Med dvemi vodami – turistička priča Međimurja

Što je mrtvica, ima li Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste? To je tek dio zanimljivosti koje interpretira Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Centar daje odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja o suživotu čovjeka i prirode na prostoru med dvemi vodami.

med dvemi vodami
Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Centar je smješten u nekadašnjoj nadlugari grofa Feštetića i na samom ulazu nalaze se fotografije i povijesni podaci s kraja 19. stoljeća. Osim o povijesti lugara u Centru je veliki naglasak na zaštićeno područje u Međimurskoj županiji i govori se o Regionalnom parku Mura-Drava koji se proteže od Međimurja sve do Kopačkog Rita.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami djeluje u sklopu Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda. Nalazi se na krajnjem sjeveru Republike Hrvatske u naselju Križovec, koje upravno pripada gradu Mursko Središće.

med dvemi vodami
Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Muzeološki dragulj Centra za posjetitelje Med dvemi vodami prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja zavičajne prirode.

med dvemi vodami
Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

U prizemlju Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam u kojoj možete vidjeti čak i impozantan primjerak stršljenovog gnijezda. Ispred Centra nalazi se suvremeno tematsko igralište nazvano Rječica zbog svog zanimljvog oblika i uređenja.

med dvemi vodami
Foto: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Poučna staza Svetomartinska Mura

Poseban doživljaj je šetnja uz lijevu obalu rijeke Mure gdje je uređeno pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i druge aktivne sadržaje. Uz stazu, koja je pogodna za sve uzraste, uređene su šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu.

Foto: TZ Sveti Martin na Muri

Svetomartinska Mura objedinjuje pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije. Kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu Međimurci i turisti mogu saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine. Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Matulov grunt

Projektom “Med dvemi vodami” obnovljen je Matulov grunt u Frkanovcu, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar. Mjesto je to na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače. 

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Matul je međimurska riječ za leptira, a grunt za posjed. Radi se zapravo o obnovljenoj tradicionalnoj međimurskoj hiži u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito.

Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira.

Matulov grunt
Matulov grunt, foto: Međimurska županija

Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u hiži mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac.

Poučna staza “Čovjek i rijeka”

Povodom Međimurskog dana rijeke Mure, na samu godišnjicu proglašenja zaštite Značajnog krajobraza rijeke Mure 18. travnja 2023. godine otvorena je nova poučna staza u Križovcu.

Staza nas vraća u prošlost kada je uz Muru pasla stoka te se vadio ugljen. Upoznaje nas sa sadašnjim i prošlim uslugama ekosustava te priprema za budućnost koja će postojati samo ako se osnaži suživot prirode i ljudi. Njezin današnji izgled oslikava tradiciju i vrijednosti prošlih naraštaja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.