Ovog proljeća upoznajte prirodne i povijesne ljepote Žumberka

Nakon što je prošlu 2020. godinu obilježila korona kriza, turizam je doživio velike promjene. Epidemiološke mjere i preporuke promijenile su navike turista, koji su se većinom vratili prirodi. A prirodnih ljepota u Hrvatskoj ne nedostaje. Jedan od parkova prirode koji je prošle, a i početkom ove godine zabilježio osjetan porast u broju domaćih posjetitelja je Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Jedan od najrjeđe naseljenih područja u Republici Hrvatskoj nalazi se u blizini hrvatske metropole, a prirodne ljepote, ali i bogata kulturna baština, pravi su magnet za brojne posjetitelje. No Žumberak nudi i puno više od toga. Mjesto je to idealno za laganu šetnju ili izlet kao i za aktivni turizam, a turističke ponude ne nedostaje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na površini od 342 četvorna kilometra, koliko zauzima Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, nalazi se 300 kilometara biciklističkih staza. U ponudi je čak 11 biciklističkih ruta, pa ćete, po zahtjevnosti, zasigurno naći barem jednu koja vam odgovara. Upoznavanje Parka na dva kotača ima niz prednosti. Osim što ćete puno brže upoznati prirodne ljepote dijela zagrebačkog zelenog prstena, čist zrak i kretanje pozitivno će utjecati i na vaš organizam.

No ako niste neki veliki ljubitelj prijevoznog sredstva na dva kotača, nema veze, Žumberačko i Samoborsko gorje možete i prehodati. Ovaj način upoznavanja Parka ima svojih prednosti, jer možete koristiti puteve koji baš i nisu “bike friendly”, a vrlo su zanimljivi. Popnite se recimo na Svetu Geru, najviši vrh kontinentalnog dijela Hrvatske na 1178 metara nadmorske visine.

Na Žumberku vas očekuje bogati biljni i životinjski svijet, ali i zanimljivi povijesni ostaci. Jedna od zanimljivih staza u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje je i Staza kneževa u Budinjaku. Duga je samo četiri kilometra, no provest će vas poviješću dugom oko tisuću godina, od starijeg željeznog doba pa do rimskih vremena.

I upravo je očuvanje prirodne, ali i kulturne, odnosno povijesne baštine glavni cilj projekta PRONACUL koji je započeo na prostoru Žumberka. Radi se o projektu promocije prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima, koji je sufinanciran iz fondova Europske unije.

Radi se o međunarodnom projektu u koji su uključeni partneri iz nekoliko država, a među njima je i Turistička zajednica Zagrebačke županije. Projektom PRONACUL valorizirat će se prostor i resursi Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje te će se pridonijeti ne samo promociji ovog zaštićenog prostora, već smislenom razumijevanju lokalnih stanovnika, lokalne kulture i prirodnih ljepota na održiv način.

Jedna od zanimljivih povijesnih građevina je i žumberački pil. Stup koji je najvjerojatnije nastao u 16. ili 17. stoljeću, a nalazi se pokraj crkve svetog Nikole Biskupa u selu Žumberku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Danas više nije poznato koja je bila njegova namjena, no priča ne nedostaje. Prema jednoj legendi, žumberački pil bio je znan i kao zli stup. Naime, pokraj njega bi se okupljali zli duhovi i vještice, baš kao što je to i bio običaj na raskrižjima puteva. Zbog brojnih funkcija i svoje simboličnosti kroz povijest, žumberački pil ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost.

Naslovna fotografija: Facebook Park prirode Žumberak -Samoborsko gorje

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije