Camino Podravina – 160 kilometara vodi do centra svijeta, najvišeg kipa Svetog Vinka na svijetu te hrvatsku pustinju i vinograde

U Ludbregu je za četvrtak 09. veljače u 18 sati u prostorima Centra za informiranje i kulturu najavljeno predstavljanje knjige “Moj Put Camino” Irene Kovačić te predstavljanje rute Camino Podravina koja je podijeljena u 7 dionica u ukupnoj duljini čak 160 kilometara. Irena je prehodala Camino Frances te je inicijator stvaranja Camino rute u Podravini, a detaljan opis svakog dana ove zanimljive rute opisala je u Facebook grupi Camino Podravina.

Plan koji prenosimo u cjelosti vrlo je detaljan te Vam može poslužiti kao izvrstan vodič dok hodate ovom rutom koja prolazi kroz zanimljive krajolike i povijesne znamenitosti ovog kraja. Detaljnu kartu Camino Podravina pronađite ovdje.

Camino tradicija

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203.godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag. Također, Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Skupina hrvatskih Camino entuzijasta okupljena u Bratovštinu Svetog Jakova odlučila je obnoviti ovu bogatu hrvatsku Camino tradiciju pa je pokrenut projekt obnove srednjovjekovnih Camino ruta kroz Hrvatsku. Trenutno su u Hrvatskoj aktivni Camino KrkCamino Imota, Camino Podravina, Camino Banovina i Camino Šibenik, a u planu je i Camino južna Istra. Navodno se u Hrvatskoj ozbiljno razgovara o još nekoliko Camino ruta, pa priča oko Camino staza u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija.

Camino Podravina – detaljan opis ruta:

1. Ferdinandovac – Kalinovac 26,4 km

Ruta Camino Podravina započinje u mjestu Ferdinandovac ispred župne crkve sv. Ferdinanda – kralja. Svakako se javite Robertu ( kontakt broj u Facebook grupi), preporuka je dan prije i dobiti ćete putovnicu za sakupljanje žigova. Ovdje ćete primiti i svoj prvi žig. Robert vodi evidenciju hodočasnika . Iz crkve svakog hodočasnika isprati na put Camino Podravina. Interesantnim pričama će vas počastiti naš Robert i saznati ćete zašto baš u Ferdinandovcu počinje Camino Podravina te kakve ima poveznice Španjolska i Ferdinandovac.

Kad se oprostite sa Robertom put nastavlja prema jugu i skreće udesno u okolna polja. Poljski put vas vodi do potoka Bistra kojega slijedite po desnoj strani kroz lijepu hrastovu šumu. Za vrijeme kiša ovdje je izazovno druženje sa blatom. No i to ima svojih čari. Odvajate se od potoka desno i kroz veliku plantažu oraha dolazite do asfaltirane ceste koji vas dovodi u malo mjesto Batinske. Proći ćete pored galerije Ivana Lackovića Croate koju svakako posjetite (desna strana).

Nedaleko nekih petstotinjak metara istočno od galerije nalazi se i lijepo jezero koje je idealno za odmor. Camino put će vas prevesti mostom preko potoka Čivičevac i proći ćete kroz mala mjesta Molvice i Draganci.

U Dragancima skrećete s glavnog puta lijevo i dolazite na sporedni put desno kojim ćete proći pored rodne kuće poznatog podravskog glazbenika Blaža Lengera. Put vas dalje vodi u polja i bagremove šume i stići ćete u Podravske Sesvete. Tu će vas dočekati Ekološki vrt mira, župna crkva Svih svetih te etnografska zbirka Josipa Cugovčana.

Nastavljate asfaltiranom cestom u smjeru juga i onda opet skrećete desno u polja, prelazite potok i ulazite u šumu. Taj put vas kroz šumu vodi do Kloštra Podravskog. Crkva sv. Benedikta i Žalosne Gospe je vrlo uočljiva jer se nalazi na samom putu. Tu ćete dobiti žig kod župnika.

Odmorite malo u okruženju crkve. Nastavljate do centra, do kružnog toka i nastavljate glavnom cestom prema zapadu. U Budančevici skrećete s glavne ceste desno u polja. Oznake su na električnim stupovima. Poljski put vas vodi do kanala koji po ljeti presuši, a vi morate proći preko starog drvenog mosta i kretati se po desnoj strani tog kanala prateći Camino oznake. Ako hodate cijeli dan sigurno ste već u popodnevnim satima, nemoguće je ne primijetiti zalazak sunca koji je pred vama.

