koji je okupio oko 400 sudionika dodijeljene su nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” – Sunflower Award za 2021. godinu.

Nagrade su dodijeljene u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka.

Zlatna povelja za Camino Krk

Među 138 prijavljenih projekata ocjenjivačka komisija odabrala je 59 najboljih za 2021. godinu. Među njima Zlatnu povelju zaslužio je i otočni projekt Camino Krk, i to u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Prošle godine trasirana je kompletna 150 kilometara duga Camino ruta, izrađeni su i objavljeni detaljno postavljeni stručni tekstovi u višejezičnim varijantama, postavljena je nova signalizacija (ukupno 350 oznaka), izvršeno je markiranje prema preciznijoj shemi, trasa je očišćena i uređena, u Krku i Korniću (početnoj i završnoj točki rute) postavljene su višejezične info-ploče.

U nakladi od 16.000 primjeraka publicirana je Camino Krk karta, uspostavljeni su profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Camino Krk Story, u krčkom Turističko-informativnom centru podijeljeno je više od 1.000 hodočasničkih putovnica, redizajnirani su pečati (vjerodajnice) i postavljeni na najatraktivnijim točkama rute, a u razvoj i realizaciju svih tih aktivnosti uključile su se i ostale lokalne turističke zajednice.

Također, nakon objave javnog poziva, projekt je podržalo još 107 dionika, točnije predstavnici smještaja u domaćinstvu, hoteli i kampovi, turističke agencije, ugostiteljski objekti i prijevoznici.

Nastavno na sve prethodno izdvojeno, nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske možemo povezati s visokim trećim mjestom na koje je Camino Krk pozicioniran u kontekstu Međunarodnih nagrada za održivi turizam – Skål International Sustainable Tourism Awards

Brončana povelja za Via VINO Zagrebačke županije

Projektu “Via VINO” kojim je okupljena vinska, gastronomska i kulturna priča Zagrebačke županije, dodijeljena je brončana povelja. Ključno je za naglasiti kako se ne radi o jednodnevnoj manifestaciji – nego o četiri vikenda kroz mjesec dana, dakle cijelomjesečnom projektu, uz puno raznolikih kvalitetnih događanja, a sve sa svrhom promocije vinskih cesta zagrebačkog zelenog prstena koji je okupio preko 65 vinara s područja Zagrebačke županije.

Naš cilj je pokazati intenzivniju i inovativniju suradnju između proizvođača i onih koji nude gotove proizvode gostima, što znači promocija vinskih cesta sljubljivanjem s destinacijom i stvaranjem novih turističkih lokacija koje su u trendu i usmjerene su prema ciljnim skupinama. Velika hvala našim vrijednim vinarima na podršci! Izuzetni smo ponosni što je naš projekt priznat i nagrađen od strane struke, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Veliki zlatni suncokreti u tri županije

Ukupno je, kako smo već rekli, dodijeljeno 59 nagrada, Zlatnih, Srebrnih i Brončanih povelja te posebnih priznanja, no tu su i tri šampionske titule – Veliki Zlatni suncokreti, koje odlaze u Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i Primorsko-goransku županiju. Dobitnici su: Restoran Crna svinja, Terra Negra Country Club iz Čepina, Domestic House Lola iz Vukovara i Hotel Village Balatura, Tribalj.

Osim tri spomenute i ostalih 56 nagrada, dodijeljena je i jedna posebna, međunarodna nagrada: Special Award for humanitarian and social commitment to Antrim and The Wine Routes of Moldova, as well as for the generosity demonstrated in the welcoming and assisting Ukrainian refugees. Nagradu je preuzela Natalia Turcanu, izvršna direktorica Nacionalnog  Turističkog Udruženja iz Moldavije.

U nastavku se nalazi popis svih dobitnika nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2021. godinu:

Naslovna fotografija: Klaudio Pozniak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.