Slavonska inačica kroasana – salenjaci su važan dio tradicijske kuhinje

Kolač Srijema i Slavonije koji se ističe svojim karakterom, posebnošću i onim što simbolizira, to su sigurno salenjaci. Svinjsko salo u desertu? To nigdje drugdje nećete susresti. Može biti sumnjičav samo onaj tko nije probao ovo slastičarsko maleno remek – djelo.

Kako napraviti savršene salenjake? Tijesto salenjaka je prozračno, nalik lisnatom, pa su salanjaci nešto poput slavonske inačice kroasana, nadjeveni gustim pekmezom, ili mlijekom pofurenim mljevenim orasima. Ako ih negdje zateknete još mlake, teško ćete se zaustaviti na jednom.

Salenjaci su prava turistička priča umotana u slojeve najfinijeg tijesta začinjena s ljubavi i puno truda s mirisom tradicije. Autentični kao što je i Slavonija i cijela gastro priče ove gastronomski najzanimljivije hrvatske regije koja je nadaleko poznata upravo po odličnoj hrani. Salenjaci su kolač koji morate probati baš u Slavoniji i to na krajnjem istoku, a zima je godišnje doba kada su okusi ovdje najzanimljiviji.

Peku se kobasice, u pušnici je kulenje, a na stolu su plodovi cjelogodišnjeg rada. Miriše na domaći kruh, krčka se čobanac, petkom tu je uvijek fiš. Kada ovome dodate tradicionalne voćne kapi poput šljivovice, dunjevače, orahovca ili traminke zadovoljstvo je zajamčeno. Vina ovdje pričaju svoju kraljevsku priču, a upravo nadaleko poznati iločki traminac najbolje se slaže sa salenjacima.

Provjeren recept čuva se u bilježnicama naših baka, a salenjaci su tradicionalni kolač svake svinjokolje. Salenjaci su neizostavni zimski kolač koje se spravljao dokle god je bilo sala od svinjokolje u frižideru. U ovu ukusnu deliciju u pravilu se stavlja domaći pekmez najčešće onaj od plavih šljiva.

RECEPT:

  • Brašno (70% glatkog i 30% oštrog) – 1,00 kg
  • Mlijeko – 0,50 l m
  • Mineralna voda – oko 2 dcl
  • 3 žlice šećera – 0,06 kg
  • Sol – 0,015
  • Jaje – 1 – 2 kom
  • Svježi kvasac – 1 kocka
  • Svinjsko salo – 0,40 kg

PRIPREMA:

Uz malo razrijeđenog mlakog mlijeka dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti sa strane na toplom. U posudu za miješanje staviti brašno (90%) – napraviti udubljenje u koje dodajemo ostale sastojke s tim da od bjelanjaka istučemo snijeg te uskvasali kvasac. Lagano miješamo sastojke kako bi dobili mekano tijesto (ne premekano).  Ostavimo da se diže oko pola sata potom na pobrašnjenoj podlozi razvaljamo i mažemo tijesto sa samljevenim salom te ga preklapamo kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje ½ sata. Sve ponoviti još dva puta. Što se više puta preklapa postižemo bolju lisnatost tijesta.

Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva. Pečene posuti šećerom u prahu.

Izvor: Visit Vukovar Srijem

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.