Tri lokacije tek sat vremena od Zagreba probudit će u vama izletnički duh

Jesensko doba idealno je za uzeti predah od užurbanog načina života te prisutstva stresa i drugih negativnih emocija s kojima se svakodnevno suočavamo, a da toga često nismo niti svjesni. Vrijeme kada lišće žuti i opada, kesteni prekrivaju mnoge parkove, a ljudi ušuškani u tople kapute željno iščekuju posljednje zrake sunca kako bi još malo uživali u prirodi i onom „domaćem“ uistinu je posebno, a zeleni prsten oko Zagreba itekako ima što za ponuditi zaljubljenicima u jesen.

Prekrasan slikoviti krajolik, ukusni gastronomski specijaliteti i pokoja dobra kapljica viška razlozi su zbog kojih morate posjetiti naše preporuke za ruralni odmor s nešto manje od sat vremena vožnje od Zagreba, a s obzirom na to kakva je trenutna situacija vjerujemo da je upravo sada idealno vrijeme za kratki izlet u prirodu. Nažalost restorane trenutno nećete moći posjetiti i uživati u bogatoj gastro ponudi, ali mi ćemo na nju ipak podsjetiti da budete spremni za buduće izlete.

TRADICIONALNA PRIPREMA KOTLOVINE I MOSLAVAČKOG STOLA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Seoski turizam “Kezele dobro je poznata lokacija stanovnicima Ivanić Grada i okolnih mjesta, a putovanje od Zagreba trajat će nešto malo manje od sat vremena. No, itekako je isplativo jer sam prvi dojam o ovome mjestu kada tamo stignete teško je predočiti u riječi. Prava mala “seoska idila” nudi sve domaće; počevši od hrane i ukusnih moslavačkih sukanaca, seljačkog pečenja i neizostavnih štrukli do bogate ponude vina kojom dominira autohtona sorta škrlet.

Ručati ili pak večerati moguće je i u samoj prirodi, tj. dvorištu ili dijelu šume ovoga imanja kroz – piknik. Sami odabirete što želite imati u vašoj piknik košari, a moguće je i posjetiti vinski podrum te degustirati vino. Za one željne aktivnog načina odmora, dobra je vijest da vrijeme možete provesti i u bicikliranju, šetnji po uređenim šumskim stazama ili jahanju konja. Također, zanimljivo je i to što su upravo na ovome mjesto uređene drvene kućice stare oko 100 godina, a u njima je moguće i prenoćiti.


BAJKOVITA VINSKA CESTA

Na pola puta između Zagreba i Karlovca smjestio se pitoreskni gradić Jastrebarsko, poznat i kao Jaska. Prekrasan ogoman parkom idealan za duge jesenske šetnje i dvorac Erdödy tek su neki od prijedloga što posjetiti ako se tamo nađete. Jaska je također poznata i kao vrhunsko vinogradarsko područje iznimno cijenjeno zbog Plešivičke vinske ceste koju krase brojni ugostiteljski objekti u kojima možete probati neke domaće specijalitete poput raznih mesnih narezaka, domaćeg kruha i pogače, ali isto tako i jela po narudžbi. Domaća sorta vina je portugizac, a brojni objekti nude i mogućnost degustacije vina te služe i kao prenoćište. S terasa restorana Plešivice pruža se prekrasan pogled na beskrajne vinograde i očuvanu prirodu te istinski domaći ugođaj. U nedostatku mogućnosti uživanja u restoranima uživajte barem u šetnji ovim posebnim krajolikom.

GRAD ROMANTIKE I UKUSNIH KREMŠNITA


Samobor je grad sam po sebi ispunjen brojnim atraktivnim sadržajem poput moguće šetnje šumskim stazama Anindola koji se nalazi tek nekoliko minuta udaljen od samog centra grada. Stari grad privlači brojne ljubitelje povijesti i kulturnih znamenitosti, a oni koji preferiraju gastronomske specijalitete oduševit će se ponudom nenadmašnih samoborskih kremšnita i neizostavnog dijela samoborske tradicije aperitiva bermeta koji se odlično slaže uz njih.

No, Samoborska vinska cesta također je odredište koje je itekako poznato u bližoj i široj okolici Zagreba. Graševina, chardonnay, traminac, žuti muškat, rajnski rizling, šipon-moslavac, bijeli i sivi pinot tek su dio bogate vinske ponude, a županijska robna marka vina kraljevina čest je odabir mnogih posjetitelja jer se odlično uklapa uz bilo koje jelo za koje se odlučite u nekom od brojnih OPG-ova poput Kušaonica vina ’’TIN’’, OPG Slavagora ili Podruma Filipec.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.