Popularni srijemski doručak možete djelomice napraviti i kod kuće

Svi znate za prepoznatljiv i vrlo tražen britanski doručak – English breakfast, koji uglavnom uključuje slaninu, kobasice, jaja, crni puding, pečeni grah, rajčice, gljive, tost i napitak poput kave ili čaja. A znate li kako na krajnjem istoku Hrvatske postoji dostojna konkurencija engleskom doručku – naš srijemski doručak? Takav doručak u kojem je teško izbrojati količinu kalorija svojstven je obroku naših starih, kojima je dan bio ispunjen brojnim fizičkim aktivnostima. Rad na zemlji ili u dvorištu teško bi mogao biti odrađen bez “energetske bombe” u kojoj su prevladavali zdravi, domaći, odnosno lokalni proizvodi.

Poklonici srijemskog doručka odgovorno tvrde kako je on još ukusniji, raznovrsniji i bogatiji od engleskog pandana. Rukavica je bačena, a nije lako izazvati nekoga sa statusom institucije koji korijene vuče još iz viktorijanskog doba – i uz to je vrlo je cijenjen, servira se na svakom koraku, često i kao zamjena ručku i večeri.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I u Srijemu imaju snažne adute pa će vas za ukusan početak dana ponuditi nezaobilaznim mesnim delicijama, odličnim ajvarom, raznovrsnim sirevima, pečenom kobasicom s kupus flekicama, zapečenim flekicama sa šunkom i sirom, taškama, mirisnim vrućim pogačicama, tek pečenim kruhom, najfinijim pekmezima, marmeladama i džemovima, zdravim medom, rezancima s orasima i makom, makovnjačom, orahnjačom… Ne znate od čega biste krenuli, što vam je ukusnije…

Jedno je sigurno! Pred ovakvim bogatstvom pokleknu i najjači karakteri, kalorije se više ne broje, zaboravljaju se dijete… Srijemski specijaliteti dobro su poznati, a onaj tko im se prepusti teško će moći reći kako je iz Srijema otišao gladan.

Naša je misija usrećiti vas hranom

Itekako svjesna što ima, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije sa srijemskim doručkom unazad dvije godine godine krenula je na mini turneju. Posjetila je Šibenik i Zagreb na oduševljenje stranih i domaćih gostiju koji bi rado vidjeli takvu ponudu na obali i kontinentu. Za ovu prigodu hrana je stigla s lokalnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i iz iločkog Hotela Dunav koji je prvi u Srijemu, Slavoniji i Baranji dobio Michelinovu preporuku.

 Jela govore više od riječi, a naša je misija da vas usrećimo hranom, otkiva tajnu uspjeha ovog hotela njegova vlasnica Željka Kovčalija. Tradicionalni srijemski doručak provjerili smo u Iloku i možemo samo potvrditi kako boljeg doručka u Lijepoj našoj, a i izvan nje teško da ćete naći. Ako nas pitate engleski ili srijemski presuda je vrlo laka –srijemski je najbolji doručak koji smo kušali.

Naglasak na domaće i lokalno

Moderan način života i najčešće pomanjkanje vremena, najveći su krivci što sve manji broj ljudi priprema zdrav doručak. No ako se odlučite posjetiti Vukovarsko-srijemsku županiju tada će vam gostoljubivi domaćini rado pripremiti obrok nakon kojeg ćete jednostavno morati uživati u blagodatima aktivnog turizma, kojeg na istoku Hrvatske ne nedostaje. No, ako ipak iz nekog razloga ne možete uživati u originalnoj ponudi ovog dijela Hrvatske, srijemski doručak vrlo lako možete pripremiti i sami.

Nadaleko poznati kulen, kulenova seka ili kobasica, koji su sušeni i dimljeni u nekom od brojnih vukovarsko-srijemskih OPG-ova, domaćinu će priskrbiti samo pohvale. Ono o čemu treba voditi brigu, prilikom pripreme doručka za goste, je oštrina noža i kut rezanja. Dobro je poznata činjenica u srijemskom kraju kako se kobasica mora rezati pod kutem od 45°, a nož mora biti vrlo oštar kako bi prezentacija bila na razini kvalitete proizvoda. Gore navedeni proizvodi na tanjuru će poslužiti kao “baza” ostalim srijemskim delicijama. Na nju možete slagati neizostavne čvarke, domaće sireve po želji, razne vrste salata, dodati kuhana jaja, male rajčice, ajvar i slično.

I za one koji za doručak žele pojesti nešto “toplo”, Slavonija i Srijem ima svoje recepte. Jedan od njih je pečena kobasica sa kupus flekicama. Doručak za pobjednike nije zahtjevan za pripremu, a sve što vam treba je tjestenina i kupus i naravno kobasica pečena na domaćoj masti. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni čuvene srijemske pogačice koje se najčešće rade u dva okusa, sa sirom ili čvarcima, a tu je i poznata masna pogača, koja se najčešće priprema u adventsko vrijeme, no to je samo preporuka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon doručka valja se malo i zasladiti. E tu već nastaje “problem”, jer deserta ovdje ne nedostaje. Nemojte zaobići domaći med, pekmez, marmeladu ili džem. U Srijemu i Slavoniji često se prave i kolači od sala, popularni Salenjaci, a tu su još i makovnjača ili orahnjača ili taške.

Srijemski doručak poziv je u Slavoniju i Srijem

– Srijemskim doručkom u Heritage hotelu King Kresimir u Šibeniku i Muzeju Mimara u Zagrebu pokrenuli smo inicijativu da hrvatski proizvodi s istoka Hrvatske postanu sastavni dio svakodnevne ponude, osobito malih i butik hotela kojima je u fokusu eno-gastronomija i vrhunski gurmanski doživljaj. Na taj način gosti šire vidike i  upoznaju tradicijsku gastronomiju čitave Hrvatske, a hoteli imaju dodanu vrijednost i vrhunske proizvode, kazala nam je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Nigerijka Akuoma Helen Boromisa, predsjednica Međunarodnog kluba žena sa stalnom adresom u Samoboru, još se uvijek sjeća svog prvog srijemskog doručka u Mimari. – Uživala sam u bogatstvu okusa. Najviše mi se svidio kulen i pečena kobasica s kupus flekicama. Nakon što kušate ova sjajna jela koja odražavaju tradiciju Srijema i Slavonije poželite se prvom prigodom tamo zaputiti, zaključila je Boromisa.

Ako se po jutru dan poznaje, u Srijemu je svaki dan dobar… Provjerite i sami. I kada vam domaćini u Iloku srijemski doručak serviraju u vinogradu to iskustvo je nikad nećete zaboraviti. Popis smještaja i kuća za odmor kakav još niste doživjeli odabrali smo za vas na POVEZNICI.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.