Bicikliraj i pomozi u očuvanju Europske Amazone

spot_img

Gotovo milijun hektara površine, 700 kilometara riječnog toka, tri rijeke, pet europskih država, zadivljujuće su brojke koje opisuju prvi u svijetu pet-državni rezervat biosfere. Najveće zaštićeno riječno područje u Europi međunarodni je primjer sinergije zaštite prirode, ali i održivog razvoja. Pet-državni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta još je poznat i kao Europska Amazona.

U rujnu 2021. godine UNESCO je cijelo ovo područje proglasio prvim pet-državnim rezervatom biosfere. Područje je postalo međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Ovo zaštićeno područje obiluje rijetkim staništima i ugroženim životinjskim vrstama. Zbog toga je Europska Amazona idealno mjesto za sve ljubitelje aktivnog odmora. Park prirode “Kopački rit” i Regionalni park “Mura-Drava” u Hrvatskoj, Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje” u Srbiji te Nacionalni park “Dunav-Drava” u Mađarskoj i Natura 2000 područja u Sloveniji i Austriji neka su od zaštićenih područja u rezervatu biosfere kroz koji prolazi i međunarodna biciklistička staza Europska Amazona.

///Park prirode Kopački rit pravi je ornitološki raj

Europska Amazona – raj za bicikliste

Amazon of Europe Bike Trail je 1250 kilometara duga biciklistička ruta za nezaboravan odmor. Duž staze se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Biciklirati se može uz tri rijeke i 27 etapa kroz duboke sjene starih šuma i uz osvježavajuće drevne rijeke i močvare. Svoj odmor možete obogatiti i popratnim aktivnostima – vožnjom kanuom ili kajakom, promatranjem ptica, uživanjem u lokalnom gostoprimstvu i bogatoj gastronomiji.

Cjelokupna ruta Europske Amazone je podijeljena na Sjevernu stazu dužine 550 kilometara i Južnu stazu dužine 700 kilometara. Svaka staza, podijeljena je u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj. Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku, a završava u mađarskom gradu Mohaču.

Razmišljate li svoj sljedeći aktivni odmor provesti upravo na nekoj od ruta i staza Europske Amazone? Sve što trebate napraviti je rezervirati svoju biciklističku avanturu kroz program “Bicikliraj za prirodu”. U sklopu programa se dio uplaćenog iznosa koristi za financiranje projekata zaštite prirode u regiji. Dakle, ne samo da ćete provesti nezaboravan odmor u netaknutoj prirodi nego ćete i pomoći u očuvanju Europske Amazone.

Naslovna fotografija: Rijeka Drava u Hrvatskoj/ foto: G. Šafarek, izvor: WWF

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.