Idealno vrijeme za Camino Krk: Sedam dana nezaboravne avanture

spot_img

Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova predstavlja mrežu hodočasničkih putova, ukupno dugu 800 kilometara, koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) – Santiagu de Composteli gdje je nađena grobnica sv. Jakova apostola. Godine 1987. Vijeće Europe toj je mreži dodijelilo titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993., njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Međutim, mreža Camino putova prostire se duž čitave Europe, a Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja, koja, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, donedavno nije imala označenu rutu putova usmjerenih prema Santiagu.

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se, nakon Rima i Jeruzalema, upravo Santiago može pohvaliti naslovom jednog od najposjećenijih katoličkih svetišta. Naime, nedugo nakon otkrića posmrtnih ostataka sv. Jakova krenulo je formiranje hodočasničke rute, s time da je već 1140. godine publiciran i prvi turistički vodič Codex Calixtinus. Nakon 1203. godine, o čemu svjedoče i povijesni izvori, čak se i u Hrvatskoj javljaju organizirane bratovštine koje pomažu hodočasnicima na njihovom zahtjevnom pješačkom pothvatu. Ta se inicijativa u Europi razvijala sve do reformacije kada je gotovo posve zamrla, međutim 80-ih godina prošlog stoljeća započela je revitalizacija hodočasničke tradicije, što je rezultiralo činjenicom da Camino rutu danas na godišnjoj razini propješači oko 350.000 registriranih hodočasnika.

Tom izazovu posvećena je i Bratovština Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, inače središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta što nose Jakovljevo ime. Jedna od primarnih nakana tog udruženja ogleda se u obnovi hrvatske mreže Camino putova, s time da je prvi uz to vezan projekt, zahvaljujući najprije, suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka, a potom i s ostalim otočnim turističkim zajednicama, razvijanje Camina Krk, koji tvori jednu od sekcija hrvatske mreže Camino putova.

Sveotočna kružna ruta Camino Krk duga je 150 kilometara i prati infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza. Obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana. Za što lakše snalaženje otokom Camino Krk obilježen je prepoznatljivim, plavo-žutim oznakama, a pored signalizacije, na raspolaganju je i interaktivna digitalna karta koja praćenje rute omogućava i pomoću pametnog telefona.

Početna točka rute nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Kako izgleda cijela ruta dan po dan možete pročitati u mojim blogovima nastalim u rujnu kada sam na poziv Turističkih zajednica otoka Krka prehodala cijelu rutu.

Sedam dana hodočašća i otkrivanja otočnih znamenitosti

Krčka Camino ruta, u svojevrsnoj sintezi hodočašću svojstvene kontemplacije i otkrivanja otočnog prirodnog, povijesnog i kulturnog blaga, slijedeći gotovo u cijelosti konturu otoka prvog dana vodi od Krka do naselja Brzac (23 kilometra), drugog dana od Brsca do Malinske (22,9 kilometra), trećeg dana od Malinske do Omišlja (19 kilometara), četvrtog dana od Omišlja do Čižića (21 kilometar), petog dana od Čižića do Vrbnika (21,6 kilometara), šestog dana od Vrbnika do Baške (23,3 kilometra) te posljednjeg, sedmog dana od Baške do Kornića (21,4 kilometra).

Zašto je upravo zima idealno vrijeme za prehodati Camino Krk:

Ovih dana iskočila mi je lanjska obavijest na jednoj društvenoj mreži autora Nede Pinezića poznatog hrvatskog turističkog stručnjaka koji dolazi upravo s Krka i koji je vrlo jednostavno pojasnio zašto je baš sada idealno vrijeme za uputiti se u ovu avanturu po jednom od najljepših hrvatskih otoka. Moram priznati kako me Camino Krk oduševio, a njegova objava natjerala na promišljanje kako šetnju trebam ponoviti upravo sada jer upravo visoke temperature bile su nam najveći problem iako smo hodali u rujnu.

Zanimljivo otok Krk je sudbinski povezan s brojkom sedam o čemu smo pisali OVDJE, a upravo sedam je i razloga koje je Nedo Pinezić naveo u prilog tezi kako je upravo sada idealno vrijeme za Camino Krk.

  • Nema zmija
  • Nema vrućina a nije ni pretjerano hladno
  • Nigdje nema gužve
  • Cijene smještaja su nize nego u glavnoj sezoni
  • Vegetacija miruje pa su putovi prohodniji a vidici pregledniji
  • Zrak je pročišćen burom i bogat morskim aerosolom – prirodna inhalacija dišnih putova
  • Mir, tišina, meditacija

Inače, upravo Camino Krk nagrađen je od Skål International pridruženog člana Svjetske turističke organizacije koja svake godine dodjeljuje međunarodne nagrade za održivi turizam. Projektu Camino Krk dodijeljena je nagrada za visoko treće mjesto u kategoriji Ruralna/seoska područja i biološka raznolikost (Countryside and Biodiversity) u kojoj se našlo još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta.

Dodajmo na kraju kako je zadaća ovog projekta otkrivanje i formiranje novih otočnih turističkih potencijala, točnije stvaranje preduvjeta za razvoj vjerskog ili hodočasničkog turizma i aktivnog odmora. Dakle, riječ je o kompleksnoj i dugoročnoj inicijativi koja uz podršku Bratovštine Sv. Jakova, ali i svih dionika turizma, otok Krk može pozicionirati na europsku kartu Camino destinacija te stvoriti priliku za produljenje turističke sezone u duhu održivog razvoja i promocije lokalnih vrijednosti.

Nakon prehodanog Camina u Španjolskoj popularne Francuske rute u duljini 830 kilometara, a potom i Camina Krk mogu vam samo preporučiti obje rute i bez imalo lažne skromnosti reći kako je Camino Krk uistinu puno ljepša staza, ali i zahtjevnija, no zato je i puno kraća jer u odnosu na Francusku rutu pređete ju u sedam dana, dok vam za Camino Frances ipak treba minimalno mjesec dana. O iskustvu hodanja ovom rutom pisala sam u blogu pod nazivom Camino iliti Put Svetog Jakova – put koji se ne može opisati.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.