OTOK KRK – Zlatni otok kojeg su prozvali i šestim kontinentom

Od 1185 otoka u Hrvatskoj samo jedan nosi naziv zlatni. Znate koji naš otok je zlatni? Insula Aurea odnosno otok Krk.

Ovaj otok jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Lijepe naše, smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva krasi ga blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota. Naziv zlatni, ovaj naš popularni otok, dobio je još u antici ubog bogatstva svoje zemlje, ali i mora. Kulturološko nasljeđe priskrbilo mu je još jedan naziv – kolijevka hrvatske kulture, a početkom dvadesetog stoljeća prozvaše ga i „šestim kontinentom“.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naime pjesma Nikole Bonifačića Rožina zove se „Šesti kontinent“, a prvi stihovi ove pjesme kažu: “Otok sedan grad, sedan smrtnih grihi.” Možete pronaći i zanimljivu legendu o 7 gradova koji predstavljaju 7 smrtnih grijeha… no ostavimo se grijeha u ovoj našoj turističkoj priči.

Kroz otok prolazi 45. paralela, a zanimljivo najduži dio Krka je 38, a najširi oko 20 kilometara. Ipak nadaleko poznata obala duga je gotovo 200 kilometara. Za podsjetnik na geografiju istaknimo kako ke najbliže udaljeno kopno svega stotinjak metara gdje su susjedni otoci Cres, Goli i Rab. Krku pripada više otočića – spomenimo najveći otočić Plavnik, koji ima svojih 17 kilometara obale te najmanji Školjić sa samo 400 metara obale.

Krk je otok sa neobično raznolikim reljefom – penjući se od sjeverozapada prema jugoistoku- od slikovitih pitomih draga i uvala preko plodnih polja i gustih šuma sa submediteranskom vegetacijom, do predjela gologa krša i pravog planinskog krajolika. Još jedna zanimljivost – Krk osim mora ima i dva jezera te tri potoka.

BARBAŠOVA LAZARKINJA RASTE SAMO U BAŠĆANSKOJ UVALI

Na najvišem planinskom vrhu Obzovi na 570 metara nadmorske visine, zaboravit ćete da se nalazite na otoku. Upravo na ovom otoku pronaći ćete više svojevrsnih fenomena. Primjerice krčka flora sadrži oko 1400 vrsta kopnenog bilja odnosno gotovo polovicu ukupne flore u Hrvatskoj. Jedinstvena biljka „Barbašova lazarkinja“ svjetski je raritet, raste na svijetu samo u bašćanskoj uvali.

I u fauni ima rariteta primjerice vrste ptica kreću se od orlova odnosno supova pa sve do orijentalnog stepskog „vrškog tića“. Cijelom tom kompleksnom kontrastu prirodnih osobina treba pribrojiti i mediteransku klimu. Ovdje su ljeta topla, zime blage, uz našu buru – hladni kopneni vjetar sa sjeveroistoka i vlažni i topli jugo, te ljetni ugodni zapadnjak – maestral.

SVI PUTEVI VODE NA … KRK

Doslovno svi putovi vode na Krk. S kopna dolazite preko Krčkog mosta, a s mora brodovima u luke ili lučice, kao i trajektima u pristanište Valbiska. Iz zraka također možete do Krka i to avionom u zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Na samo 30 tak kilometara nalazi se grad Rijeka, inače prometno, poslovno, trgovačko, sveučilišno i kulturno središte Kvarnera. Bez obzira koji put odabrali, dolaskom na otok Krk, uvjerit ćete se da zlatni otok odlikuje jedinstvo raznolikosti – spoj sadašnjosti i prošlosti, suvremenosti i arhaičnosti, legende i stvarnosti.

OTOK KRK SUDBINSKI JE POVEZAN S BROJKOM SEDAM

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kao i svaka naša regija, ovaj kvarnerski biser ima čudesne i tajnovite povijesne priče. Krk bilježi zanimljivu povijest satkanu ostavštinom raznih naroda koji su ostavili duboke tragove u životu, kulturi i jeziku  njegovih stanovnika.

Tako recimo znate li kako je Krk sudbinski povezan s brojkom sedam

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam. U sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, a čak sedam se puta uspješno obranio od gusara. Sedmi po redu knez Frankopan, bio je posljednji krčki knez. Danas zlatni otok ima sedam središta.

Izvor: TZ OTOKA KRKA

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.