Prvi geopark u Hrvatskoj, Park prirode Papuk slavi 22. rođendan

Park prirode Papuk danas slavi svoj 22. rođendan. Naime, zastupnički dom Hrvatskog sabora, 23. travnja 1999. godine, donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk. Ova odluka donesena je zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno- povijesne baštine tog područja. Danas vjerojatno ne postoji osoba koja nije poželjela doći na Papuk, a ako je i vama rođendan, danas vam Park prirode Papuk daruje besplatan ulaz u Park šumu Jankovac.

Papuk je omiljena destinacija slavonskih ljubitelja prirode i planinara. Nikada nećete pogriješiti odlučite li se za Park šumu Jankovac. Istražite ju na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala ili se odvažite zaploviti kanuima. Park šuma Jankovac omiljeno je izletište za obitelji i ovi sunčani proljetni dan idealni su za provesti kvalitetno vrijeme u Parku prirode Papuk.

Prije četiri godine u sklopu Parka prirode Papuk otvoreno je Kamp odmorište Duboka. Kamp nudi 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Jedan dio kampa predviđen je za boravak gostiju u šatorima.

Iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora izdižu se na gotovo tisuću metara nadmorske visine vrhovi Papuka. Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je geopark u Hrvatskoj član UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”, koji u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, ima impresivan postav – Kuću Panonskog mora.

Svi željni adrenalina i dobre zabave, nemojte zaobići Adrenalinski park Duboka, aktivnu destinaciju Parka prirode Papuk i ispitajte svoju spretnost! Adrenalinski park Duboka smješten je u srcu Slavonije tek nekoliko desetaka minuta vožnje od Požege, a prostire se na površini od oko 4000 m² u 2 poligona s različitim vježbama i spravama koje se nalaze između stabala.

Još jedna lokacija Parka prirode Papuk, koja bilježi porast broja individualnih posjetitelja je Rupnica, prvi geološki spomenik u Hrvatskoj. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina, a značajan je po jedinstvenoj pojavnosti vulkanskih stijena koje su u presjeku četverokutne i šesterokutne.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.