Najuža ulica široka je (ili uska) tek 40 centimetara. Znate li gdje se nalazi?

Epitet naj uvijek je zanimljiv turistima pa su ovakvi lokaliteti atraktivne turističke destinacije. Hrvatska se diči s puno naj epiteta: Hum – najmanji grad na svijetu, Crkva sv. Križa u Ninu – najmanja katedrala na svijetu, Susak – Najkraća narodna nošnja (prva hrvatska minica), Krapanj – najniži otok na Jadranu (hrvatska Venecija), Vela Palagruža – najudaljeniji jadranski svjetionik, Katedrala sv. Duje – najstarija katedrala u svijetu, Zagreb – Najkraća uspinjača na svijetu, Vinkovci – najstariji hrvatski i europski grad koji je kontinuirano naseljen, Ombla – Najkraća rijeka u Hrvatskoj i naša tema danas Vrbnik – Najuža ulica na svijetu.

U Guinessovu knjigu rekorda 2006. godine kao najuža ulica na svijetu upisana je Spreuerhofstrasse u njemačkom gradu Reutlingenu. Radi se zapravo o prolazu između dvije zgrade koji je na najužem dijelu širok 31 centmetar, a na najširem dijelu ulica 50 centimetara, te je prosjek ulice oko 40 centimetara širine.

Hrvatska svoju Ulicu Klančić u Vrbniku koja ima tek oko 40 centimetara širine na svojem najužem dijelu naziva najužom ulicom na svijetu. U turizmu biti naj je važno, a najbolje to na svjetskoj razini rade u Dubaiju koji ima najviše naj upisa na planeti Zemlji.

/// 10 zanimljivosti o Hrvatskoj koje niste znali

Vrbnik kroz 900 godina povijesti

Vrbnik je pitoreskni gradić na najvećem hrvatskom otoku Krku koji svoju povijest piše već 900 godina. Vrbnik je poznat po vrbničkoj žlahtini, impozantnom zvoniku i srednjovjekovnim zidinama. Zbog starog načina gradnje kroz neke ulice ne mogu prolaziti automobili pa ni motori. Neke su pak toliko uske da kroz njih ne mogu proći ni ljudi. Jedna od takvih ulica je i ulica Klančić, čiji je najuži dio širok ili bolje rečeno uzak malo više od četrdeset centimetara. Zbog toga je neslužbeno proglašena najužom ulicom na svijetu ili u Hrvatskoj ako gledamo upise u knjigu rekorda.

najuža ulica vrbnik

Ako se pitate jeste li vi među onima koji mogu proći ili među onima koji će rađe ipak ići okolnim putem, odgovor potražite u Vrbniku i ne brinite ako ne uspijete proći ulicom jer sigurno niste jedini.

Vrbnik je kroz 900 godina staru povijest bio važan frankopanski kaštel, glagoljaško i vjersko središte pod zaštitom sv. Ivana Krstitelja, a proslavila ga je pjesma “Vrbniče nad morem”. Ovaj krčki gradić omiljena je inspiracija umjetnika u kojem su odrasli mnogi znameniti ljudi. Tradicija i običaji još su uvijek živi, a domaći kanet, tanec i vrbensku čakavštinu znaju i oni najmanji.

Fotografije: Goran Rihelj

Članak originalno objavljen 13. rujna 2022.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.