Fotografije kao iz bajke, a bajka je nikad bliže – prijedlog za vikend koji ne možete odbiti

Započnimo priču fotografijama…. prizori koji očaravaju već na prvi pogled nalaze se tik do Zagreba. Ako se vidite na ovim fotografijama i želite spas od vrućeg asfalta metropole trebate samo malo dobre volje i tek pola sata vremena za put do zelene destinacije.

Prepoznajete li ove kadrove?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Volite li izlete i vikend uz boravak u prirodi?

Ljubitelji ste bicikliranja, hikinga, planinarenja ili samo opuštenih laganih šetnji u hladovini?

Ako je vaš odgovor potvrdan krenite u zeleni dnevni boravak Zagreba. Koju god aktivnost voljeli, ne morate tražiti dalje od Zagrebačke županije koja nudi se pregršt mogućnosti za uzbudljiv odmor u prirodi.

Želite se penjati na slikovite planine koje kriju stare utvrde, mirisati cvijeće i disati punim plućima? Možda više volite šetati po ravnom, uz potoke, kroz šume, opijeni ljepotom prirode oko vas? Ili je vaš idealni odmor biciklizam? Što ima ljepše nego letjeti kilometrima i kilometrima na dva kotača, stajati na najljepšim lokacijama, pa nastaviti dalje nakon okrepljujućeg odmora. Još vam nije dovoljno? Želite vidjeti svijet iz ptičje perspektive i isprobati paraglajding? Obožavate pogled s leđa konja? Znate li gdje je bradata svetica, zašto je slon na grbu Marije Gorice i gdje raste biljka mesožderka?

Na samo pola sata od Zagreba čeka vas ova bajka uz pregršt mogućnosti za aktivan i adrenalinski odmor u prirodi, koji je najbolje upotpuniti nekom finom autohtonom hranom i vrhunskim vinima s vinskih cesta Zagrebačke županije.

Planinarenje je hit

Za sve planinare pravi prirodni biser je park prirode Žumberak – Samoborsko gorje koji je velika oaza zelenila za sve planinare, šetače, penjače… Područje Parka je premreženo s oko 350 kilometara označenih planinarskih staza koje prolaze njegovim najljepšim, ali i skrivenim predjelima. Hoćete li se uputiti prema popularnom Japetiću, ili krenuti manje posjećenom stazom prema Oštrcu, istražiti prekrasnu Plešivicu, popeti se na Svetu Geru i baciti pogled na susjednu Sloveniju, izbora zaista ne nedostaje. U sklopu parka prirode brojna su vrijedna područja: zaštićeni krajobrazi Slapnica i Okić, specijalni šumski rezervat Japetić, park-šuma Tepec i Stražnik, spomenik prirode Grgosova špilja. Ako ste od onih koje više od hodanja privlači svladavanje visokih kamenih stijena, i u tom ste slučaju ovdje na pravom mjestu. Penjalište Okić idealno je za one koji tek svladavaju tehnike penjanja i često se koristi kao vježbalište, a u blizini sela Gornji Terihaji uređeno je penjalište Terihaji. Šetnja, planinarenje, penjanje, razgledavanje starih gradova, kao što su Okić i Lipovec, sve to možete na tom području prekrasne prirode i bogate flore i faune.

/// Prijedlog za izlet: Šetnja do najljepših vidikovaca oko Zagreba

Šetnja ili hiking

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ako više volite hodati po ravnom i za vas nadomak Zagreba nalaze se uređene šetnice kao stvorene za uživanje bez prevelikog napora. Kraće, dulje, šumske, planinske, poučne… Izbora je napretek. Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica idealan je izbor. Staza je duga oko 9 kilometara i povezuje naselja Krušak i Kozjaču. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, a duž staze su informativne table koje govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

/// Kuće za odmor oko Zagreba hit su ove sezone: Odabrali smo četiri vile za vaš idealan godišnji daleko od gužve

Uputite li se u šetnju “Stazom kneževa” u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje naći ćete se na putu kroz bogatu prošlost, u krajobrazu što su ga ljudi tisućljećima stvarali i održavali živeći u suglasju s prirodom.
Poučna staza u šumi Žutica kraj Ivanić Grada sastoji se od deset poučnih točaka, dužina staze je oko 2500 metara, a počinje kod lugarnice Pleso. Uvodi vas u šumski svijet, najveće bogatstvo ovoga kraja – od hrasta lužnjaka, običnog graba pa do poplavne šume poljskog jasena. Ovaj mali ekosustav dom je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, o čemu govori deset poučnih točaka. Šetnja Žuticom ne puni samo pluća nego i glavu sviješću o važnosti očuvanja prirode koja nas okružuje. I u okolici Samobora, na Žumberku i na području Svete Nedelje, naći ćete brojne atraktivne staze za ugodan dan u prirodi.

Popis poučnih staza Zagrebačke županije potražite OVDJE.