Nakon određenog vremena odvajate se desno od kanala i nastavljate poljskim putem kroz bagremovu šumu koja je prekrasna. Dodatni osjećaj ljepote daje i pješčani put po kojem hodate. Doći ćete do asfaltirane ceste, neposredno prije mjesta Kalinovac. Krećući se tom cestom stići ćete do glavne ulice koja će vas dovesti do župne crkve sv. Luke evanđeliste. I tu završava prvi dan hodanja Camino Podravina. Uđite u crkvu i zatražite žig. U Kalinovcu je rođen naš poznati teolog Ivan Golub pa možete vidjeti i njegov spomenik.

2.Kalinovac – Molve 22,5 km

Ruta nastavlja od crkve u smjeru zapada i dovodi vas do geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci u koji svakako uđite i osjetite što je to podravska Sahara. Odvojite neko vrijeme da malo proučite o biljkama i životinjama koje se nalaze na ovom dijelu Camino staze. Sigurna sam da će vam biti zanimljivo.

Kada ćete izaći iz rezervata doći ćete na asfaltiranu cestu i idete lijevo . Proći ćete pored Romskog naselja što je također svojevrsni doživljaj. Uskoro dolazite do simpatičnog gradića Đurđevca. Tu će vas dočekati župna crkva sv. Jurja, utvrda Stari grad Đurđevac, deve i druge zanimljivosti, a u crkvi možete dobiti žig.

U gradu Picoka savjetujemo da si uzmete pauzu, možete prošetati do gore navedenog dvorca ispred kojeg se svake godine u 6 mjesecu odvija poznati scenski nastup “legende o picokima”. U samom dvorcu je restoran i galerija.

Camino ruta nastavlja od centra grada Đurđevca, hodate pločnikom i dolazite do Podravske magistrale u smjeru zapada. Magistralom treba proći otprilike 100 metara, a onda se lijevo prelazi preko željezničke pruge i poljskim putem hodate uz prugu. Nakon dosta asfalta ponovno ste u prirodnom okruženju. Glavna prometnica je sa vaše desne strane.

Nakon određenog vremena ruta vas ponovno vraća na Podravsku magistralu i to malo prije sela Virje, gdje ćete morati prohodati tristotinjak metara samom magistralom. Tu je potreban dodatni oprez. Kroz Virje se krećete glavnom cestom prateći camino obilježja sve do odvajanja desno prema župnoj crkvi sv. Martina.

Na ovom mjestu vidjeti ćete oznaku koja vas usmjerava lijevo petstotinjak metara da navratite do kapelice sv. Jakova koja se nalazi na mjesnom groblju. U crkvi sv. Martina možete dobiti svoj žig. Župni ured nalazi se preko puta crkve, sa lijeve strane. Od župne crkve slijedite camino obilježja prema sjeveru. Proći ćete kružni tok i put vas dalje vodi asfaltnom cestom.

Na kraju sela, nakon što prođete željezničku prugu, već u daljini vidjeti ćete župnu crkvu u Molvama. Ta cesta će vas dovesti točno pred hodočasničku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovdje potražite župnika Patera Zdravka Tuba. Ne da bi samo dobili svoj žig, već da upoznate svećenika koji je od prvog dana podržao projekt Camino Podravina. Svakako uđite u ovo Marijansko svetište i zahvalite na prekrasnih 22 km koje ste danas prehodali.

3.Molve – Hlebine 19.1 km

Put krećete ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije kroz centar samog mjesta. Hoda se pločnikom. Prolazi se pored trgovina i kafića, idealno za opskrbiti ruksak potrebnim namirnicama za put. Sa lijeve strane prolazi se pored velikog nogometnog igrališta i tu prestaje nogostup, hodate sad glavnom prometnicom.

Potreban je oprez, ali cesta nije prometna i uz rub je dovoljno široka da se možete skloniti sa ceste ako je potrebno. Za 4 km doći ćete do skretanja na lijevo kuda ide Camino staza, no prije toga preporučamo prošetati 250 metara ravno do Repaškog mosta. Svakako primijetite brzinu i snagu Drave. Vratiti se možete na stazu Camina po livadi uz prometnicu. Staza vodi po makadamskom putu po nasipu.

