Hedonistička Plešivička vinska cesta: Izlet u zagrebački vinski prsten

Na istočnim, zapadnim i južnim obroncima Žumberačke gore smjestila se Plešivica, koja je, kako se pokazalo tijekom dugog niza godina, idealno mjesto za uzgoj vinove loze. No treba dodati kako u Zagrebačkoj županiji vina i vinograda ne nedostaje, pa zagrebački zeleni prsten često nazivaju i vinskim prstenom. Rijetko koja europska, pa i svjetska metropola može se pohvaliti ovakvim bogatstvom ponude udaljene na samo nekoliko minuta vožnje.

/// HEDONIZAM VIKEND: Vina koja je pio i Beethoven pronađite na vinskim cestama nadomak Zagreba

/// Izlet korak od metropole: Zagrebački vinski prsten

/// Plešivica, raj na tek tridesetak kilometara od metropole

Duga i uspješna tradicija vinarstva na Plešivici jamstvo je znanja i iskustva vinara i vinogradara, a južne padine okupane suncem mjesto su na kojem nastaju plemenite kapljice. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih s tisućljetnom tradicijom.

Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. No ono po čemu je regija Plešivica najpoznatija su pjenušci. Zato ovu regiju često nazivaju i Champagne regija. Ono po čemu je Plešivica također poznata su i vinske svečanosti, koje pridonose seoskom i vikend turizmu ovog kraja.

/// Portugizac Plešivica: prvo mlado vino koje obilježava jesen!

Plešivička vinska cesta prava je atrakcija

Plešivička vinska cesta otvorena je prije točno 20 godina, a na njoj se nalazi četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom. Ondje možete kušati, osim izvornih i udomaćenih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i svuda u svijetu.

///Ako još niste, krenite na izlet u Samobor

Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu, pa tako gastro ljubitelji svakako moraju krenuti u obilazak. No osim eno i gastro specijaliteta posebno su zanimljivi vinari koji nude i smještaj s pogledom na plešivički “vinogradski” amfiteatar koji ostavlja bez daha.

Plešivica je perjanica zagrebačkog vinskog prstena, mikroregija puna vrhunskih položaja i vinara koji se ne boje slijediti svoju viziju. Najpoznatija je kao predvodnik u proizvodnji pjenušaca, no ovdje nastaju i ponajbolji hrvatski rizling te sivi i crni pinot. Eksperimenti s dugim maceracijama, odležavanje u amforama kako bi se dobila posebna vina puna karaktera i biodinamička načela također su dio plešivičke ponude.

/// Plešivička vinska cesta osim pjenušaca skriva vrhunska orange vina

No, ono što zasigurno oduševljava sve posjetitelje bez obzira na to radi li se o pustolovima i avanturistima ili onima koji samo žele uživati u prirodi zasigurno je bajkovita vinska cesta s beskrajnim pogledom na prirodne ljepote ovoga kraja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.