TOP 5 prijedloga za vikend: Mala mjesta koja kriju velike tajne

Ovog vikenda krenite putevima tajni dugo čuvanih kroz povijest, putevima neotkrivenih mjesta koja pričaju priče i neka vas svaka od njih vodi ka novoj avanturi koja stvara uspomene za cijeli život. Također, jedan od naših prijedloga vodi vas i u pravu bajku! Zašto si barem na dan ne biste dozvolili odlutati u svijet čarobnjaka, vila i vilenjaka?

Bale, Istra: Mjesto kojem se vraćao i čuveni Casanova

Bale u Istri su mala općina smještena na zapadnom priobalju Istre. To je općina puna mističnih tajni, povijesti, ali i nekakvog posebnog mira koji obuzima svakog tko ih posjeti. Ondje život teče lagano, bez pritiska, bez pretjerano užurbanog tempa i gužve prometa, stoga ako ovog vikenda želite odmoriti, usporiti, udahnuti svjež zrak i uz šetnju otkriti nekolicinu povijesnih priča koje ćete sa sobom ponijeti za uspomenu – Bale su mjesto za vas.

Najveća građevina u Balama je palača Soardo-Bembo koju je, zahvaljujući svojoj fascinantnoj gotičko-renesansnoj fasadi, teško ne primijetiti.

U Balama ne propustite vidjeti i “Casanova kutak” – mjesto posvećeno poznatom ljubavniku koji je, kako kaže legenda, dva puta posjetio Bale zbog ljubljene djevojke.

Foto: Đurđica Lukšić

Kamp Mon Perin se smjestio u neposrednoj blizini Bala, između Pule i Rovinja, a okružen je netaknutom prirodom, u dubokoj hladovini hrasta crnike i borova. Kamp posjetiteljima pruža smještaj u mobilnim kućicama koje se nalaze tik uz plažu.

Ondje ćete vidjeti i dvije povijesno značajne utvrde – Fort Forno i San Benedetto. Obje su nastale još oko 1904.godine, a danas nerijetko služe kao pozornica i kulisa za brojne kazališne predstave i događanja.

Foto: Đurđica Lukšić

Ljubitelji aktivnog odmora uživat će u školama jahanja, pecanja ili jedrenja te odbojci na pijesku na uređenoj plaži Kolone.

Čist planinski zrak, gastronomija i poučne staze

Gorski kotar je dobra ideja u svako godišnje doba, a zbog njegova bogatstva teško je izdvojiti samo jedno mjesto. Uz šetnju i čist planinski zrak predlažemo obilazak kulturnih znamenitosti poput mističnog dvorca Stara Sušica, hrvatski Hogwarts, ili pak memorijalno područje Matić poljane te brojne poučne staze.

Ljubitelje umjetnosti zasigurno će uživati u činjenici da kroz cijeli Gorski kotar na otvorenom mogu vidjeti preko 90 skulptura od drveta, djela Goranske kiparske radionice.

Ne propustite i vidikovce, a cijeli popis gdje se nalaze oni najljepši saznajte OVDJE.

Samo neke od znamenitosti koje posjetitelji ovdje mogu obići su Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi, dvorac Zrinski u Čabru, frankopanski dvorac Stara Sušica kod Ravne Gore, rodnu kuću pjesnika Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu te etno-kuću Rački.

top 5 vikend
Foto: Lynx and Fox

Bogat goranski stol

Gorski kotar će vas oduševiti domaćom kuhinjom, a predlažemo da kušate domaći gulaš od divljači s palentom ili pečene kobasice. Nakon ručka se osladite sa štrudlama i kolačima od šumskog voća i sve zalijte likerom od šumskih plodova ili domaćom medicom.

Putem vina, fiša i fotogeničnih lokacija

Pomalo tajanstvena i nikad do kraja otkrivena  – Baranja je pravi biser istočne Hrvatske.

Kopački rit

Još se naziva i ”europskom Amazonom”, ondje tijekom godine boravi preko 270 vrsta ptica i zbog iznimne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja, a još davne 1967. proglašen je zaštićenim područjem i 1976. rezervatom

Park prirode Kopački rit možete obići na nekoliko načina. Park možete upoznati turističkim vlakićem, brodom, čamcem te biciklom i pješice, samo ne zaboravite prethodno se najaviti u Prijemnom centru. Iako vam se možda čini da priroda još uvijek spava, ovo rano buđenje pred proljeće idealna je prilika za obilazak Kopačkog rita u jednom posebnom, spokojnom ruhu koje vas neće razočarati.

