Aktivan život u zagrebačkom zelenom prstenu

Bijeg iz grada ne mora značiti dosadu – naprotiv! Kvalitetna razbibriga u mirnom ruralnom kraju recept je za opuštanje na maksimum. Bilo da je riječ o sportu nabijenom adrenalinom ili mirnoj i relaksirajućoj aktivnosti, tu ste sigurni, samo se prepustite. Zagrebački zeleni prsten dovoljno je prostran, zemljopisno raznolik i – što je najvažnije – prepun čiste prirode. Kao stvoren da postane vaš teren za nebrojene aktivnosti na otvorenom. Ponuda dostupnih sadržaja široka je i primamljiva, a osim toga i tako prikladno blizu.

Adrenalinske aktivnosti

Za živahnu djecu ali i velike u kojima još žive živahna djeca nema boljeg nego ispucati energiju u modernim i uzbudljivim adrenalinskim parkovima, kao što su Adrenalinski centar kraj Svete Nedelje i Šervudska šuma između Jaske i Zagreb. Od paintballa, streličarstva i streljaštva pa do zip linea i penjanja po umjetnoj stijeni, aktivno udisanje svježeg zraka nikad nije bilo zabavnije.

Jahanje

Mirni ruralni predjeli i netaknuta priroda idealan su uvjet za držanje konja. Upravo zato u zagrebačkoj je okolici priličan broj konjičkih rančeva i klubova, kao što su GeronimoKonjički rančranč Kurilovec, ranč Okuje, Trajbar ili Etno farma Mirnovec. Osim rekreacije za iskusne jahače, i djeca i potpuni početnici imaju priliku za prvi susret s konjima i jahanjem. No već je i pasivan boravak u društvu ovih plemenitih životinja dovoljan užitak i odmor za živce.

Ribolov

Zagrebački zeleni prsten raj je za ribolovce svih vrsta, od mnoštva umjetnih ribnjaka i jezera kao što je Rakitje do atraktivnih i čistih prirodnih rječica poput Bregančice u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Aktivni su brojni sportsko ribolovni klubovi za one s ozbiljnijim ambicijama, a vikend-rekreativci sigurno će naći kakav miran kutak za sebe.

Biciklizam

Cikloturizam je našao plodno tlo u zagrebačkoj okolici. Zamislite ugodnu rekreativnu vožnju kroz pitoma i slikovita sela te blage šumske predjele, ali i zahtjevnije uzbudljive izazove za brdske bicikliste – svega toga ima u golemoj mreži označenih biciklističkih staza. I što je najbolje, lako ih je iskombinirati s ugostiteljskim objektima, vinarijama i kulturno-povijesnim zanimljivostima. Postoje i organizirane biciklijade, kao što su „Put bijele rode“ ili „Prvomajske biciklijade“.

Viteški turniri

Ostaci srednjovjekovnih utvrdi i brojni povijesni zapisi govore da je naoko mirna okolica Zagreba obilovala važnim bitkama, viteškim okršajima i raznim drugim turbulentnim događajima. Minulim vremenima u čast, godišnje se održava nekoliko manifestacija koje oživljavaju važne bitke i slavnu prošlost, kao viteški turnir Vitezova zelingradskih ili Bitka kod Samobora. Iako prvenstveno atrakcija za gledanje, posjetitelji, pogotovo oni mlađi, imaju priliku okušati se u raznim viteškim igrama i vještinama.

Foto safari

Za foto safari sve što vam treba su fotoaparat, prekrasan krajolik i dobra volja. Uživanje u prirodi i druženju zapravo je važnije od umjetničkih rezultata i natjecanja. Park prirode, botanički, ornitološki, zoološki i šumski rezervati, spomenici prirode, značajni krajobrazi, uređene pješačke staze… Materijala za foto safari u vlastitom aranžmanu u zagrebačkom zelenom prstenu više je nego dovoljno, a kako se to organizirano radi, provjerite na tradicionalnom godišnjem foto safariju „Čudesna šuma Žutica“.

Golf

Od zapravo malog broja golf-terena u Hrvatskoj, jedan od njih nalazi se u zelenoj okolici Zaprešića. Golf centar Novi dvori još nije potpuno igralište s osamnaest rupa, ali kao atraktivno vježbalište s pratećim sadržajima nudi dovoljno akcije. Početnici se ovdje mogu upoznati s osnovama, neobavezno se zabaviti, počastiti se u restoranu, dok se ozbiljniji igrači mogu aktivirati u lokalnom golf-klubu Ban Jelačić.

Izvor i naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.