Ako ste u Zadru morate vidjeti ovih 5 lokaliteta

Zadar je grad bogate kulture i povijesti, no i brojnih atrakcija koje privlače turiste iz cijeloga svijeta. Krenimo od zapadnog dijela zadarske rive, gdje se nalaze dva nevjerojatna djela arhitekta Nikole Bašića. Danas su to simboli grada koje prepoznaje cijeli svijet.

Morske orgulje

Prije nekoliko godina Morske orgulje su uvrštene među 50 najvažnijih razloga za putovanje na svijetu, uz bok kineskom Velikom zidu ili Eiffelovom tornju u Parizu! Izbor je napravio recentni nizozemski “KLM InFlight” magazin, a cijela se priča zapravo zakotrljala kada je članak o poznatoj zadarskoj atrakciji istodobno objavljen na portalu američkog “Huffington Posta” i britanskog “Mail Online”. Oba su članka na američkom i britanskom portalu zahvaljujući nebrojenim dijeljenjima i objavama na društvenim mrežama od Morskih orgulja napravile globalni hit, a na svoje profile uvrstile su ga mnoge svjetske sportske i estradne zvijezde.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Morske orgulje konstruirane su kao stepenice duge 70 metara koje se spuštaju u more i sviraju jedinstvenu melodiju Jadranskog mora. Svaki put kada valovi dotaknu obalu morske orgulje proizvode nezaboravan očaravajući zvuk koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pozdrav suncu

Pozdrav suncu je 22 metarski krug u mramornom pločniku sa ugrađenim solarnim pločama koje tijekom dana prikupljaju sunčevu svijetlost i pretvaraju je u električnu energiju. Najbolje vrijeme za posjetiti Pozdrav suncu je tik prije sutona jer ćete tada moći uživati u poznatom zadarskom zalasku sunca za koji je čak i engleski filmski redatelj Alfred Hitchcock rekao kako je najljepši na svijetu, ljepši i od onog na Floridi. Nakon zalaska sunca, 10.000 žarulja stvara različite svjetlosne efekte u bojama.

Muzej antičkog stakla 

Ovaj muzej koji morate vidjeti ako ste u Zadru jedinstvena je kulturna institucija, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Muzej je otvoren za posjetitelje u svibnju 2009. godine i predstavlja jedinstven bogat opus s više od 5.000 različitih staklenih predmeta koja datiraju iz doba antike od prvog stoljeća prije Krista do petog stoljeća poslije Krista. Posebna turistička atrakcija je staklarska radionica koju ćete pronaći u potkrovlju muzeja, gdje možete uživo vidjeti kako se puše staklo.

Zadarska sfinga 

Malo je poznato široj javnosti kako Zadar ima betonsku repliku egipatske Sfinge. Dao ju je izgraditi povjesničar umjetnosti nakon smrti svoje supruge i postoji mit koji kaže kako Zadarska sfinga ispunjava ljubavne želje. Dakle ako ste u ljubavnim problemima morate pronaći sfingu, no vrijedi je vidjeti i ako nemate problema ove vrste nego samo želite vidjeti jedinu hrvatsku sfingu. U četvrti Brodarica oduševit će vas i druge stare vile i pogled na zalazak sunca za koji neki tvrde kako je najljepši na svijetu.

Zadarski Forum

Zadarski Forum je svojim mjerama jedan je od najvećih na Jadranu. Širina mu iznosi čak 45 metara, a dužina impozantnih 90 metara. Poviše trijemova imao je galerije te u cjelini predstavlja vrlo razvijeni primjer forumskog kompleksa, jedan od važnijih među antičkim gradovima na Jadranu. Natpis s imenom Augustova prokonzula za Ilirik Tamfila Vaale, na vijencu zdenca s Foruma, svjedoči da je izgradnja kompleksa započela već u dvadesetim godinama 1. st. prije nove ere.

Ostaci rimskog foruma jedna su od najintrigantnijih stvari o Zadru jer predstavljaju tisućljetnu povijest grada izloženu u javnosti, a zanimljivo je da su temelji Foruma bili skriveni ispod površine zemlje sve dok to područje nije očišćeno nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: hrturizam.hr, Turistička zajednica grada Zadra

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.