Ovaj dio Camina podsjeća na poznate predjele Messete u Španjolskoj. Potrebno je hodati oko 10 km po nasipu. No prije nego krene dosadni dio ravnog nasipa (što također ima svojih lijepih strana, meditacija na najjače) put će vas skrenuti na lijevo prema jezeru Čingi Lingi umjetnom jezeru nastalom iskopavanjem šljunka. Udaljeno oko 3 kilometra od mjesta Molvi i kilometar i pol od Repaškog mosta. Nalazi se u prirodnom okruženju uz rijeku Dravu i jedno je od glavnih turističkih odredišta u općini Molve.

Isti naziv nosi i mjesto Čingi Lingi te je on većinom vikend naselje koje okružuje jedno od tri jezera. Čingi Lingi čine ukupno 3 jezera ukupne površine 18 hektara i prosječne dubine 16 metara. Kroz ljetno vrijeme možete se i kupati u jezeru. Staza Camina nakon Čingi Lingija voditi će vas rubnim djelom šume, pored nekoliko kuća i nakon zavojite staze ponovo ćete se naći na nasipu. Obavezno za vrijeme ljetnih vrućina imati zaštitu za glavu i naravno dosta tekućine. Na jednom mjestu uz nasip sa desne strane vidjeti ćete ponovo Dravu.

I kada vam je dosta nasipa i ravnice u daljini se nazire odmorište uz Dravu sa desne strane Camino staze. Tu svakako odmorite uz Dravu, uživajte u skulpturama naive. Camino staza vas vodi jedinim prašnjavim, šodranim putem pored šume do ceste i to je mjesto Komatnica.

Vidjeti ćete društveni dom, školu i malenu kapelicu. Camino strelice vas vode lijevo cestom prema Hlebinama do kojih ima 5 kilometara. Na jednom dijelu prestaje asfaltirana cesta koja postaje šodrana i kroz polja uskoro dolazite do table Hlebine, u daljini se nazire toranj crkve u Hlebinama.

Ulaskom u mjesto Hlebine potrebno je pratiti ponovo asfaltiranu cestu. Prolaskom kroz selo najprije ćete sa lijeve strane proći pored Galerije naivne umjetnosti ispred koje je park skulptura. Galerija se nalazi u središtu sela, preko puta je općina i trgovina. Nekoliko metara naprijed, sa lijeve strane nalazi se Crkva sv. Katarine sagrađena 1833./1834. u romaničkom stilu.

Pored crkve je župni dvor gdje možete naći žig koji se nalazi na prozoru kod ulaznih vrata. Uđite u crkvu ako je moguće. Svakako pogledajte iza crkve križni put koji je izrađen u naivi. Ipak se nalazite u kolijevci naivne umjetnosti . Na kraju dana, ako želite vratite se do galerije pogledajte i naučite nešto o naivnoj umjetnosti.

4.Hlebine – Draganovec 21,5 km

Dan počinje u centru Hlebina gdje imate dućan za opskrbu. Strelice vas vode van Hlebina pločnikom po glavnoj ulici, primijetiti ćete još nekoliko atelijera i manjih galerija naive. Sa lijeve strane dolazite do ulice K. Hegedušića u koju ulazi Camino staza.

Kroz kratko vrijeme nestaje kuća, počinje makadamska cesta i ulazite u prirodno okruženje Camina. Staza vodi poljem i uz manju šumu. Desno skrećete uz kanal Bistra. Proći ćete preko glavne prometnice i dalje staza vodi uz kanal. U daljini sa desne strane možete vidjeti crkvu u Hlebinama kako vas pozdravlja.

Kad više ne bude puta uz kanal skrećete lagano lijevo prema kućama i manjem naselju gdje ćete proći pored kapelice sv. Ivana Krstitelja. Stepenice ispred kapelice zovu na kratki odmor. Nastavljate neasfaltiranim putem i dalje uz polja, staza vas usmjerava na lijevu stranu gdje već u daljini vidite šumu kojoj se sigurno veselite ako je vruće i sunce je već visoko gore.

Kad uđete u šumu hodate prekrasnim dijelom Camina okruženi šumom. Moguće je da će proći i neki auto ,ali to nije prometna cesta. Izlaskom iz šume ušli ste u Koprivničke Brege, sa desne strane dočekala vas bude tabla i počinje asfalt. Camino skreće desno i brzo lijevo kod raspela. Hodate glavnom ulicom i sa lijeve strane u daljini morate uočiti općinsku zastavu na kojoj je Hodočasnička školjka. Tu imate dućan, preko puta kafić i veliki park ispred škole.

