The Times otkriva pet skrivenih hrvatskih bisera

U nedavnom članku britanskog The Timesa Hrvatska je opisana kao zemlja s obalom koja vijuga duž Jadrana u dužini od najmanje 1100 milja, s više od 1000 otoka razasutih po toj obali, pa slijedom toga novinarka Mary Novakovich postavlja pitanje zašto se toliko turista u konačnici koncentrira u relativno malom broju turističkih središta Hrvatske.

Očigledan odgovor je kako su Dubrovnik, Hvar, Rovinj i mnoga druga mjesta neporecivo i nevjerojatno lijepi, no ona tvrdi kako Hrvatska ima još puno ljepote za vidjeti, te predstavlja pet hrvatskih bisera koji su turistima gotovo nepoznati.

Vrsar

Na zapadnoj obali Istre, između većih i prometnijih susjeda Rovinja i Poreča, nalazi se uspavani mali Vrsar čije uske uličice obrubljene kamenim kućama u venecijanskom stilu vijugaju uzbrdo do crkve i zvonika iz 19. stoljeća. Casanovi se toliko svidio Vrsar da ga je u 18. stoljeću posjetio dva puta, o čemu je pisao u svojim memoarima i – naravno – imao ljubavnu vezu sa svećeničkim slugom.

S vidikovca Casanova – koji nosi ime najpoznatijeg svjetskog ljubavnika koji je posjetio ovo mjesto i pisao o njemu – puca predivan pogled na vrsarsko pristanište, te marinu i 8 otoka i otočića razasutih iza nje.

Vrsarska marina je posebna i po jednoj iznimnosti – ona je dom velikom broju slobodnoživućih mačaka. Tim marinskim macama je kroz zajedničku inicijativu grada Vrsara, marine Vrsar i udruge Betterlife4cats Marina Vrsar iz Austrije izrađeno jedno od najljepših hranilišta u Hrvatskoj koje je postalo prava turistička atrakcija.

Iz Vrsara se može krenuti na izlet brodom do Limskog kanala koji nalikuje fjordu, zastati radi kupanja u Gusarskoj špilji i ručati u restoranima uz obalu u kojima se poslužuju izuzetno ukusne limske dagnje i kamenice, uzgojene u nekim od najčišćih voda na Jadranu. A jednako je primamljivo otići na izlet čamcem u akvatorij oko Vrsara u predvečerje i promatrati igru dupina dok sunce zalazi.

Rastoke

Nacionalni park Plitvička jezera sa svojim bogatstvom voda i bezbroj slapova svakako zaslužuje svoje mjesto na popisu najboljih hrvatskih atrakcija. No, nedaleko Plitvica krije se još jedan prirodni biser – krški krajolik kojim kroz Ratoke teče rijeka Korana i poziva da se zaroni u njezinu hladnu, bistru vodu. Pravi užitak u vrućem ljetnome danu! Ova je rijeka magnet i za kajakaše – bar za one koji imaju hrabrosti uhvatiti se u koštac s više od 30 slapova duž njezina toka.

Rastoke odišu posebnim alpskim ugođajem, među starim kućama od kamena i drva koje kao da lebde nad slapovima i branama preko kojih šumi voda. U njima prebivaju i pastrve – vjerojatno najukusnije ribe u ovome kraju, koje neizbježno poslužuju u lokalnim restoranima.

Legenda kaže da u Rastokama obitavaju i vile. Dok su nekada davno mlinovi žličari cijelu noć mljeli kukuruz i pšenicu, mlinari i mlinarice družili bi se i dugo u noć prepričavali priče. Za to bi vrijeme rastočke vile odvodile njihove konje, a u ranu zoru bi ih vraćale konje – zadihane, umorne, znojne i s mnoštvom sitnih pletenica spletenih u grivi.

Mljet

Mljet je otok mistike, maslina i vinove loze, a njegove pješačke i biciklističke staze, slana jezera, vrhove obrasle borovima i romantični otočni samostan mnogi upoznaju kroz posjet Nacionalnom parku Mljet. No ovaj bujni zeleni otok svakako je vrijedan više od jednodnevnog izleta, jer krije i mnoge druge divote.

Istok otoka dom je skrovitim plažama, uključujući šljunčanu Sutmiholjsku koja se stisnula u uskoj uvali. Tu je i špilja u kojoj je prema legendi Odiseja u zatočeništvu držala Kalipsa, do koje kroz maslinike i mirisno šipražje vodi Put maslina od sela Babino Polje.

Na cijelome je otoku nekoliko spektakularnih uvala koje su savršene za užitak na plaži. Posebno zanimljiva je uvala Ropa koja je prirodno stanište sredozemne medvjedice, jedno od rijetkih preostalih na čitavom Sredozemlju. Uvala Ropa prepuna je špilja i mjesta na kojima je sredozemna medvjedica kotila i podizala svoje mlade.

Drvenik Veli i Drvenik Mali

Nedaleko malenog Trogira, prekrasnog gradića na popisu UNESCO-a leže dva otoka Drvenika – Veli koji je velik i Mali koji je mali – a koji kriju osamljene uvale za kupanje, slatke male lučice i pješačke staze kroz maslinike. Ova dva pitoreskna otoka pravi su način za iskušati autentičan dalmatinski život.

Na jugozapadnoj točki Drvenika Velog nalazi se Plava laguna (jedna od nekoliko u Dalmaciji), čije zapanjujuće tirkizno more između dva otočića mami na plivanje i ronjenje. Kroz opojno mirisna otočka polja može se provozati biciklom i stići do prelijepih plaža Drvenika Velog, ušuškanih u uvalama.

Do Drvenika Malog stiže se trajektom, a u blizini luke krije se pješčana plaža u uvali Vela Rina. Otok obiluje nasadima maslina i rogača vrhunske kvalitete, kao i netaknutim prirodnim ljepotama i ljekovitim mediteranskim biljem, a Drvenik Mali je pogodan za odmor daleko od civilizacije, jer ima samo 156 stanovnika.

Lumbarda

Grad Korčula na istoimenom otoku manje je frenetična verzija Dubrovnika, navodi The Times, no pravi biser ovoga prelijepog otoka leži malo jugoistočno – ribarsko mjesto Lumbarda.

Ovo prijateljsko, nepretenciozno mjesto nudi nekoliko plaža za kupanje, a među njima je i pješčana plaža veličine poštanske marke u glavnom dijelu sela, gdje se ljeti svi okupljaju na tjednim ribljim festivalima petkom navečer.

No ono po čemu se Lumbarda ističe je vino – to je jedino selo na svijetu gdje se uzgaja vinova loza grk. Zapravo, zovu ga grk, a u stvari je grkinja. Naime, grk ima ženski cvijet za razliku od većine ostalih sorti vinove loze koje su dvospolne. Ali spol i nije važan, jer su vina od njega odlična. Tu nastaju neka od najboljih, ali i najmanje poznatih hrvatskih bijelih vina. Osim toga, lumbardske vinarije proizvode i pune i crni plavac mali, ne samo radi dobrog vina koje se od njega pravi, nego se koristi i za oprašivanje ženskog grka

Naslovna fotografija:Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.