Hvarske priče: Jedinstvena čipka od agavinih niti hvarskih Benediktinki

U najstarijem dijelu kuće renesansnog književnika Hanibala Lucića, u kojem je danas Samostan Benediktinki u Hvaru, od izvorne kuće sačuvane su probrane crkvene umjetnine, liturgijski predmeti te posebno zanimljiva i vrijedna zbirka čipki od agave koju izrađuju benediktinke. Hvarska čipka se njeguje samo u samostanu, po tradiciji od prije 100 do 130 godina.

Posao oko pripremanja niti od agave je mukotrpan jer se iz svježeg agavinog lista niti izvlače i prerađuju na specifičan način. Ako postoji neko mjesto gdje bi se krilatica “Moli i radi” mogla bolje osjetiti, to je onda upravo samostan svetog Benedikta, čije su vrijedne ruke ili sklopljene u molitvi ili sljubljene sa čipkom.

Po tehnici rada razlikuju se tri vrste čipki: tenerifa, tenerifa s mreškanjem u krugu te vezanje tankom iglom za mrežu. Svaka je čipka zamišljena u mašti pojedine sestre i kao takva je umjetnička tvorevina jer je svaki pojedini motiv oblikovan u mašti i utkan na pripravljenoj podlozi s puno preciznosti.

Časne sestre benediktinke svojim su se svetim zavjetom obvezale zauvijek ostati unutar zidina samostana, ali plod rada njihovih ruku izlazi u svijet.

Uistinu je mnogo razloga zbog kojih turisti svake godine posjećuju Hvar u velikom broju, dok pri odlasku svi oni traže nešto autentično što bi ih u njihovim domovima moglo prisjećati na Hvar, a to je upravo hvarska čipka. Kao dio hrvatskog čipkarstva, hvarska čipka upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.