Pri dnu parka nalazi se crkva sv. Roka u koju možete po svoj štambilj. Kad se odmorite i skupite snagu za dalje krećete stazom ravno van iz Koprivničkih Bregi. Skretanje lijevo i ponovno ste na makadamskom putu koji vas prati oko 5 km do ulaza u Koprivnicu. Hodate uz prugu i na ovoj dionici morate paziti da ne ostanete bez vode i da se zaštitite od sunca. Kad zakoračite na asfalt u daljini vidjeti ćete šoping centar koji nikako da dođe do vas.

Kad ste stigli možete napraviti pauzu, čeka vas još oko 2 kilometra do centra grada. Hodate uz kuće Bjelovarske ceste i sa lijeve strane ulazite u sajmište, poznato Koprivničko okupljalište ponedjeljkom kad je sajmeni dan. Primijetiti ćete bedeme, ostaci drvenih nastambi koji služe za vrijeme održavanja Renesansnog festivala. Možete proći bedemima i ulazite u staru jezgru Koprivnice gdje prvo vidite franjevačku crkvu sv. Antuna Padovanskog.

Sa desne strane muzej grada Koprivnice i na lijevoj strani na početku Koprivničkog parka nalazi se crkva sv. Nikole u koju ulazite po svoj žig. Župni ured je uz crkvu. Još je jedan žig u uredu Turističke zajednice Koprivničko križevačke županije nekih 200 metara od crkve, na Trgu B. Jelačića.

Camino staza nastavlja se parkom pored paviljona. Možete prošetati trgom, pojesti nešto u poznatoj Pivnici ili popiti kavu u brojnim kafićima koji se nalaze na trgu i oko njega. Prilikom izlaska iz trga prolazite ispred zgrade županije, idete zebrom na drugu stranu ceste gdje možete ispred sebe vidjeti pravoslavnu crkvu. Još neko vrijeme pločnikom izlazite iz grada pa ulazite u Magdalensku ulicu, na rotoru u Goričku ulicu i kraj ceste.

Stigli ste do pružnog prijelaza. Ovdje je potreban poseban oprez, morate prijeći glavnu prometnicu da bi ušli u ulicu Širovice. Ravno po asfaltu dok vas strelice ne skrenu lijevo prema Draganovcu. Na kućnom broju 7 u Draganovcu ,vama sa desne strane ,vidjeti ćete oznaku Camino žiga ispred kuće, na kući ,na cesti , na stupu. Javite se Barici i Zvonku Polak( kontakt broj telefona pronađite u Facebook grupi).

Vaš dan može i ovdje završiti, a možete i produžiti ravno do društvenog doma u Draganovcu gdje se nalazi i veliko igralište te vatrogasni poligon. Početak je Polakove staze ( o samoj stazi će vam Zvonko sve ispričati), također je i Camino staza koja vas sutra očekuje.

5.Draganovec – Reka 19,2 km

Nalazite se u zelenom okruženju na igralištu, ispred ulaza u šumu. Početak današnje Camino staze, ujedno je i početak najnovije planinarske staze “Polakova staza”. Kad prođete igralište na dnu sa desne strane ulazite na usku šumsku stazu. Stazom pratite na jednom dijelu sa lijeve strane asfaltnu cestu na koju će vas staza vratiti. Neko vrijeme hodati ćete asfaltom i proći rampu, koja je prolazna i najčešće dignuta. Ako je spuštena jednostavno ju podignete i ponovo zatvorite, nije zaključana.

Hodajući i dalje asfaltnom cestom ispred vas će se ukazati oznake na drvu i na asfaltu koje vas usmjeravaju na ponovni ulazak na šumski puteljak sa desne strane. Tu počinje avantura proći ćete preko jednog malog improviziranog mosta i započinje uspon oko 200 metara. Za vrijeme kiša potreban je dodatni oprez. Staza ide zavojito da bi je lakše savladali. Laganim i opreznim korakom uskoro ste na vrhu.

Kad se odmorite i srce vam prestane lupati primijetiti ćete kakav je divan put pred vama. U srcu ste šume i sada možete uživati u putu pred vama. Lagana šetnja po šumi punit će vaše baterije.

