Završen Integra Lika – najuspješniji strateški projekt u Lici

Na Plitvičkim jezerima, gdje je i započeo, završen je INTEGRA LIKA 2020. projekt integralnog gospodarskog razvoja Like i Primorja. Radi se o petogodišnjem projektu, koji je osmišljen 2015. godine u Lokalnoj akcijskoj grupi Lika. Predstavljeni rezultati daju nadu i pokazuju kako se može ostvariti i ono za što se vjerovalo da je nemoguće u Lici kao najrjeđe naseljenom području Republike Hrvatske.

Projekt INTEGRA LIKA povezao prirodne ljepote i domaće proizvode

Poznato je kako cijela Lika, zajedno s morskom stranom Velebita predstavlja neponovljivu prirodnu cjelinu. Na tom području nalaze se čak tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park, park biosfere te niz drugih prirodnih fenomena s bogatom bioraznolikošću. Gotovo 60% ovog područja nalazi se u europskoj ekološkoj mreži NATURA 2000 što doprinosi tezi o besprijekornoj čistoći i prirodnoj ljepoti ovog podneblja.

Nadalje, hrana koja se u ovakvom podneblju proizvodi ima izniman okus a kako bi se stvorila prepoznatljivost, osmišljen je destinacijski certifikat kvalitete Lika Quality. Trenutno je u ovom sustavu 160 proizvoda koje proizvodi 59 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Brend Lika Quality nadišao je granice Lika destinacije te je ove proizvode moguće pronaći u trgovinama diljem Hrvatske. Ovaj jedinstveni sustav certificiranja i brendiranja prepoznat je i u drugim destinacijama koje i same pokreću vlastite certifikate.

Među Lika Quality proizvodima ističu se mliječni proizvodi. Tu posebice treba spomenuti Lički škripavac, koji je, zahvaljujući upravo ovom projektu već na putu dobivanja EU zaštite zemljopisnog podrijetla. Ne zaboravimo ni ličke rakije od voća, med, razne džemove kao i mesne proizvode, od kojih posebno treba istaknuti meso od buše, lokalnog goveda. Osim prehrambenih proizvoda u sustavu Lika Quality nalaze se i brojni suveniri među kojima se ponosno ističe Lička kapa.

Međunarodno priznanje potvrda kvalitetnog rada

Kako bi cijeli ciklus bio zaokružen, u sklopu projekta INTEGRA LIKA 2020 osnovana je i Poljoprivredna zadruga Lika coop koja okuplja lokalne proizvođače i njihove proizvode plasira na tržište.

Destinacija Lika obuhvaća šire zemljopisno područje od postojećih administrativnih granica Like. Naime, osim Ličko-senjske županije, destinacija obuhvaća i dijelove Zadarske te Karlovačke županije.

Poslovi brendiranja destinacije povjereni su lokalnom turističkom klasteru pod nazivom Klaster Lika destination. Upravo zahvaljujući njima, destinacija Lika ove godine dobila je svjetsku nagradu te je uvrštena u TOP 100 Global Sustainable Destination. Destinacija Lika pozicionirana je na svjetskoj turističkoj karti a svoju krunu priznanja ostvarila je na svjetskoj razini.

Naslovna fotografija: Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.