Međunarodna nagrada za projekt Camino Krk

Skål International kao pridruženi član Svjetske turističke organizacije svake godine dodjeljuje međunarodne nagrade za održivi turizam, a ovoga puta jedna takva nagrada završila je i na otoku Krku, za projekt Camino Krk.

camino krk nagrada
Izvor: Turistička zajednica Grada Krka

Turistička zajednica Grada Krka, ali i ostale otočne turističke zajednice otoka, kraj ove godine mogu zaključiti s dodatnim razlogom za slavlje. Projektu Camino Krk dodijeljena je nagrada za visoko treće mjesto u kategoriji Ruralna/seoska područja i biološka raznolikost (Countryside and Biodiversity) u kojoj se našlo još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta.

Sveotočna kružna ruta Camino Krk duga je 150 kilometara i prati infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza. Obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana. Za što lakše snalaženje otokom Camino Krk obilježen je prepoznatljivim, plavo-žutim oznakama, a pored signalizacije, na raspolaganju je i interaktivna digitalna karta koja praćenje rute omogućava i pomoću pametnog telefona.

Početna točka rute nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Kako to točno izgleda možete pročitati u blogovima Mirjam Jukić, koja je u rujnu prehodala cijelu rutu.

Skål International prepoznao prednosti projekta Camino Krk

Turistička zajednica Grada Krka ovaj je perspektivni sveotočni projekt krajem lipnja ove godine prijavila na otvoreni javni poziv. Nakon izvršene evaluacije, 10. prosinca, rezultati su predstavljeni tijekom virtualno održane redovne godišnje Skupštine Skål International organizacije. Podršku ovoj prijavi, koja je vrijednost i potencijale projekta Camino Krk obrazložila iz različitih perspektiva – ekološke, društvene i ekonomske – pružio je i Skål Club Kvarner.

U obrazloženju evaluacije, uz ostalo, stoji kako aktivnosti vezane uz Camino Krk neznatno utječu na okoliš te kako sam projekt potiče disperziju turista prema ruralnim područjima i unutrašnjosti otoka šireći tako ekonomsku korist i odmičući se od uvriježenih sunce-more koncepata. Ako aktivnosti turista, kao što je zaista slučaj s ovim projektom, štetno ne utječu na okoliš, kao sljedeći korak i svojevrsna nadogradnja predloženo je da svi njegovi dionici, na svim razinama, prihvate načela održivosti kako u ekološkom tako i ekonomskom smislu.

Skål International promiče razvoj odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma i objedinjuje sve grane turističke industrije. Djeluje kroz više od 340 klubova s gotovo 14.000 članova u više od 100 zemalja.

Naslovna fotograafija: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.