Kad izađete sa šumske staze nalazite se na jednom okretištu i na šumskoj cesti. Strelice vas usmjeravaju ravno. Imate oko sat vremena hoda do planinarske kuće i skretanja za “Stankov vrh “. Uz put proći ćete pored nekoliko” čeka” slobodno se i popnete na neku od njih. Na kraju te ceste dolazite na širu, neasfaltiranu cestu koja vas vodi desno po Camino stazi. Oznake se nalaze na drveću.

Hodate još neko kraće vrijeme i sa lijeve strane nalazi se planinarska kuća. Put Camina je desno. Ali ovdje imate oznaku “Stankov vrh” 500 metara lijevo. Preporuka je svakako ga posjetit, iako ste žig dobili kod Polaka u Draganovcu. Stankov vrh je poseban vrh, sa kojega nećete vidjeti, ni doživjeti neki spektakularan pogled ( to smo sačuvali za kasnije ) to je najviši vrh Bilogore, neznatno uzvišenje u ogromnom, prostranom šumovitom i blago brežuljkastom krajoliku. Na najvišoj točki na 309 metara nadmorske visine je kameni stup i nekoliko klupa gdje ćete se odmoriti.

Možete, ako želite uzeti i planinarski žig u svoju putovnicu na ovom mjestu. Kada ste posjetili Stankov vrh vratite se do planinarske kuće i nastavljate Camino ravno, oznake i dalje pratite na drveću. Na jednom mjestu dolazite na asfaltiranu cestu i ususret vam dolazi nekoliko kuća i vikendica. Izlaskom iz mjesta morate skrenuti desno prema lovačkoj kući “Draganovec” Oznake vas dobro usmjeravaju na desnu stranu, ali ako se dogodi da ste stigli do glavne prometnice, vratite se nekoliko koraka nazad. Lovačka kuća će vam biti sa lijeve strane, tu se nalazi i poligon za gađenje glinenih golubova. Ponovo ulazite šumskom cestom u šumu.

Iako će biti u šumi sporednih staza vi hodate ravno cestom, oznake se i dalje nalaze na drveću. Izlazak iz šume vas časti jednim prekrasnim pogledom na obližnje bregove i tu pratite oznaku koja vas vodi na lijevu stranu. Cestom se spuštate na glavnu prometnicu. Sada prometnicom hodate oko 200 metara desno, dok vas Camino ne skrene na lijevo, ponovo na šodrani put. Uskoro ponovo lijevo. Sa lijeve strane vidjeti ćete glavnu prometnu cestu, šumu i put kojim ste se spustili iz šume. Uskoro krećemo desno lagano se uspinjući .Proći će te pored nekoliko vikend kuća i dalje lijepom stazom kroz šumu.

Na jednom dijelu staza će se ponovo proširiti na šumski put i tu pratite oznake desno i kod table “Olimp” opet desno. Nekoliko vikendica i dolazite do mjesta gdje vas čeka spektakl od pogleda. Sa lijeve strane ,planina koju u daljini vidite je Kalnik, a pogled na desno oduzima dah. Prvo što ćete vidjeti put kojim ste došli, brijeg koji je nasuprot. Koprivnica vam je doslovno na dlanu i ako je lijepo vrijeme vidjeti ćete Mađarsku. Također možete vidjeti Molve u kojima ste bili prije neki dan i ostale dijelove Camina Podravina kojim ste prošli. Kada ste se nauživali pogleda krajolika, pogledate gdje stojite. Sigurni smo da ste na krovu kuće, ako ne vjerujete, provjerite. Nastavite ravno stazom do raspela i dalje ravno.

Sa lijeve strane između nekoliko vikendica još jednom možete uživati u pogledu na Koprivnicu i dio sjeverozapadne Hrvatske. Iako ste u okruženju vikend kuća, put će nestati i uskom stazom ulazite desno u šumu. Počinje spuštanje stazom i dalje kroz vikendice ili klijeti. Treba pripaziti da se ne poskliznete, ako je trava mokra. Doći ćete do većih kamenih ploča po kojima se i dalje spuštate do ceste. Dolaskom do ceste skrećete lijevo. U Starigradu ste. Sa lijeve strane prolazite pored PRC-a, restorana u koji možete na okrijepu.

