Svijet graševine: novim projektima do odličnih turističkih rezultata

Nakon što je otvoren početkom godine, postao je prava senzacija. Muzej bećarca, novi interpretacijski centar u Pleternici se ne propušta, a u Pakracu je u tijeku obnavljanje Spahijskog podruma, jednog od najimpozantnijih kulturnih objekata iz 13. stoljeća. Izrađuje se i projektna dokumentacija za buduću Kuću graševine, čiji je nositelj Kutjevo, grad u kojem se od 1232., kada je otvoren prvi vinski podrum, s ponosom pije graševina.

muzej bećarca
Muzej bećarca, foto: Domagoj Katić

Ove tri investicije dio su projekta Požeško-slavonske županije Svijet graševine, čija je ukupna vrijednost 8.729.448,52 eura, a koji je u velikom dijelu – sa 7.364.375,34 eura – sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Temeljen na vinskom identitetu

– Projekt Svijet graševine koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije i zamišljen je kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Naš cilj već je djelomično ispunjen, jer ono što se trenutačno događa u Pleternici, otkad je u veljači ove godine otvoren Muzej bećarca, nadmašilo je sva naša očekivanja. Muzej bećarca postao je pravi hit, međutim, posjetitelji ne obilaze samo muzej, oni razgledavaju i ostale atrakcije, koje su bogate i raznovrsne, uživaju u lokalnoj eno-gastro ponudi i odsjedaju u apartmanima, kućama za odmor, na turističkim gospodarstvima na području čitave županije. Već je sad vidljivo da se projekti poput ovog odražavaju na sve bolje turističke rezultate, koji u Požeško-slavonskoj županiji rastu u kontinuitetu od 2018. godine, rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, napominjući kako vjeruje da će i Kuća graševine zaživjeti u razdoblju do 2027.

Vinogradi graševine Požeško slavonska županija
Foto: Borna Subota

Naime, nakon izrade projektne dokumentacije, grad Kutjevo trenutačno je pred ishođenjem građevinske dozvole, a onda se nadaju i novim natječajima iz EU investicijskog ciklusa 2023. – 2027., kako bi osigurali i potrebna infrastrukturna sredstva. Kroz ova tri kapitalna projekta županija je na najbolji mogući način zaokružila priču i spojila sva tri vinogorja Požeško-slavonske županije: Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac u jedinstveni Svijet graševine.

Foto: Borna Subota

Zahvaljujući projektu Svijet graševine i Pakrac će dobiti novo atraktivno mjesto, još jedno središte kulturne ponude grada. Spahijski podrum postat će spoj moderne knjižnice i muzeja. Ovaj inovativni koncept i prvi takav hibrid u Hrvatskoj, omogućit će cjelovit uvid u kulturni život čitavog pakračkog kraja, a kako je Pakrac poznat po prvoj kovnici novca u Hrvatskoj iz 13. stoljeća u kojoj se kovao slavonski banovac, ovaj će srebrnjak u novom kulturnom središtu Pakraca dobiti svoju izložbenu cjelinu.

slavonski banovac
Slavonski banovac – Pakrac, foto: Josip Novosel

Jeste li već posjetili Muzej bećarca?

Dio magičnog Svijeta graševine, koji se iz projekta transformirao u prekrasnu turističku priču, jedan je od najposjećenijih “muzeja” u Hrvatskoj, koji je od otvorenja u veljači posjetilo više od 10 tisuća posjetitelja. Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici smješten je ispod amfiteatra jednako impresivnog Trga bećarca, otvorenog prije četiri godine.

Trg bećarca
Trg bećarca, foto: Borna Subota

– Svaki dio našeg muzeja priča svoju priču, ali najvažnije je da smo uspjeli pokazati kolika je bila uloga bećarca u svakom segmentu života jednog Šokca. Kroz muzej, međutim, promoviramo i cijelu Baranju, Slavoniju i Srijem u kojima bećarac zauzima posebno mjesto i to kroz prikaz niza običaja i aktivnosti. Zahvaljujući brojnim interaktivnim i multimedijalnim sadržajima te atraktivnim modernim postavom, iznimno me veseli što smo i mlade zainteresirali za svijet bećarca i naše običaje, kaže Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica, koja uz Muzej bećarca obuhvaća i Interpretacijski centar Terra Panonica. 

muzej bećarca
Muzej bećarca, foto: Domagoj Katić

Više o projektu Svijet graševine saznajte OVDJE.

lenta Požeško slavonska županija, projekt Svijet graševine

Autor naslovne fotografije: Borna Subota
Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.