/// Prošetajte poučnim stazama Zagrebačke županije

Bicikliranje Zelenim prstenom

Reljef zagrebačkog zelenog prstena dovoljno je raznolik da pruži različita iskustva vožnje, prema osobnim interesima i preferencijama. Prema zapadu su brdoviti predjeli, ali i jezera, a prema jugu i istoku imamo i šume i naplavne ravnice. Svaka od mikroregija posvećena je poticanju i razvoju cikloturizma, pa nudi više staza prilagođenih svim tipovima biciklista, od avanturista željnih ekstremnije vožnje do obiteljskih izletnika koji vole laganiji tempo.

Upoznavanje Dugog Sela i okolice na biciklu ugodna je kombinacija lagane gradske vožnje i pedaliranja kroz slikovitu prirodu. Kratka Crvena ruta vodi od centra grada do popularnog izletišta Martin Breg, a duža Plava ruta provest će vas po posavskoj ravnici i brežuljcima dugoselskog područja. U okolici Ivanić-Grada i Kloštar Ivanića tri su dobro obilježene biciklističke rute: Plava, Žuta i Narančasta. Različitih su dužina i stupnja zahtjevnosti, a svima je zajedničko da kreću iz Ivanić-Grada, odakle vas vode kroz pitoreskna sela, polja, vinograde, šume i općenito pitom i zelen moslavački kraj.

Okolica Jastrebarskog nudi brojne označene i neoznačene staze, šumske puteve i ceste. Pokriveno je  sve, od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću. Za preporuku je aplikacija Jaska Bike, koja vas vodi kroz osam zanimljivih ruta, uz mnoštvo informacija. Staza koja povezuje centar Pisarovine s rijekom Kupom prolazi ravnim asfaltiranim putem, nezahtjevna je i pogodna za obiteljski izlet. Okolica je puna označenih biciklističkih ruta, a svaka nosi autentične priče o prirodnim ljepotama i baštini Pisarovine: Zavičajna ruta Kupa, Ruta izvora borovnica i kapela, Ruta sv. Vida, Ruta Titanic, Ruta “Od sela roda do sela roda” i Ruta konja i gljiva.

Sedam biciklističkih ruta oko Samobora uključuje i laganije, ravne cestovne staze, i zahtjevne brdske, a obuhvaća vrlo atraktivne šumske dionice i obilazak udaljenijih zanimljivih lokacija: Veliki Dol, Oštrc, Grgosova špilja, Stari grad Okić, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, kao i druge prirodne atrakcije i zanimljivosti, sve do skele u Medsavama. Vožnja po tri brdske rute u okolici Svete Nedelje puna je dinamike i dojmova koje će u vama pobuditi slikoviti krajolici. Prirodne ljepote svetonedeljskih jezera, rijeke Save i Ornitološkog rezervata Sava-Strmec možete upoznati laganom i ugodnom vožnjom po stazi prikladnoj za sve rekreativce te za obiteljske izlete.

Grad Velika Gorica ima veliku mrežu pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica. Uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno-povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja. Crvena, Zelena i Smeđa ruta nude za svakoga ponešto. Biciklističke staze po zelinskim bregima obuhvaćaju raznolik teren, od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete. Na Kladešćici postoji downhill staza za ekstremnu vožnju kroz šumu. Na raspolaganju su također i Lonjska ruta i Vinska ruta.

Jahanje

Želite se tek okušati u jahanju ili već dobro poznajete čari pogleda na svijet s leđa konja? U oba slučaja, u Zagrebačkoj ćete županiji pronaći sadržaje po svom ukusu. U Zaprešiću je poznati konjički klub Trajbar team, u kojem se može pohađati škola jahanja, običnog ili sportskog, a vodiči će one iskusne rado odvesti i na ture okolnim zelenim bregima. I na području Savsko-sutlanske doline i uređene su staze i odmorišta za konje i jahače, a staze za sve razine predznanja uređene su i u općini Orle.,

Adrenalinska zabava

Japetić je poznato odredište za paraglajding i ako ste oduvijek željeli svijet gledati iz ptičje perspektive ovo je idealna prilika za vas. Jedno od vodećih paintball odredišta u zemlji je Paintball park Šervudska šuma zbog raznolikih tematskih terena, veličine kompleksa i iskusnog osoblja. Na području Ivanić-Grada, Izletište Petek i Hotel Sport na svojim sportsko-rekreativnim terenima nude bogat program za djecu i odrasle, a tu je i Cinelov jedina kinostreljana u ovom dijelu Europe na gotovo 1000 četvornih metara. Ljubitelji ribolova doći će na svoje na jezerima Rakitje, Orešje, Strmec i Kerestinec, a na Žumberku je adrenalinski park u kojem je moguće isprobati zipline i brojne zabavne prepreke i izazove.

/// Hedonistička Plešivička vinska cesta: Izlet u zagrebački vinski prsten

Sadržaj donosi portal Turističke priče u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Naslovna fotografija: Josip Škof

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.