Camino staza vas dalje vodi ravno naseljem Starigrad uz kuće. Zatim desno da bi došli do crkve Blažene Majke Terezije. To je moderna crkva i jedina župa u Hrvatskoj koja je posvećena ovoj svetici. U crkvi možete dobiti žig. Izlaskom iz crkve idete desno po cesti prema naselju Reka. Dio pred vama je asfaltnom cestom i treba vam manje od sat vremena da završite današnju dionicu. Kad uđete u Reku, prolazi se naseljem i crkva Presvetog Trojstva čeka vas sa lijeve strane, također i žig.

6.Reka – Kuzminec 29 km

Nalazite se ispred crkve Presvetog Trojstva u Reki. Camino staza vodi prema pruzi i glavnoj prometnici. Sa lijeve strane proći ćete pored manjeg parka, pružni prijelaz i veliko nogometno igralište biti će vam sa lijeve strane. Prije nego pređete glavnu cestu, jer Camino vas vodi ravno, obavite nabavku hrane i vode jer do Rasinje nećete imati priliku. Trgovina se nalazi također sa lijeve strane. Hodate asfaltiranom cestom do mjesta gdje vas Camino skreće desno makadamskom cestom. Ubrzo lijevo i desno na Rečko polje.

Prolazite naseljem i cestom uz polja. Na cesti koja je ponovo asfaltirana na većem zavoju primijetiti ćete oznaku gdje vas Camino staza oštro skreće ulijevo na neasflatiranu cestu. Tu počinje planinarski put i ulazite na trim stazu vama sa desne strane. Oko kilometar hodate lijepom šetnicom kroz šumu.

Često na ovom dijelu staze možete sresti ljude koji se ovdje rekreiraju. Staza vas vodi pored restorana Avalon koji će biti ispred vas. Skrećete lijevo ako ne idete u restoran popiti kavu i lagano se spuštate uskom stazom kroz šumu. Oznake se nalaze na drveću i potrebno ih je oprezno pratiti da ostanete na stazi.

Izlaskom iz šume idete ravno do glavne ceste gdje sad skrećemo desno na Vinogradsku ulicu. Sa te ulice sljedeće je skretanje oštro lijevo u Dubovečki breg. Vama će sa desne strane biti kapelica sv. Leopolda Mandića. Pratimo oznake po toj ulici koje će vas još nekoliko puta skrenuti do ulice Josipa Sirutke. Tom ulicom prolazite preko ulice Vinica i lijevo idete na jedan manji uži nepregledni put koji je prolazak kroz “klanjac”. Kad izađete na cestu u ulici ste dr. NIkole Sertića i smjer Camina je lijevo. Ne dugo, skrenete desno u Močilski odvojak 1 i pratite oznake koje vas i dalje malo usmjeravaju svojim smjerovima.

Nalazite se u naseljenom dijelu Koprivnice gdje je puno odvojaka, ali Camino je staza dobro označena ako pratite strelice koje su sada uglavnom po električnim stupovima ne možete se izgubiti. U ovom dijelu sve ulice vode u Močile do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja će vama biti sa lijeve strane.

Prije nego krenete na lijevo prema crkvi kuda vas i vode strelice, sa desne strane oko 100 metara nalazi se restoran ” Zlatan ” koji je prijatelj Camina. Tu možete povoljno dobiti obrok, također i spavanje. Kad dođete do crkve u Močilama zatražite žig. Župni ured nalazi se malo desno od crkve na stazi Camina. Ako se dogodi da ne možete do žiga javite se našoj Kseniji ( kontakt broj pronađite u Facebook grupi). Ksenija i Luna rado će vas pratiti nekoliko kilometara ako Ksenija ne radi. dalje ulicom Močile i pratite oznake do Močilskih vinograda.

Ponovo ste na neasfaltiranoj cesti i ulazite u šumu. Sada hodate šumskom cestom prateći oznake na drveću do mjesta gdje će vas Camino staza usmjeriti desno na asfalt . Sa desne strane je planinarska kuća ” 1 Baraka”. Pred vama je duga šetnja šumom, ali asfaltiranom cestom. Ponekad prođe i neki auto. Kad se budete pitali koliko još hodati i vjerujem da vam je pomalo dosadilo doći ćete do planinarske kuće “Rudi Jurić” ona nije otvorena i nema sadržaja, ali možete odmoriti na klupama i skupiti snagu za dalje.

