Sakralna baština Nacionalnog parka Krka, oaze mira i duhovnosti

spot_img

Svima su već dobro znane prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka, koji je poznat po velikom broju jezera i slapova. No u Parku se nalaze i dva značajna sakralna objekta, koji svake godine privuku nemali broj posjetitelja.

visovac
Izvor fotografije: Nacionalni park “Krka”

Gospin otok

Otočić Visovac smješten je na Visovačkom jezeru. Od 1445. godine na njemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajolikom čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Visovac spada u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske.

Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve, a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere, ali i jednim od ključnih temeljnih kamena opstojnosti Hrvata i očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta. Samostan posjeduje značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s više vrijednih knjiga i inkunabula.

///Visovac – Gospin otok usred jezera čuva najmanju knjigu na svijetu

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su se pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

Manastir svetog Arhanđela

Smješten je na pitomom proširenju rijeke Krke zvanom Carigradska draga. Nalazi se na samoj sredini kanjona rijeke Krke, a po njemu je ovaj dio dobio ime Aranđelovac. Podignut je na temeljima starijeg, eremitskog samostana, a u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine kao zadužbina Jelene Šubić.

Manastir svetog Arhanđela
Manastir sv. Arhanđela, foto: Lucija i Rade Jug, izvor: Nacionalni park Krka

Manastir sv. Arhanđela jedan je od najvažnijih duhovnih središta pravoslavne Dalmatinske eparhije koja ima sjedište u Šibeniku. Uz njega se nalazi crkva koja ima oblik bizantske građevine s kupolom. Zvonik je sagrađen u romaničkom stilu.

Manastir sv. Arhanđela
Izvor fotografije: Nacionalni park Krka

U novije je vrijeme izgrađena velika zgrada bogoslovije, posvećena 8. srpnja 1989. godine. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje su otvorene za posjetitelje. Manastir posjeduje veliku i bogatu knjižnicu s mnogo povijesnih rukopisa, inkunabula i rijetkih knjiga.

Naslovna fotografija: Jezero Visovac, izvor: Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.