Bjelovarsko-bilogorska županija puna prikrivenih draži

Bjelovarsko-bilogorska županija najistočnija je županija središnje Hrvatske. Najvećim se dijelom prostire duž lonjsko-čazmanske zavale, a okružena je pristrancima Bilogore, Papuka i Moslavačke gore.

U tom blago valovitom kraju, s riječnim dolinama usječenima u šljunkovito-ilovasti ravnjak, ugnijezdila su se naselja koja se često bez prekida nadovezuju jedno na drugo, pa su se duž cesta formirali nizovi velikih sela, dugi i do nekoliko kilometara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Županiju odlikuje velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu.

Županijsko središte, grad Bjelovar, jedan je od naših najmlađih gradova. Osnovan je carskim dekretom carice Marije Terezije sredinom XVIII. stoljeća kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom. Oko trga stoje važni gradski kulturno-povijesni spomenici: barokna župna crkva sv. Terezije, zgrada gradskoga muzeja i vojarna.

Jedan od turističkih bisera županije svakako je Daruvar, čija povijest seže dvije tisuće godina u povijest, što potvrđuje i rimski upravni status naselja koje je bilo smješteno pored ljekovitih geotermalnih izvora u daruvarskoj kotlini. Starosjedilački narod Jasa (lat. Iassi; gr. Iassioi) u značenju „Topličani” ili “Iscjelitelji” potpali su pod rimsku vlast u 1. stoljeću prije Krista, nakon sloma Batonovog ustanka, a vjerojatno su bili saveznici Rima te su kao nagradu dobili svoju plemensku samoupravu pod imenom Res Publica Iasorum. Kupališno-lječilišna funkcija Daruvara revitalizirana je u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao kupališne zgrade nedaleko svog dvorca s parkom.

Pored lječilišnog turizma, turističku ponudu županije zaokružuju šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci kao idealno okruženje za vožnju biciklom, planinarenje, pješačenje ili jahanje kroz prirodu. Šetnje prirodom upotpunit će obilazak srednjovjekovnih burgova, ali i drugih brojnih kulturno-povijesnih spomenika, a cjelokupni doživljaj bjelovarsko-bilogorskoga kraja zaokružit će obilasci vinskih cesta koje vijugaju brežuljcima prošaranim vinogradima.

Izvor: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.