Zašto se svi na prvi posjet zaljube u Samobor i njegovu okolicu?

Između istočnih obronaka Žumberačke gore i rijeke Save nalazi se prirodom i baštinom bogato područje kojem u središtu leži grad Samobor. Pravi urbani biser s očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima mamac je za izletnike ne samo zbog svog šarma nego i predivne zelene okolice. Planine i brežuljci, vinogradi, šume, potoci, slikovita sela, stare utvrde, špilje, neodoljiva domaća hrana i fina kapljica – sve vas to čeka u geografski nevelikom, ali sadržajno krcatom zelenom prstenu nadomak Zagreba.

Izlet počnite u srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, diveći se ugodnom ozračju maloga grada i povijesnim građevinama, a zatim u kavani Livadić ili slastičarnici U prolazu sjednite na kavu i slavne samoborske kremšnite. Gastronomsko istraživanje nastavite iza ugla, u kušaonici obitelji Filipec, koja već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice, i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina, ali i zanimljiva vina. Ovaj posao obitelj njeguje 200 godina te je priča autohtona, zanimljiva i svakako neće pogriješiti kada odlučite posjetiti ovu kušaonu. Pogledajte kako izgleda obilazak u live videu koji smo emitirali tijekom našeg boravka u Samoboru.

Antun Filipec je sedma generacija proizvođača Bermeta i Muštardu u Samoboru. Ovo je obiteljska priča koja traje gotovo 200 godina. Naš domaćin je Turistička zajednica Zagrebačke županije

Posted by Turističke priče on Monday, August 31, 2020
Hrturizam pretplata logo.jpeg

Samobor je idealan grad za ugodne šetnje. Slijedite potok Gradna, uz obavezno stajanje na drvenom mostiću, i stići ćete do perivoja u kojem je Samoborski muzej, nekadašnji dom skladatelja Ferde Livadića i okupljalište kulturnih velikana toga doba. Kraća šetnja dijeli vas od ruševina Staroga grada Samobora, koji bdije nad gradom u nizini. Srednjovjekovna utvrda izgrađena još u 13. stoljeću sad je tek spomenik slavnoj prošlosti i plemićima koji su bili njegovi gospodari. A jeste li znali, da je ovdje Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop?

U odnosu na druge, ovaj dvorac je poseban na svoj način. Od 1268., pa sve do nedavno ovo zdanje je bilo u rukama brojnih različitih obitelji. Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan divan spomenik razornom zubu vremena. Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara, koji ga je izgradio 1268., pa sve do Arpadovića, Frankopana, Erdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih obitelji plave krvi.

Šetnju nakon ove zanimljive priče nastavite spojanjem s šumskom šetnicom Anindol, koja će vas vratiti nazad u centar Samobora, a usput ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Sve nijanse lokalne kuhinje najbolje je upoznati u starom obiteljskom restoranu Gabreku 1929., a njezin spoj s izletom za cijelu obitelj čeka vas u Etno farmi Mirnovec, velikom seoskom imanju usred grada. Provjerite i zašto gurmani hrle u gostionicu Kod špilje u nedalekom Otruševcu. Ona se nalazi kraj Grgosove špilje, podzemne prirodne ljepotice i velike lokalne atrakcije. Tu je i izletište Divlje vode i domaćinstvo Kršlinov mlin mjesta su gdje vam pastrve iz planinskog potoka Bregana uskaču ravno na tanjur.

Izvan Samobora krenite po svježi zrak i nezaboravne vidike uzbrdo na Samoborsko gorje, zaštićeni park prirode zajedno sa Žumberkom. Označenih staza je mnogo i zadovoljit će i početnike i ambiciozne penjače. Iako ni jedan nije viši od 1000 m, vrhovi Oštrc, Japetić i Okić ključna su mjesta hrvatskog planinarstva. Prvi izlet pod kapom Hrvatskog planinarskog društva organiziran je 1875. na Oštrc, a uspon književnice Dragojle Jarnević po strmoj strani Okića 1843. bio je naš prvi zabilježeni alpinistički pothvat.

Na putu će se uvijek naći neki planinarski dom ili izletište, da se odmorite u dobrom društvu i okrijepite domaćom hranom. Jedno od takvih mjesta je izletište Gogo u Slanom dolu, koje proizvodi autohtoni biljni liker Pušlek. Edukativnu notu izletu možete dodati tako da obiđete Eko centar Budinjak i poučnu Stazu kneževa, pretpovijesni lokalitet s nalazištem starih grobnih humaka, ili pak Etno kuću pod Okićem, seosko domaćinstvo u kojem je vrijeme stalo prije više od stoljeća.

Dakako, avanture u prirodi izvedive su i na dva kotača, jer iz Samobora i Svete Nedelje polazi nekoliko označenih biciklističkih ruta, kako planinskih, tako i onih za laganiji tempo pedaliranja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Između Samobora i Zagreba nemojte zaobići miran gradić Svetu Nedelju, gdje osim šetnji po pitomim brežuljcima možete i u obilazak jezera Rakitje, Orešje, Kerestinec i Strmec. Vaš je izbor hoćete li se prepustiti ribolovu, rekreaciji ili samo uživanju u očuvanoj prirodi, u društvu brojnih ptica koje se ovdje rado okupljaju. Uz jezero Kerestinec pogled će vam sigurno privući zapušteni srednjovjekovni dvorac Erdödy, poprište burne povijesti. Povratak u 21. stoljeće nudi turistički obilazak svjetski poznate tvornice električnih automobila Rimac automobili, koja iz svetonedeljskog pogona šalje svoje inovacije u svijet.

A kada pričamo o kućama za odmor ovdje sigurno nećete pogriješiti. Provjerili smo jednu od njih gotovo u centru Samobora i snimili što vas očekuje kada unajmite jednu od ovih kuća koje vaš odmor čine uistinu pričom iz bajke i opuštanje je zajamčeno. Ovoj kući i ime je znakovito Vila Laganini i upravo tako ćete se i osjećati.

Vila Laganini idealna je za romantičan odmor dvije osobe ili cijelu obitelj. Ovo je kuća u kojoj ćete od samog ulaza u prekrasno uređen vrt osjetiti pravi Samoborski štih. Osjećat ćete se kao prava samoborska gospoda u idiličnoj atmosferi kuće uz vrt s bazenom, ili u brižno uređenom interijeru u kojem ćete pronaći i saunu i jacuzzi kadu. Osjetit ćete kako su se domaćini potrudili da se u svakom kutku osjećate opušteno i vaš boravak ovdje sigurno nikad neće zaboraviti. Ovo je jedna od onih kuća koje vam se odmah uvuku pod kožu i zaljubite se u njihov šarm na prvi pogled.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.