Satrica je tradicionalno najbolji prilog slavonskom kulenu i kulenovoj seki jer razblažuje ljutinu ove najpopularnije slavonske delicije. Jede se satrica i uz šunku, domaći kruh ili masnu pogaču, a uz šljivovicu zaokružit će pravu slavonsku gozbu.
Tradicionalno satrica je predjelo koje će se naći na većini novogodišnjih trpeza uz narezane suhe delicije.
Recept za 10 obroka
Sastojci:
Priprema:
- Svježi sir – 0,50 kg
- Mladi luk – 0,10 kg
- Kiselo vrhnje – 0,20 l
- Kosani peršinov list – 1 žličica
- Sol – 0,02 kg
- Crvena slatka mljevena paprika – prstohvat
Svježi domaći kravlji sir propasirati ili dobro izmiješati. Dodati vrhnje. Mladi luk očistiti, oprati, zajedno s listovima izrezati na kolutiće i malo posoliti. Peršinov list sitno nasjeckati. Sir, vrhnje, luk, peršin i sol zajedno spojiti i poslužiti s malo crvene paprike posute po površini. Satricu poslužiti kao predjelo ili u kombinaciji sa slavonskim kulenom.
Vinska preporuka: Chardonnay, Iločki podrumi
Foto: Sanja Mijac
Naslovna fotografija: Sanja Mijac
Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, TZ VSŽ