Šibenik -turistički grad bogate povijesti nudi više od sunca, mora i zabave

U središnjoj Dalmaciji smjestio se Šibenik – grad povijesti i bogate baštine kojega mnoge posebnosti čine jedinstvenim na ovim prostorima.

Tvrđava sv. Nikole

Vrijedni spomenici kulture

Šibenik se kao slikoviti grad Jadranskog primorja može pohvaliti sa čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a; katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole, a u blizini se nalaze i dva nacionalna parka, Krka i Kornati.

Stoga, ne čudi kako je on uistinu s potpunim pravom svake ljetne sezone popularno odredište za brojne turiste koji su željni odmora, ali i razgledavanja bogatih kulturnih raznolikosti.

šibenik grad povijesti
Tvrđava sv. Mihovil

Tvrđava sv. Mihovila zbog svoje visine te oblika, ali i predivnog pogleda koji se pruža s njezinog vrha na čitav Šibenik i mjesta u okolici svakako je poželjna lokacija za posjetiti barem jednom u životu, no ono što ju zaista čini jedinstvenom su očuvane dvije cisterne iz 15. stoljeća.

šibenik grad povijesti
Pogled Tvrđava sv. Mihovil

Kako bi se posjetitelji bolje upoznali s važnosti Tvrđave sv. Mihovila kroz povijest, na zidovima cisterni postavljena je kvalitetna i suvremena tehnička oprema putem koje se prikazuje multimedijski prikaz povijesti Šibenika.

šibenik grad povijesti
Cisterna

Jedna od najznačajnijih i najpoznatijih katedrala u čitavoj Hrvatskoj nalazi se upravo u Šibeniku, a riječ je o Katedrali sv. Jakova čija se posebnost krije u tome što je kompletno izgrađena od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala.

šibenik grad povijesti
Katedrala sv. Jakova

Otok Visovac, otok Franjevaca

Prirodne ljepote koje krase Šibenik, ali i mjesta u okolici također su jedan od razloga zbog kojega je ovo mjesto iznimno posjećeno ne samo tijekom ljetne sezone, nego i ostalih. Tek par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika, na idealnoj lokaciji, nalazi se Nacionalni park Krka, poznat po mnoštvu jezera i slapova koji ga krase. Ljepotom se posebno ističe Skradinski buk, najduža sedrena barijera na rijeci Krki, a posjetitelji nerijetko na jednom od brojnih slapova potraže i spas od ljetnih vrućina.

Skradinski buk

U sklopu Nacionalnog parka Krka nalazi se i specifičan otok Visovac na kojemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke koji ovaj otok čine savršenom oazom mira i spokoja.

Otok Visovac

///Visovac – Gospin otok usred jezera čuva najmanju knjigu na svijetu

Ako se odlučite posjetiti ovaj otok, do kojeg se može doći laganom vožnjom brodom koja traje otprilike 20 minuta,  vrlo je vjerojatno da ćete prilikom obilaska tamo zateći i gostoljubive franjevce. Na Visovcu je moguće posjetiti i knjižnicu s mnoštvom dobro očuvanih brojnih povijesnih rukopisa i rijetkih knjiga.

Zbirka umjetnina

Šetnica kroz Kanal sv. Ante duga je oko 4,4 kilometra, a obuhvaća prostor od Šibenskog mosta pa sve do Tvrđave sv. Nikole. Do šetnice je moguće doći  automobilom, pješice ili biciklom, no koji god način odabrali jedno je sigurno, ovo će biti jedna od najposebnijih šetnji u vašem životu zbog predivnog pogleda na očuvani krajolik koji se pruža sa svih strana.

Šetnica kroz Kanal sv. Ante

Grad koji ne spava

Stara gradska jezgra Šibenika ističe se upravo ljepotom svog središnjeg gradskog Trga Republike Hrvatske u odnosu na druge gradske jezgre sličnih gradova. Šibenska jezgra zbog svojih kamenih uličica i mediteranskog ozračja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo kada se tamo nalazi i Michelinovom zvjezdicom označen i potvrđen restoran Pelegrini u kojemu se uvijek traži mjesto viška zbog nevjerojatnog vanjskog prostora s kojega se pruža pogled na Katedralu sv. Jakova koja se nalazi preko puta. Brojni mali dućani, slastičarnice, suvenirnice, kafići i muzeji svakako su ono što daje poseban štih Šibeniku i navodi nas da mu se ponovno vratimo.

šibenik grad povijesti
Šibenik

Fotografije: Tamara Horvat
Naslovna fotografija: Toma Kezić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.