Znate li gdje se nalazi najstarija i najduža planinarska obilaznica u Hrvatskoj?

Slavonski planinarski put zanimljiva je planinarska priča pokrenuta još 27. srpnja 1957. godine. Najstarija i najduža planinarska obilaznica u Hrvatskoj duga je 300 kilometara, a možete ju hodati u komadu ili odvojeno, svaku od ukupno pet dionica. Za cijeli put u komadu potrebno je, osim dobre pripreme, devet dana odnosno 85 sati hoda koliko traje obilazak, a ne mogu se brojni planinari pohvaliti da su ga prešli.

Jedan od rijetkih video uradaka cijelog Slavonskog planinarskog puta / Izvor YoutTube kanal Molany

Ovaj zanimljiv put je kružnog oblika s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke, a obuhvaća planine Požeškog gorja: Papuk, Psunj, Krndiju, Požešku i Dilj goru.

SPP dužine 300 kilometara slavonskim planinama podijeljen je u 5 dionica

  • “Psunj”: pl. dom Petrov vrh – pl. kuća Strmac
  • “Požeška gora”: pl. kuća Strmac – Komorica
  • “Dilj gora”: Komorica – pl. kuća Borovik
  • “Krndija”: pl. kuća Borovik – pl. dom Jankovac
  • “Papuk”: pl. dom Jankovac – pl. dom Petrov vrh
Papuk, Planinarski dom Jankovac Foto: Matija Turkalj, izvor: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije

///Zlatna Slavonija – raj za izletnike i planinare

Pečati kao dokaz obilaska SPP

Kako biste osvojili Značku Slavonskog planinarskog puta trebate obići sve obvezne kontrolne točke, a na njima su pečati kao dokaz da ste ih obišli. U slučaju da negdje ne pronađete pečat, poslužit će i fotografija vas u ambijentu kontrolne točke. Preporučljivo je kontrolne točke obići u pet dvodnevnih izleta. Pečati se nalaze u odgovarajućim kutijama na mjestu kontrolnih točaka ili u planinarskim objektima kraj kojih staza prolazi.

zlatni papuk
Planinarenje Papukom, Foto: Turistička zajednica Zlatni Papuk

Slavonski planinarski put možete obići u neograničenom vremenu i u smjeru koji odaberete. Obilazak je na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila sigurnog obilaska i boravka u planinama, koje preporuča Hrvatsko planinarsko društvo.

Ružica grad – Krndija, foto: Adrijana Jukić Aladić

///Zimsko planinarenje: Krndija je nepravedno zapostavljena, a nudi vrlo zanimljive planinarske staze

Planinarske obilaznice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je do danas otvoreno više od 150 planinarskih obilaznica koje se razlikuju po težini i trajanju, a obično omogućuju planinarima da, krećući se najlakšim ili najatraktivnijim putovima, upoznaju najvrijednije planinarske ciljeve u nekoj planini ili regiji. Brojne planinarske obilaznice omogućuju izbor zanimljivih planinarskih ciljeva po nekom uvjetu ili kriteriju koji određuje organizator obilaznice.

///Otkrijte hrvatske visine: 6 najpoznatijih i najatraktivnijih planinarskih staza

Foto: Dorian Dražić-Karalić

Na službenim stranicama Hrvatskog planinarskog društva možete pronaći podatke o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj, nezavisno o njihovom statusu. Podrobniji podaci o registriranim planinarskim obilaznicama dostupni su u Registru planinarskih putova koji vodi Komisija za planinarske putove HPS-a, navodi Hrvatsko planinarsko društvo.

Naslovna fotografija: Dorian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.