Nakon puno asfalta, evo ponovo šodrana cesta koja vas vodi desno i kod znaka Vrh Soviljnjak opet desno. Dolazite do mjesta koje se nalazi iznad Rasinje. To je vinogradski kraj sa klijetima. Na jednom dijelu vidjeti ćete prekrasan pogled na Rasinju koja je ispod vas. Prolazeći pored klijeti lagano ćete se spustiti do groblja koje se nalazi na Camino stazi sa desne strane. Ušli ste u Rasinju i kod seoskog gospodarstva Gudan sa desne strane ( ne možete ne primijetiti) ići ćete desno. Na glavnoj ste ulici u Rasinji i pred vama će biti crkva Našašča Sv. Križa sa desne strane. Potražite žig i svakako preporučamo da pogledate staro groblje pored crkve, gdje se nalaze grobnice obitelji Inkey.

Sa desne strane od crkve ,spustite se stepenicama i tu vas čeka uspavana ljepotica koja čeka neka bolja vremena, dvorac obitelji Inkey. Dvorac je iz 19.stoljeća.Obiđite dvorac, napravite nekoliko fotografije i stazom izađite na prometnicu koja vas vodi desno na još veću prometnicu preko koje možete prijeći dobro obilježenom zebrom. Hodate cestom do pružnog prijelaza i odmah iza pruge morate ulijevo na makadamsku cestu.

Hodate uz prugu koja vam je sa lijeve strane do oznake koja će vas usmjeriti desno po poljskom putu uz šumu. Tim putem ravno do asfaltirane ceste. Ispred vas je tabla Gorica ,i prva kuća sa desne strane je mjesto gdje potražite Slaveka (kontakt broj telefona pronađite u Facebook grupi )koji će vas odvesti do kapelice Sv. Jakova i dati će vam žig. Slavek svakog hodočasnika dočekuje sa osmijehom na licu i prekrasnim pričama.

Kad napustite Goricu oznake vas vode šodranim putem uz polja do manjeg mjesta Vojvodinec sa lijeve strane , a vi morate oštro desno na asfalt i tom cestom do Kuzminca. U Kuzmincu vas čeka Estera (kontakt broj mobitela u Facebook grupi). Njena je kuća preko puta crkve. Ako je kod kuće brzo će doći do vas ,da se pohvali bogatom poviješću crkve Sv. Kuzme i Damjana.

Prekrasna crkva koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Današnji dan ste završili. Uđite po svoj žig i zahvalite na ovom danu, bio je dug.

7.Kuzminec – Ludbreg 22,7 km

Kad ste ispred crkve u Kuzmincu krećete prema vatrogasnom domu i ispred doma Camino staza vas vodi desno u polja. Hodate poljskim putem u prekrasnom prirodnom okruženju. Prateći strelice koje će vas nekoliko puta preusmjeriti doći ćete do asfaltirane ceste gdje morate ići desno. Ušli ste u dio ludbreške Podravine. Doći ćete do kapelice sv. Magdalene vama sa desne strane. To je grobna kapela grofova Drašković koja je okružena šumom Križenčija.

Nakon pauze koju si napravite pored kapele, idete ravno šodranim putem u šumu. Sa desne strane je lovački dom. Ova šuma djeluje opuštajuće, vrijeme je za meditaciju. Kad izađete iz šume još malo hodate do raskrižja gde ćete ići lijevo prema selu sv. Petar.

U centru mjesta crkva će vam biti sa desne strane i vi idete desno ,odmah zatim lijevo kod raspela. Na putu će vam se naći restoran “Lav” sa desne strane. Iskoristite priliku za popiti kavu ili nešto pojesti. Kad izađete iz sela pred vama je ravnica, prometnica potrebno je malo opreza. Tada dolazite do još glavnije prometnice, na glavnoj ste cesti Koprivnica-Ludbreg. Sa strane ceste imate oko 1m prostora za hodanje, tako da ste sigurni, no ipak budite na oprezu. Kad dođete u mjesto Globočec Ludbreški kod male kapelice sa lijeve strane morate u Cvjetnu ulicu, lijevo. Uskoro desno i dalje Cvjetnom ulicom.

Kad dođete do križanja Cvjetne ulice sa Izvorskom i prije nego krenete putem Camina ravno na uski put. Sa desne strane je crvena kuća br. 11 gdje kod Kristine (kontakt broj mobitel u Facebook grupi ) možete dobiti žig Sv. Vinka. Lagani uspon i staza vas vodi desno i dalje se lagano uspinjete.

