Neodoljiv Gorski kotar idealna je destinacija za provesti radosne dječje zimske praznike jer sam boravak u očuvanoj prirodi potiče razvoj dječje mašte, razigranosti i kreativnosti, pozitivno utječe na imuni sustav i smanjuje stres kod djece koji nažalost postoji.
Goranski kraj nudi niz mogućnosti za aktivnosti koje će djecu zabaviti i držati aktivnima tijekom zimskog odmora, a pritom se može i učiti o životno bitnim vrijednostima kroz igru i zabavu. Razigrana dječja srca pratit će podražavajuća priroda i svježi, čisti goranski zrak, što će biti izuzetna prilika da se povežu s prirodom i iskuse njezinu ljepotu i blagodati.
Kako provesti zimske praznike u Gorskom kotaru
U Centru za velike zvijeri, multimedijalnom okružju, u Staroj Sušici djeca će naučiti sve o medvjedima, risovima i vukovima na zanimljiv način. U Brodu na Kupi u kaštelu Zrinskih upoznat će se s povijesti ovog kraja s naglaskom na obitelji Zrinskih. Sličan, a opet sasvim drugačiji je i kaštel Zrinskih u Čabru gdje se u stalnom postavu nalazi iznimno vrijedna zavičajna zbirka kao i zbirka radova akademskog slikara i grafičara Vilima Svečnjaka.
U maloj školi skijaškog trčanja naučit će još jednu snježno-sportsku aktivnost u kojoj će apsolutno uživati, a moguće je i iznajmiti opremu. U izletištu Šumska bajka nahranit će malo lane, moći će vidjeti jelene i srne te divlje svinje iz neposredne, a sigurne blizine. U špiljama Lokvarka u Lokvama i Vrelo u Fužinama upoznat će što krije neopisivo bogat podzemni svijet.
Špilja Vrelo Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara
Ovo je samo fragment sadržaja koji pruža goranski kraj svojim najmanjim posjetiteljima, kao i onim velikima koji će uživati bez zadrške i u potpunoj slobodi što je danas suštinski luksuz.
Svakako valja istaknuti i tradicionalna događanja kao što je Zimski pohod na Bjelolasicu koji će se održati u subotu 18. veljače, a kreće se od 8 sati u Begovom Razdolju. Pohod je namijenjen ipak za malo izdržljivije. Nedjelja, 19. veljače rezervirana je za 43. Maraton mira, tematski skijaški maraton koji se održava u Mrkopaljskom polju, inače kraju koje je poticalo mir i tražilo komunikacijske mostove i u trenutcima kada se to činilo nemoguće. Inače je Mrkopalj, kolijevka skijanja koji ove godine slavi 110 godina tradicije skijanja.
Ravnogorska salamijada
U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice 25. veljače 2023. u Ravnoj Gori održat će se Ravnogorska salamijada. Jeste li znali da je domaća ravnogorska salama suhomesnati proizvod u debljim crijevima koji se priprema sa svinjskim mesom i začinima, gdje će često dodaje goveđe meso ili meso divljači, kao i neki posebni dodaci poput sušenih vrganja? Kobasice se primarno kratko suše i uglavnom su za kuhanje. Ako to niste znali, sigurno će vas domaćini upoznati jer vas na Ravnogorskoj salamijadi očekuje i edukativna radionica “Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica”, izložba i prezentacija ravnogorskih običaja “Kak je blu prejk” (u prijevodu s goranskog: Kako je bilo prije/nekada), sajam suhomesnatih proizvoda i drugih autohtonih proizvoda i suvenira, degustacija salama uz ocjenjivanje posjetitelja, trominutni gurmanski izazov tko može pojesti najviše kobasica.
Nagradit će se i najbolja salama s lentom “Zlatna kobasa 2023.” Cijelo događanje vodi poznati sladokusac Domagoj Jakopović Ribafish, a dobru zabavu glazbeno će obogatiti i Trio Kumpanjoni. Događanje je namijenjeno najmlađima i odraslima, a svakako ćete se uz druženje s mještanima upoznati s autohtonim gastro delicijama koje oduševljavaju posjetitelje iz zemlje i inozemstva. Slasne goranske salame i kobasice kao i ostale delicije bogate goranske gastronomije možete pronaći i kod goranskih ugostitelja. Oni na sa svojim jelovnicima svestrano podržavaju najslasniju gurmansku avanturu Gastroventure à la Gorski kotar.
Ravnogorski želudac – tradicijski recept
Donosimo vam jedinstven tradicijski običaj obrade svinjskog mesa u ravnogorskom kraju. Naime, u prošlosti se puno pažnje posvećivalo izradi suhomesnatog specijaliteta, a zove se želudac. Priprema se s najkvalitetnijim svinjskim mesom (svinjska leđa bez kosti) puni svinjski želudac uz dodatak kockica špeka, cijelog papra i soli.
U prošlosti u Ravnoj Gori gotovo nije obitelji koja nije imala bar jedan primjerak tog specijaliteta kojeg su ravnogorci čuvali za posebne goste i za značajna događanja u obitelji.
Sastojci:
- 5 kg svinjskih leđa bez kosti
- 1 – 1,5 kg svinjske tvrde leđne svježe slanine
- 200 g soli
- češnjakova voda od otprilike 100 češnjaka (procijeđene tekućine)
- cijeli papar
Priprema:
Dan prije mljevenja mesa pripremiti češnjakovu vodu. Češnjak očistiti i istući batom za meso. Staviti u veću staklenku. Zaliti vodom i pustiti da odstoji kroz noć. Očistiti svinjski želudac i staviti ga da neko vrijeme stoji u vodi kojoj ste dodati malo češnjaka, octa, crvenog luka, poslije isprati.
Ravnogorski želudac
Samljeti meso krupnije, a slaninu narezati na kockice. Dodati začine. Dobro izmiješati meso i začine u više navrata uz dodavanje češnjakove vode. Napuniti želudac i zašiti. Na želudac staviti daske i uteg i ostaviti prešati dan-dva uz povremeno okretanje i bockanje čačkalicama. Nakon toga želudac popločiti s letvicama i tako prešane staviti na sušilo. Lagano podimiti, ne na jako toplom dimu da se pore na želucu ne zatvore. Nekoliko puta tijekom 1 – 1,5 mjesec premještati letvice kako bi se želudac što bolje izravnao i ravnomjerno posušio. Nakon razdoblja sušenja ostaviti želudac na tamnom i prozračnom mjestu da dozrije.
Izvor fotografija: Turistička zajednica Gorskog kotara