Znate li gdje se nalaze Vrata od krča?

Vrata od krča predstavljaju jedinstveni spomenik ljudskom radu, podignut u šumi poznatoj kao Turopoljski lug u blizini Velike Gorice. Bogatstvo velikogoričkog kraja – šume, naročito hrasta danas su tek ostatak nekadašnjih nepreglednih šuma što su prije više stoljeća bile glavno obilježje ovog područja. Jugoistočni dio Turopolja bio je pokriven gustim šumama koje su se prostirale od Kurilovca do Plesa, a završavale u Turopoljskom lugu.

odra
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Drvo se koristilo ne samo za gradnju seoskih domova nego i za izradu svih uporabnih predmeta u domaćinstvu, a posebice u izradi škrinja, preslica, tkalačkih stanova i zipki. Šume su donosile veliki prihod Plemenitoj općini turopoljskoj, tako da su bile brižno čuvane i održavane, ali Turopoljci su bili prisiljeni krčiti šumu kako bi stvorili više obradive površine za i prostora za livade.

Nakon jednog takvog krčenja u Turopoljskom lugu koje je trajalo od 1774. do 1779. godine, zemlja je podijeljena na 1600 jednakih parcela prema ovlaštenim pravima. U čast ovom zajedničkom uspjehu na granici krčevine i ostatka šume Turopoljci su podigli ova zanimljiva “Vrata od krča”. Vrata čine dva drvena stupa koje su danas nakon obnove betonska, a preko njih je pružena velika greda. Ova vrata ukrasili su brojnim detaljima i obilježili latinskim natpisom. Za vrijeme velike poplave 1914. godine vrata su srušena, te su ponovno obnovljena i postavljena 1916. godine.

turopoljska vrata, vrata od krča
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Turopoljski crni tartufi

Danas su ova vrata prava turistička atrakcija i česti su kadar fotografija iz turopoljskih šuma te omiljeni foto point. Također upravo je Turopolje posebna atrakcija brojnih gurmana ljubitelja crnih tartufa. Naime baš u ovim šumama pronalazi se ovo gastronomsko blago koje se sve više koristi u receptima ovog kraja, pa tako su vrlo traženi štrukli s tartufima kao i čokoladne praline sa turopoljskim tartufima. Lov na tartufe također je vrlo atraktivan turistički sadržaj koji će postaje sve veća atrakcija.

/// Štrukli sa tartufima iz zagrebačkog susjedstva

gurmanska poslastica, informativna ploča, poučna staza crnih tartufa, zagrebačka županija, turopolje
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

/// Kontinentalni tartufi ozbiljno konkuriraju Istarskim: Idemo u lov na tartufe u Turopolje!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.