Nalazite se u okruženju klijeti i vinograda, a ispred vas vidjeti ćete kapelicu Majke Božje. Camino vas vodi lijevo Vinogradskom ulicom i tu se pripremite na uspon, ipak idete prema velikom svecu ovog kraja. Dolazite do vidikovca, kipa Svetog Vinka zaštitnika Ludbreškog vinogorja. Pazite sad ovo ovo je najviši kip Svetog Vinka na svijetu 7,40 metara. Pogled sa vidikovca seže do Mađarske. Udruga vinogradara “Trsek” zaslužna je za postavljanje ovog kipa 2011 godine.

Kada ste se na uživali u pogledu i odmorili se, krećete u zadnjih i vjerujte najljepših 8,5 km Camina Podravine. Kad ste okrenuli leđa Sv. Vinku vi krećete u ulicu Sigečak, hodate asfaltiranom cestom uz raskoš prekrasnih klijeti i vikendica. Oznake se nalaze na električnim stupovima, nekoliko puta će vas usmjeravati dok ne dođete do mjesta gdje se pred vama prostire pogled na cijeli Ludbreg. Tu morate lijevo i uskoro ćete ući u šumu. Hodati ćete šumskim putem ,oznake pratiti na drveću.

Kad izađete iz šume proći ćete livadom i doći ponovo do klijeti i tu ćete se ponovo naći na asfaltu. Lagano spuštanje cestom, skrećete lijevo i ubrzo desno uz laganiji uspon. Ponovo neasfaltiranom cestom. Sve vrijeme oko vas su prekrasne vikendice i klijeti. Kad dođete do ceste, asfalta morate desno. Prolaziti ćete pored raspela koje će vam biti sa desne strane, a vi morate lijevo i ubrzo će vam biti skretanje sa ceste ponovo u lijevo. Pogled na lijevu stranu ponovo je spektakularan. Ako vas do sad nije nitko zaustavio i nudio gemištom, teško da ćete još ovaj dio staze proći, a da vam se to ne dogodi.

Na ulazu ste u šumu i manji klanac. Kao da ulazite u začaranu šumu, no samo kratko jer pri dnu klanca ponovo raskoš vikendica i tu ćete morati desno pa lijevo. Stići ćete do restorana koji se nalazi na samoj stazi Camina “Črn Bel”. Proći ćete parkiralištem i doslovno ste u restoranu. Stepenice će vas usmjeriti na lijevo, ali prije toga preporučamo da uđete u restoran na okrijepu ili samo da bacite pogled sa terase restorana na Ludbreg u koji ćete uskoro ući.

Još malo odužite svoje hodočašće koje se bliži kraju. Kad ste krenuli u spuštanje stepenicama ponovo ste na Camino stazi, vidjeti ćete zatvorena vrata ispred sebe. Niste na krivom putu, kao i u Španjolskoj morate vrata otvoriti i ponovo zatvoriti iza sebe. Naći ćete se na asfaltu i idete lijevo u ulicu Starjak. Desno ubrzo skrećete na makadamsku cestu. Lijevo pa desno na branu preko Bednje. Spektakularan doživljaj.

Sada pitomom, lijepom šetnicom do otoka Mladosti. Poznato Ludbreško izletište. Doći ćete do jezera u kojemu se nalazi vodoskok. Proći ćete parkom, preko mosta u Kalničku ulicu i tu idete desno do prelaska glavne ulice bana Jelačića u edukativni park. Malo se educirate o Ludbregu sa tabli koje se nalaze kroz park.

Izlaskom iz tog parkića Camino staza ide oko 100 m desno da vas usmjeri prema poznatom svetištu Predragocjene krvi isusove. Sada ćete uz svetište koje ćete ostaviti sa desne strane ići ravno na Trg Svetog Trojstva. Sa desne strane proći ćete pored dvorca. Na zebri lijevo idete prema “centru svijeta “. Naime, ovdje ćete stvarno stajati u centru svijeta.

Zadnja strelica usmjeriti će vas desno prema crkvi Presvetog Trojstva i kraju staze Camino Podravina. Andreja (kontakt broj u Facebook grupi) je osoba koja ima žig i rado će dočekati svakog hodočasnika. Uđite u crkvu i pogledajte poznatu relikviju Predragocijene Krvi Isusove .Sa desne strane također, nalazi se Turistički ured gdje ćete uzeti svoju compostelu i žig, ali tek kad se malo smiri vaše uzbuđenje i kad osvijestite da ste prehodali 160 kilometara Camino Podravina.

Naslovna fotografija: Goran Kovačić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.