Šetnja Međimurjem: Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, kakav je životni ciklus vretenca letača?

Predlažemo vam šetnju Međimurjem. Znate li kako je 20% Međimurja zapravo zaštićeno područje Regionalnog parka Mura Drava koji je ukupne površine čak 87.680,52 hektara? Park u Međimurskoj županiji obuhvaća površinu tri grada, Prelog, Mursko Središće i Čakovec te 13 općina.

Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Rijeke Mura i Drava među posljednjim su doprirodnim tokovima nizinskih rijeka u srednjoj Europi, a karakterizira ih visoka razina biološke raznolikosti. Posebice su značajna vlažna staništa koja spadaju među najugroženija u Europi, a zaštićena su i u Republici Hrvatskoj: poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita i meandri, sprudovi i strme odronjene obale u kojima se gnijezde strogo zaštićene vrste. 

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Poseban doživljaj je šetnja uz lijevu obalu rijeke Mure gdje je uređeno pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i druge aktivne sadržaje. Uz stazu, koja je pogodna za sve uzraste, uređene su šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu.

Svetomartinska Mura objedinjuje pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije. Kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu Međimurci i turisti mogu saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine. Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

Foto: FB Med dvemi vodami

Mlinarova ruta

Želite do rijeke Mure, a nemate puno vremena? Ovo je idealna ruta za vas. Na području oko Mlina na Muri saznajte nekoliko zanimljivosti o prirodi koja ga okružuje.

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 20 minuta

Ruta Međimurskog konja

Osim rijeke Mure i mrtvice zanima vas ugrožena pasmina međimurski konj? Odlazak u smjeru gmajne s međimurskim konjima je odličan izbor. Ova ruta omogućava umjerenu šetnju, doživljaj prirodnih zvukova uz Muru te susret s konjima. 

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 60 minuta
svetomartinska mura; mlin; međimurje
Foto: Turistička zajednica Sveti Martin na Muri

Ruta Živa mrtvica

Bili ste već nekoliko puta oko Mlina na Muri i želite nešto drugačiji obilazak prostora? Ova kružna ruta počinje kod najsjevernije turističke točke RH te nudi razgled murske mrtvice i njezinog živog svijeta.

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 30 minuta

Dabrova ruta

Ako ne želite puno šetnje, ali vas zanimaju dabrovi tragovi u prirodi ovo je idealna kružna ruta. Počinjemo kod Skelarske kuće te osim rijeke Mure razgledavamo nekadašnje šljunčare oko Svetog Martina na Muri.

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 45 minuta
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije

Ruta stara Mura

Kod ove kružne rute cijelim putem se krećemo uz stari ili glavni tok rijeke Mure. Njezinim obilaskom uočavamo sve razlike između živog svijeta mrtvice te glavnog toka, kao i različite načine korištenja tih prostora.

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 1 sat i 30 minuta

Ruta Svetomartinska Mura

Želiš malo više pješačenja? Ovo je najduža ruta te obuhvaća sve zanimljivosti na stazi. Živi svijet uz mrtvicu, glavni tok Mure, pašnjak s međimurskim konjima, šljunčare i tragove dabrove aktivnosti.

  • Predviđeno vrijeme obilaska: oko 2 sata

Med dvemi vodami i Ekomuzej Međimurja

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste, tek su dio zanimljivosti koje ćete pak doznati ako posjetite Centar za posjetitelje Med dvemi vodami.

Svakako vam preporučujemo i Centar za posjetitelj Ekomuzej Međimurje u Međimurskoj palači turizma koji ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muriispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vinatradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju. Uz to što je koncept Ekomuzeja jedinstven, jedinstvena su i tehnološka rješenja koja nudi – virtualna stvarnost spojena je s materijalnim, odnosno kroz elemente virtualne stvarnosti ostvaruje se kontakt s prostorom muzeja.

Ekomuzej Međimurje
Foto: Međimurska županija

Uz ovaj najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe, početkom svibnja najavljeno je i kako će Međimurje dobiti još jedan suvremeni muzej. Radi se o muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, koji će posjetiteljima ponuditi atraktivnu muzejsku postavu. 

Naslovna fotografija : TZ Međimurje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.