Satrica je tradicionalno najbolji prilog slavonskom kulenu i kulenovoj seki jer razblažuje ljutinu ove najpopularnije slavonske delicije. Jede se satrica i uz šunku, domaći kruh ili masnu pogaču, a uz šljivovicu zaokružit će pravu slavonsku gozbu.

///Kako napraviti slavonsku masnu pogaču – recept naših baka
Najveća prednost satrice je njena jednostavna priprema… Svježi sir, vrhnje, mladi luk i malo mljevene paprike, glavni su sastojci ove delicije, koja je neizostavan dodatak slavonskim specijalitetima.
Tradicionalno, satrica je predjelo koje će se naći na većini novogodišnjih trpeza uz narezane suhe delicije. Neki je zovu i proljetnom odnosno sezonskom salatom od mladog luka, a savršena je i kao prilog pečenjima. Dakle, satrica se može poslužiti kao prilog uz ručak, a u kombinaciji s kulenom, kobasicom… obogatit će doručak ili večeru.
///Popularni srijemski doručak možete djelomice napraviti i kod kuće

Satrica – recept za 10 obroka
Sastojci:
- Svježi sir – 0,50 kg
- Mladi luk – 0,10 kg
- Kiselo vrhnje – 0,20 l
- Kosani peršinov list – 1 žličica
- Sol – 0,02 kg
- Crvena slatka mljevena paprika – prstohvat
Priprema:
Svježi domaći kravlji sir propasirati ili dobro izmiješati. Dodati vrhnje. Mladi luk očistiti, oprati, zajedno s listovima izrezati na kolutiće i malo posoliti. Peršinov list sitno nasjeckati. Sir, vrhnje, luk, peršin i sol zajedno spojiti i poslužiti s malo crvene paprike posute po površini. Satricu poslužiti kao predjelo ili u kombinaciji sa slavonskim kulenom.
Vinska preporuka: Chardonnay, Iločki podrumi
///Srijem i Slavonija raj za gurmane
Naslovna fotografija: Sanja Mijac
Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, TZ VSŽ