Zanimljiva turistička ruta: Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj

Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj turistička je ruta koja povezuje svjetski poznatog znanstvenika i slikarica Slavu Raškaj, koja je rođena u Ozlju. Radi se o kulturno-turističkom proizvodu koji integrira kulturno-povijesnu baštinu s turističkom eno-gastro ponudom unutar lokalne zajednice, a s ciljem brendiranja i pozicioniranja Ozlja na turističku kartu Hrvatske, ali i Europe. Ozalj je naime prvi hrvatski grad koji se nalazi na Ruti impresionizma Vijeća Europe, upravo radi baštine Slave Raškaj.

Cilj ove rute je povezati kulturnu baštinu Ozlja (Stari grad Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, Munjara, Etno park Ozalj, crkva Sv. Vida) s radom i životom Slave Raškaj – šetnja Ozljem i obilazak izvornih mjesta na kojima je stvarala Slava Raškaj, uz interpretaciju i prezentaciju. Posjetitelji prolaze Kupskom dolinom svjetla i vode, čije je resurse htio uobličiti i obuzdati sam Nikola Tesla, a njegovi patenti su u konačnici i upotrijebljeni  u “Munjari grada Karlovca”, remek djelu neorenesansne gradnje Hermanna Bollea i Valerijana Riesznera. Na kraju rute, posjetiteljima su prezentirana i ponuđena jela koja se baziraju na energetskim vrijednostima koje je zagovarao sam Tesla, a u skladu su i s povijesnom i eno-gastro ponudom kraja (torta Katarine Zrinske, štrudle od oraha i grožđa…). Ova ruta bit će uvertira u magičan Tjedan štrudle u Karlovačkoj županiji 2020.

Dvosatna ruta će 29. kolovoza u 9:30 sati započeti u Etno parku Ozalj i uključuje obilazak HE Munjara (gradsko kupalište, most preko Kupe), šetnicu Emilija Laszowskog, Crkvu Svetog Vida i grob Slave Raškaj, te Stari grad Ozalj i Zavičajni muzej Ozalj. Cijena od 30 kuna po osobi uključuje stručno vodstvo i ulaznicu u Zavičajni muzej Ozalj.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.