Zašto se svi na prvi posjet zaljube u Samobor i njegovu okolicu?

Između istočnih obronaka Žumberačke gore i rijeke Save nalazi se prirodom i baštinom bogato područje kojem u središtu leži grad Samobor. Pravi urbani biser s očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima mamac je za izletnike ne samo zbog svog šarma nego i predivne zelene okolice. Planine i brežuljci, vinogradi, šume, potoci, slikovita sela, stare utvrde, špilje, neodoljiva domaća hrana i fina kapljica – sve vas to čeka u geografski nevelikom, ali sadržajno krcatom zelenom prstenu nadomak Zagreba.

Izlet počnite u srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, diveći se ugodnom ozračju maloga grada i povijesnim građevinama, a zatim u kavani Livadić ili slastičarnici U prolazu sjednite na kavu i slavne samoborske kremšnite. Gastronomsko istraživanje nastavite iza ugla, u kušaonici obitelji Filipec, koja već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice, i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina, ali i zanimljiva vina. Ovaj posao obitelj njeguje 200 godina te je priča autohtona, zanimljiva i svakako neće pogriješiti kada odlučite posjetiti ovu kušaonu. Pogledajte kako izgleda obilazak u live videu koji smo emitirali tijekom našeg boravka u Samoboru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Samobor je idealan grad za ugodne šetnje. Slijedite potok Gradna, uz obavezno stajanje na drvenom mostiću, i stići ćete do perivoja u kojem je Samoborski muzej, nekadašnji dom skladatelja Ferde Livadića i okupljalište kulturnih velikana toga doba. Kraća šetnja dijeli vas od ruševina Staroga grada Samobora, koji bdije nad gradom u nizini. Srednjovjekovna utvrda izgrađena još u 13. stoljeću sad je tek spomenik slavnoj prošlosti i plemićima koji su bili njegovi gospodari. A jeste li znali, da je ovdje Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop?

U odnosu na druge, ovaj dvorac je poseban na svoj način. Od 1268., pa sve do nedavno ovo zdanje je bilo u rukama brojnih različitih obitelji. Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan divan spomenik razornom zubu vremena. Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara, koji ga je izgradio 1268., pa sve do Arpadovića, Frankopana, Erdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih obitelji plave krvi.

Šetnju nakon ove zanimljive priče nastavite spojanjem s šumskom šetnicom Anindol, koja će vas vratiti nazad u centar Samobora, a usput ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Sve nijanse lokalne kuhinje najbolje je upoznati u starom obiteljskom restoranu Gabreku 1929., a njezin spoj s izletom za cijelu obitelj čeka vas u Etno farmi Mirnovec, velikom seoskom imanju usred grada. Provjerite i zašto gurmani hrle u gostionicu Kod špilje u nedalekom Otruševcu. Ona se nalazi kraj Grgosove špilje, podzemne prirodne ljepotice i velike lokalne atrakcije. Tu je i izletište Divlje vode i domaćinstvo Kršlinov mlin mjesta su gdje vam pastrve iz planinskog potoka Bregana uskaču ravno na tanjur.

Izvan Samobora krenite po svježi zrak i nezaboravne vidike uzbrdo na Samoborsko gorje, zaštićeni park prirode zajedno sa Žumberkom. Označenih staza je mnogo i zadovoljit će i početnike i ambiciozne penjače. Iako ni jedan nije viši od 1000 m, vrhovi Oštrc, Japetić i Okić ključna su mjesta hrvatskog planinarstva. Prvi izlet pod kapom Hrvatskog planinarskog društva organiziran je 1875. na Oštrc, a uspon književnice Dragojle Jarnević po strmoj strani Okića 1843. bio je naš prvi zabilježeni alpinistički pothvat.

Na putu će se uvijek naći neki planinarski dom ili izletište, da se odmorite u dobrom društvu i okrijepite domaćom hranom. Jedno od takvih mjesta je izletište Gogo u Slanom dolu, koje proizvodi autohtoni biljni liker Pušlek. Edukativnu notu izletu možete dodati tako da obiđete Eko centar Budinjak i poučnu Stazu kneževa, pretpovijesni lokalitet s nalazištem starih grobnih humaka, ili pak Etno kuću pod Okićem, seosko domaćinstvo u kojem je vrijeme stalo prije više od stoljeća.

Dakako, avanture u prirodi izvedive su i na dva kotača, jer iz Samobora i Svete Nedelje polazi nekoliko označenih biciklističkih ruta, kako planinskih, tako i onih za laganiji tempo pedaliranja.

Između Samobora i Zagreba nemojte zaobići miran gradić Svetu Nedelju, gdje osim šetnji po pitomim brežuljcima možete i u obilazak jezera Rakitje, Orešje, Kerestinec i Strmec. Vaš je izbor hoćete li se prepustiti ribolovu, rekreaciji ili samo uživanju u očuvanoj prirodi, u društvu brojnih ptica koje se ovdje rado okupljaju. Uz jezero Kerestinec pogled će vam sigurno privući zapušteni srednjovjekovni dvorac Erdödy, poprište burne povijesti. Povratak u 21. stoljeće nudi turistički obilazak svjetski poznate tvornice električnih automobila Rimac automobili, koja iz svetonedeljskog pogona šalje svoje inovacije u svijet.

A kada pričamo o kućama za odmor ovdje sigurno nećete pogriješiti. Provjerili smo jednu od njih gotovo u centru Samobora i snimili što vas očekuje kada unajmite jednu od ovih kuća koje vaš odmor čine uistinu pričom iz bajke i opuštanje je zajamčeno. Ovoj kući i ime je znakovito Vila Laganini i upravo tako ćete se i osjećati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vila Laganini idealna je za romantičan odmor dvije osobe ili cijelu obitelj. Ovo je kuća u kojoj ćete od samog ulaza u prekrasno uređen vrt osjetiti pravi Samoborski štih. Osjećat ćete se kao prava samoborska gospoda u idiličnoj atmosferi kuće uz vrt s bazenom, ili u brižno uređenom interijeru u kojem ćete pronaći i saunu i jacuzzi kadu. Osjetit ćete kako su se domaćini potrudili da se u svakom kutku osjećate opušteno i vaš boravak ovdje sigurno nikad neće zaboraviti. Ovo je jedna od onih kuća koje vam se odmah uvuku pod kožu i zaljubite se u njihov šarm na prvi pogled.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije