Povijest i kultura Hrvatske nešto je što ne smijete propustiti

spot_img

Kada razmišljate o putovanju Hrvatskom, zašto ne biste počeli istraživanjem različitih hrvatskih regija s ciljem odabira najboljeg odredišta koje odgovara vašim potrebama? Povijest i kultura Hrvatske nešto je što ne smijete propustiti pri posjetu ovoj prekrasnoj zemlji.

Dvorac Tikveš
Dvorac Tikveš u Kopačkom ritu

Hrvatska je prožeta bogatom poviješću i može se pohvaliti velikim brojem kulturnih blaga. Prostor je to na kojem su se kroz bogatu povijest vodili brojni ratovi i izmjenjivali osvajači. I upravo je to jedan od razloga što danas na ovom malom prostoru ima toliko raznolikosti.

Diljem Hrvatske razasuti su brojni svjedoci povijesti. Ako vas zanimaju priče o Frankopanima, knezovima i kneginjama, njihovim posjedima i gradovima, starim dvorcima i utvrdama, samostanima i crkvama koje su podigli, cestama kojima su hodili, bitkama koje su vodili i životima koje su živjeli kroz šest stoljeća, predlažemo da pročitate priče našeg blogera Tomislava Beronića koji je život posvetio upravo ovim temama.

ozalj predstavljanje knjige tomislav beronić, povijest i kultura hrvatske

Istra, Kvarner i Gorski kotar

Ako ste zaljubljenik u povijest ili jednostavno lutate zanimljivim povijesnim mjestima, tada će vas zasigurno osvojiti odredišta u Istri. Poreč, Rovinj… ili neko od brojnih manjih destinacija središnje Istre zadovoljit će vašu glad za istraživanjem.

U susjedstvu, na Kvarneru – točnije u Baški na otoku Krku – pronađena je Bašćanska ploča, najstariji hrvatski glagoljički spomenik. Ovdje možete prošetati i putovima Frankopana koji spajaju sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan. U Gorskom kotaru smješten je pak zanimljiv dvorac Stara Sušica kojeg još nazivaju i Hogwarts.

povijest i kultura hrvatske, stara sušica, hogwarts
Stara Sušica Foto: Višnja Bolf/ Turistička zajednica Gorskog kotara

Raskoš i bogata prošlost istoka Hrvatske

Na istoku vas očekuju raskošni dvorci Slavonije i Baranje, ali i glasoviti dvorci Srijema. Ovdje ćete pronaći i Vinkovce, grad koji je smješten na području kontinuirano naseljenom već više od 8000 godina i gdje je pronađen Orion – najstariji indo-europski kalendar.

U Slavonskom Brodu nalazi se jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj. Volite li daleku povijest… prije 16 milijuna godina, tada je Papuk pravo mjesto za vas – nekad otok u Panonskom moru, a danas planina u ravnoj Slavoniji.

kuća panonskog mora

Priča o slavonskoj planini Papuk: O njega su se lomili i odbijali morski valovi Panonskog mora

Čuvari Dalmacije

Nađete li se na Jadranu, ne smijete zaobići Dioklecijanovu palaču, Dubrovačke zidine, četiri čuvarice Šibenika, ali niti brojne druge čuvare Dalmacije – tvrđave i zidine koje su obilježile povijest. Na otocima se također kriju brojne utvrde. Kada, recimo, dođete u grad Hvar, ne možete ne primijetiti impozantnu tvrđavu iznad grada.

Za one malo pustolovnijeg duha, tu je istraživanje podmorja koje također krije brojne zanimljivosti iz bogate povijesti. Svjedoci povijesti razasuti su i u unutrašnjosti Dalmacije, pa tako i u Nacionalnom parku Krka.

fortica, utvrda, hvar
Hvarska tvrđava Fortica, foto: Turistička zajednica grada Hvara

100 dvoraca sjeverne Hrvatske

Jeste li znali kako se najgušća koncentracija povijesnih zdanja nalazi na prostoru triju najmanjih hrvatskih županija – Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske? Međutim, turistički ih je vrednovano svega nekoliko i to isključivo u muzejske svrhe.

Tako Dvorac TrakošćanDvor Veliki Tabor, Gornja Stubica, čakovečki i varaždinski Stari grad pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje. Zanimljivost: znate li da se centar svijeta nalazi u Varaždinskoj županiji?

centar svijeta u ludbregu

Centar svijeta nalazi se u Hrvatskoj, točnije u Ludbregu

Zagreb i okolica

U okolici Zagreba nalaze se brojni dvorci koje su opisivali Šenoa i Zagorka, a u jednom je film snimao i Jackie Chan. Na ulicama Zagreba pak možete susresti velikane hrvatske povijesti.

Hrvatska metropola odlična je vikend destinacija koja nudi zanimljive priče iz prošlosti, od najveće hrvatske sakralne baštine, preko Gornjeg grada sve do najvažnijeg urbanističkog zahvata 19. stoljeća, Donjeg grada.

pleško polje, drvena kapela turopolje, povijest i kultura hrvatske
Pleško polje, foto: Robert Klarić, izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Hrvatska nije samo more i sunce. Njezina povijest i kultura neiscrpne su teme, a mi smo vam kroz ovaj tekst pokušali približiti samo jedan manji dio onoga što možete vidjeti i doživjeti.

Uvjereni smo kako ćete u ovoj prostorno malenoj, ali kulturom velikoj zemlji, otkriti još mnogo lokacija koje će vas očarati bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.