Uživajte u plodovima jeseni u Gorskom kotaru

Jesen je drugo proljeće kada se svaki list pretvara u cvijet – riječima Alberta Camusa, poznatog francuskog književnika i Nobelovca možemo dočarati jesenju rapsodiju boja koju vam, uz uživanje u njenim najslasnijim plodovima, pruža neodoljivi Gorski kotar.

U subotu, 24. rujna na Festivalu gljiva, vune i plodova jeseni posjetitelje očekuje bogat program. Odvažni će se zasigurno prijaviti i za natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića jer ih u stručnom žiriju očekuju poznati chefovi Željka Klemenčić, Saša Vukić, Domagoj Jakopović Ribafish.

Ujedno, poznati šefovi pripremat će delicije od gljiva i goranskih specijaliteta na gastro showu. Goranske delicije za posjetitelje pripremat će poznata imena gastro scene Saša Vukić, Antun Rašić, Kasandra Draganić, Darko Kontin i Vanja Vukadinović. Festival se održava u Ravnoj Gori kraj dvorca Stara Sušica i Centra Velike zvijeri. Voditeljska palica pripala je Domagoju Jakopoviću Ribafishu.

Posjetitelje očekuje bogat program za djecu i odrasle

Program počinje u 10 sati s prijavama za rekreativno-edukativnu šetnju uz degustaciju delicija od gljiva i plodova jeseni te biciklijadu. Planinari se od 11 sati na Javorovu kosu uz potragu gljiva označenom stazom ukupne dužine 10 kilometara. Cilj je planinarska kućica gdje je determinacija ubranih gljiva. Svi ljubitelji uživanja u jesenjem ruhu Gorskog kotara na dva kotača od 14 sati uživat će u vožnji stazama od 14,1 i 19,2 kilometara. Kraća staza je ujedno i manje zahtjevna.

Posjetitelji će imati prigodu uživati i u stručnoj edukciji o gljivama, sajmu autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira. Tu je i izložba vune i vunarskih proizvoda, kao i zanimljiva vunarska radionica za djecu i odrasle. Natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića je na rasporedu od 11 do 13 sati. Nakon toga slijedi ocjenjivanje stručnog žirija, a gastro show održat će se s početkom u 16 sati. Proglašenje najboljih gljivarskih kotlića i priznanja za najljepši štand, najljepši suvenir i najljepše pakiranje zimnice održat će se u 17 sati. Za zabavni dio programa zadužen je Show band Promili.

Svakako se ne propušta posjet Centru Velike zvijeri, koji će biti otvoren od 10 do 18 sati. Posjetite i etno zbirku, a najmlađi će moći uživati i u igraonici.

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara “Plodovi gorja Gorskog kotara” sa sjedištem u Ravnoj Gori kroz ovu manifestaciju radi na razvoju regionalnog turizma s naglaskom na kulturni i eko turizam, promicanje prirodnih ljepota te kulturne i povijesne baštine regije.

Naslovna fotografija: Stara Sušica/ Višnja Bolf, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.