Novogodišnje predjelo – tradicionalna satrica se servira uz kulen i kulenovu seku

Satrica je tradicionalno najbolji prilog slavonskom kulenu i kulenovoj seki jer razblažuje ljutinu ove najpopularnije slavonske delicije. Jede se satrica i uz šunku, domaći kruh ili masnu pogaču, a uz šljivovicu zaokružit će pravu slavonsku gozbu.

Tradicionalno satrica je predjelo koje će se naći na većini novogodišnjih trpeza uz narezane suhe delicije.

Recept za 10 obroka

Sastojci:

Priprema:

  • Svježi sir – 0,50 kg
  • Mladi  luk – 0,10 kg
  • Kiselo vrhnje – 0,20 l
  • Kosani peršinov list – 1 žličica
  • Sol – 0,02 kg
  • Crvena slatka mljevena paprika – prstohvat

Svježi domaći kravlji sir propasirati ili dobro izmiješati. Dodati vrhnje. Mladi luk očistiti, oprati, zajedno s listovima izrezati na kolutiće i malo posoliti. Peršinov list sitno nasjeckati. Sir, vrhnje, luk, peršin i sol zajedno spojiti i poslužiti s malo crvene paprike posute po površini. Satricu poslužiti kao predjelo ili u kombinaciji sa slavonskim kulenom.

Vinska preporuka: Chardonnay, Iločki podrumi

Naslovna fotografija: Sanja Mijac
Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, TZ VSŽ

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.