Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”: Upoznajte risa, vuka i medvjeda

Znate li kako su na području Risnjaka svoj dom pronašle tri velike zvijeri? Medvjed, vuk i ris! Ako vas je priča o ovim rijetkim, čak gotovo istrijebljenim vrstama privukla, razveselit će vas informacija da u Staroj Sušici postoji mjesto gdje svaku od ovih vrsta možete bolje upoznati. Uz to ćete naučiti sve što vas je zanimalo, a pritom se, na interaktivan način, dobro zabaviti tijekom obilaska.

Centar Velike zvijeri
Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje ”Velike zvijeri”

Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” u Staroj Sušici djeluje u sklopu Javne ustanove “Priroda”. Tijekom svog posjeta Centru posjetitelji se upoznaju s atraktivnim izložbenim postavom, educiraju se o bioraznolikosti njihovih staništa, uče o suživotu goranskog stanovništva sa šumom i ovim šumskim stanovnicima te, povrh svega, osvještavaju se o važnosti očuvanja prirodne baštine.

///Jeste li spremni upoznati našu najveću kopnenu zvijer – medu?

Čim uđete u Centar, osjetit ćete tu čistu emociju prirode i šumskog okružja. Njegov postav spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara.

Ponešto o velikim zvijerima

U fokusu su, dakako, tri velike zvijeri – euroazijski ris, smeđi medvjed i sivi vuk. Od svih velikih zvijeri u Hrvatskoj, jedino je euroazijski ris (lat. Lynx lynx) potpuno istrijebljen. Prema dostupnim podacima, euroazijski ris je nestao iz naših šuma 1903. godine kada je odstrijeljen posljednji primjerak risa u Gorskom kotaru.

Ipak, danas je ris stalni “stanovnik” goranskih šuma, na čemu možemo zahvaliti lovcima koji su 1973. godine uspješno reintroducirali tri para risova iz slovačkih Karpata u kočevske šume na području Slovenije. Danas se brojnost risova u Hrvatskoj procjenjuje na svega 40 do 60 jedinki, a u Gorskom kotaru ris nalazi izuzetno povoljno stanište.

Jeste li znali? Jedan od najviših vrhova Gorskog kotara i ujedno nacionalni park nosi ime Risnjak po risovima, koji su oduvijek obitavali u njegovim šumama. Smeđi medvjed (lat. Ursus arctos) najveća je europska zvijer, a u Republici Hrvatskoj medvjedi, njih oko 900, dio su šire dinarsko-pindske populacije.

Ris Centar za posjetitelje ''Velike zvijeri''
Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje “Velike zvijeri”

///Spasimo balkanskog risa najugroženiju mačku u Europi

Srećom, vuk se ipak održao u Gorskom kotaru. O njegovoj povijesnoj prisutnosti ukazuju nam brojni zoonimi  kao što su Vučnik, Vučji dolci, Vučje glave, Vučja škulja i drugi. Od 1995. godine, vuk je u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta i njegov lov je zabranjen, osim u iznimnim slučajevima uz dozvolu nadležnog Ministarstva.

Centar Velike zvijeri
Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje “Velike zvijeri”

Centar za posjetitelje: Spoj klasičnog i modernog, multimedije i prirode

Postav je osmišljen kroz dvije etaže i prikladan je za sve uzraste – od multimedijalnog sadržaja kroz VR naočale, filmove, senzorni interaktivni kutak, do klasičnih ploča na kojima, tijekom ugodne šetnje Centrom, možete pročitati zanimljivosti o ovim trima životinjama.

Posebno će vas zaintrigirati osmišljeni koncept Centra za posjetitelje “Velike Zvijeri” koji je predstavljen kroz sva četiri godišnja doba. Svaki dio postava zamišljen je kao jedno godišnje doba. Na taj način se zatvara godišnji ciklus gdje se saznaje o životu velikih zvijeri kroz cijelu godinu.

Centar Velike zvijeri
Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje ”Velike zvijeri”

Dvije su metode praćenja zvijeri prikazane posjetiteljima. Prva je putem monitoring fotozamki pa tako na postavljenim ekranima možete vidjeti snimljene fotografije i kratke video isječke koje prikazuju velike zvijeri u njihovim prirodnim staništima.

Drugi veoma zanimljiv način je putem GPS ogrlica. Kad se zvijer obilježi stavljena im je GPS ogrlica koja nakon nekog vremena sama otpadne. Centru ogrlica donosi značajne informacije o njihovu životu, teritoriju koji prolaze i slično, što je predstavljeno posjetiteljima Centra.

U Centru za posjetitelje "Velike zvijeri" u Staroj Sušici kroz interaktivni pristup možete upoznati velike zvijeri Gorskog kotara
Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje “Velike zvijeri”

///Želite promatrati velike zvijeri u prirodnom okruženju?

Kako do Centra?

Centar za posjetitelje Velike zvijeri smješten je u općini Ravna Gora, u srcu Gorskog kotara. Udaljen je nešto više od sat vremena od Zagreba, u neposrednoj blizini izlaza s autoceste Rijeka-Zagreb (izlaz Ravna Gora).

Nalazi se u mjestu Stara Sušica, na staroj Karolinskoj cesti uz slikovit frankopanski dvorac i crkvicu Sv. Antuna Padovanskog, a dijeli dvorište s obližnjim Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

///“Hogwarts” dvorac u brdima Gorskog kotara

Izvor: Arhiva Centra za posjetitelje “Velike zvijeri”

Od 15. listopada do 31. ožujka Centar “Velike zvijeri” radi od 10 do 14 sati. Od 1. travnja do 30. lipnja i od 1. rujna do 14. listopada radno vrijeme je od 10 do 16 sati. Tijekom srpnja i kolovoza centar je otvoren svakim danom od 10 do 18 sati. Od 1. lipnja do 31. kolovoza Centar je otvoren za posjetitelje sve dane u tjednu, a tijekom ostalih mjeseci otvoren je sve dane osim ponedjeljka.

A pri odlasku, zastanite po suvenir

U samom Centru možete pronaći autentične suvenire tematski vezane uz velike zvijeri, ali i druge zanimljive detalje. Primjerice za najmlađe možete nabaviti “Malu slikovnicu o velikim zvijerima” ili pak “Goranski bestijarij” – zbirku istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotaru, za one malo starije i još mnogo, mnogo toga…

U našem videozapisu donosimo turističku priču direktno iz Centra gdje nas je s atrakcijama upoznala Ivana Briški Đorđević.

Fotografije: Arhiva Centra za posjetitelje “Velike zvijeri”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.