Kopački rit
Kopački rit
Foto: Vjeran Vidaković

Baranjski Maldivi

Dok obilazite Baranju, početak toplijih dana idealan je i za posjet ”baranjskim Maldivima” – kako ih često posjetitelji nazivaju. Riječ je o pješčanoj plaži Draž, pa iako je još uvijek prehladno za kupanje, ondje imate postavljenu šetnicu sličnu predloženoj u Kopačkom ritu, a ovo je i idealan ”photo spot” za sve ljubitelje fotografije.

A za ručak – najbolji fiš!

Nakon što ogladnite od šetnje, obilaska, fotografiranja i uživanja u prirodi treba i nadoknaditi izgubljene kalorije. Ako tražite dobar tradicionalni ručak – baranjski fiš je nenadmašiv, a tomu pridonosi podatak da je fiš paprikaš proglašen jednim od 100 najpoznatijih svjetskih jela – od 11 najboljih fiš paprikaša u svijetu 10 se nalazi u Hrvatskoj, a od toga čak osam u Baranji, a dva u Osijeku. Popis gdje možete pojesti najbolji fiš u Baranji pronađite OVDJE. Stoga, ako tražite najbolji fiš – svi putevi vode u Baranju! Za desert se zasladite domaćim taškama s pekmezom.

P.S. S obzirom na činjenicu kako Baranju često nazivaju i ”vinskom majkom” – ne možemo izostaviti niti vinske puteve ondje pa vas pozivamo da otkrijete jednu od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i jedinstvenu ulicu vinskih podruma u Zmajevcu.

Predah u malom mjestu u Dalmaciji, daleko od gužve

Mjesto Pirovac srednjovjekovno je naselje i utvrda najstarijeg hrvatskog plemstva. Nosilo je ime Zlosela, Slosella, Slosslein do 1931. godine. Tijekom šetnje po ”Zloselu” ugledat ćete i čuvena “vrata sela” gdje su se stoljećima okupljali mještani, ali i gospodar sela grof Draganić-Vrančić kojeg bi svi okupljeni pozdravljali skidanjem kape.

U Pirovcu ćete uživati i u šetnji plažama, poslijepodnevnoj kavi uz more i svježem morskom zraku koji će vam napuniti baterije za sve što vas čeka nakon što odmor završi. Najpoznatija je plaža “Lolić”, a uživat ćete i u šetnji obalom do plaže hotela Miran koja je otvorena za sve posjetitelje.

Nekoliko kilometara od Pirovca smještena je uvala Makirina. Uvala je prirodni lokalitet bogat ljekovitim blatom velikog potencijala, a poznata je po svojim antireumatskim svojstvima.

pirovac, top 5 vikend
Foto: Antonela Verković

U blizini se nalazi i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj – Vransko jezero. Ovaj park prirode je kombinacija mora, jezera i kopna, utočište raznovrsnim biljkama i životinjama (posebice pticama). Sjeverozapadni dio jezera je proglašen posebnim ornitološkim rezervatom prirodnih staništa ptica vodarica, rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, te izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti.

vransko jezero
Foto: arhiva JU Park prirode Vransko jezero

Ovog vikenda kročite u bajku – i to pravu!

Ivana Brlić-Mažuranić, rođena u Ogulinu, još kao djevojčica je doživjela svoj rodni grad bajkovitim, što je kasnije i zapisala u svojoj autobiografiji. Taj dojam upotpunjuje Frankopanski kaštel, dvorac u samom središtu grada. U Ogulinu možete prošetati hodnicima kaštela kojima je i Bernardin Frankopan hodao. U dvorištu ovog kaštela nalazi se Ivanina kuća bajki koja će oduševiti vaše mališane, ali i vas.

Prirodne ljepote Kleka

Klek je istaknuti stjenoviti vrh na istočnom rubu masiva Velike Kapele, iznad grada Ogulina, a kako kaže legenda, on je i sijelo vještica koje su nekoć bile i svojevrsni simbol grada Ogulina.

Legende ističu kako su se na samom vrhu Kleka, u ponoć, skupljale vještice, vile i vilenjaci a njihov vrisak čuo se i do Ogulina. Istražite ovaj mističan kraj uz šetnju i svjež zrak iskonske prirode. Za uspon do planinarskog doma pod Klekovom stijenom treba sat vremena, a za daljnjih pola sata stiže se na vrh Kleka.

U blizini su i dva stara mosta na Tounjčici koja kriju bogate povijesne priče, a više o njima saznajte OVDJE.

tounj
Foto: Tomislav Beronić

Koju god destinaciju izabrali, zaslužujete barem na dan odlutati u mjesto likova iz bajki ili stvoriti svoju posebnu, udahnuti svjež zrak iskonske prirode i samo sanjariti!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.