Zeleni zagrljaj prirode Gorskog kotara

Gorski kotar zelena je oaza mira koja posjetiteljima pruža mogućnost istinskog antistresnog odmora koje ljudsko tijelo nasušno treba. Danas već postoje brojne studije koje govore o utjecaju prirode na regeneraciju ljudskog tijela. Američki znanstvenici svojim su istraživanjem dokazali kako u usporedbi s gradskim hodanjem šetnja prirodom ima veće blagodati za ljudski organizam, od smanjene razine anksioznosti do poboljšanja kognitivnih sposobnosti.

Netaknuta priroda, između ostaloga, utječe na životnost i vitalnost, našu percepciju sreće, smanjuje stres, kvalitetno podržava rad kardiovaskularnog sustava, itd. Zeleni zagrljaj prirode iznimno godi ljudskom organizmu do te razine da čak utječe na razinu ljubaznosti i velikodušnosti, što je i za očekivati jer stres toksično djeluje na ljudski organizam, našu percepciju i naposljetku naše akcije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naprosto nam stres smanjuje “vidno polje”, a boravak u prirodi nas revitalizira. Tome možemo i sami posvjedočiti. Naime kada se regeneriramo u istinskom zelenom zagrljaju prirode osjećamo tu razinu životnosti u svom tijelu za razliku od odmora od kojeg nam, u suštini, treba odmor.

Upravo Gorski kotar svojom netaknutom prirodom, ugodnom klimom, bez gužvi pruža zeleno okrilje za dubinski antistresni odmor. Primjerice, park šuma Golubinjak nije zahtjevna za pješačenje, a osigurava mogućnost dubinske relaksacije. Ujedno je neodoljivo iskustvo koje će vas svojom ljepotom ostaviti bez daha, a šetnje stasitim stablima crnogorice blagonaklono će utjecati i vaš dišni sustav.

Naravno, ako odaberete i izlet u bilo koji dio Gorskog kotara, park-šumu Japlenški vrh, izvor rijeke Kupe ili pak primjerice uspone na planinske masive, priroda će vas vjerno pratiti i pružiti vam revitalizirajuće utočište. Svakako se savjetuje odlazak u njezinu utrobu, špilju Vrelo ili Lokvarku, gdje ćete iskusiti dubinski mir i ljepotu savršene arhitekture. Naravno, boravak u prirodi uz lagane i ugodne šetnje možete začiniti i setom adrenalinskih sportova u kojima možete uživati samostalno ili u druženju s prijateljima i obitelji.

Odmor u Gorskom kotaru pruža i mogućnost pronalaska odgovarajućeg smještaja gdje vas priroda nježno budi i uspavljuje, cvrkutom ptica i šapatom šume. Goranski restorani pružit će vam i okrjepu visoke nutritivne vrijednosti.

///Nedaleko Lokvarskog jezera našli smo robinzonsku kućicu s vrtom gdje gosti sami ubiru povrće

U kolovozu u sklopu inicijative Gastroventure à la Gorski kotar lokalni ugostitelji vam kroz svoje jelovnike prezentiraju domaće namirnice, maline, piletinu, ciklu, goranski mladi krumpir te medun. Autohtoni goranski medun pčelinji je proizvod. Bogat je, između ostaloga, antioksidansima, aminokiselinama, željezom, folnom kiselinom, itd. Goranski mladi krumpir iznimna je poslastica koja se brzo rasproda, a maline su neizostavne bobice Gorskog kotara. Cikla je bogata antioksidansima i jako je dobar izvor folne kiseline, kao i željeza. Piletinu, najtraženije meso u Hrvatskoj, goranski restorani pripremaju na različite načine, od laganih povrtnih paprikaša do kompleksnijih i estetski zahtjevnijih jela.

Izvrsna okrjepa ljeti nakon laganih ili intenzivnih aktivnosti su povrtni pileći paprikaši ili pak mlada goranska veprovina s goranskim krumpirom iz krušne peći koje vam predstavljamo kroz pripremljene recepture. Naravno, bogati jelovnici goranskih restorana izborom jela svakako će vas oduševiti i pružiti vam neodoljiv gourmet doživljaj. Više informacija o zelenom zagrljaju prirode Gorskog kotara potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Povrtni pileći paprikaš

Recept potpisuje: Planinarski dom Zeleni vir, Skrad

Sastojci za 4 osobe:

 • 1500 grama svježe piletine
 • 500 g mladoga krumpira, po mogućnosti goranskog
 • 1 svježa paprika
 • 1 glavica crvenog luka
 • 1 paradajz
 • 2 mrkve
 • 300 g graška
 • žličica koncentrata rajčice
 • začini: sol, papar

Priprema:
Dinstati crveni luk, papriku i paradajz te dodati mrkvu narezanu na kockice. Dodati piletinu narezanu na malo veće komade. Pustiti da lagano kuha. Nakon pola sata dodati mladi goranski krumpir narezan na kockice i grašak. Začiniti te dodati koncentrat rajčice. Na kraju jela ukuhati knedlice koje se pripremaju od jaja i brašna. Uslast!

Mlada veprovina s goranskim krumpirom u krušnoj peći

Recept potpisuje: Pizzeria Furman, Fužine

Sastojci za 4 osobe:

 • 1 kg goranske, mlade veprovine
 • 20 dkg mrkve
 • 15 dkg paprike
 • 15 dkg crvenog luka
 • 10 dkg rajčice
 • lovorov list
 • grančica ružmarina
 • sol, papar
 • 2dl ulja
 • temeljac za podlijevanje
 • 0,5 kg goranskog krumpira

Priprema:
Meso posoliti, popratiti i staviti na zagrijano ulje. Popržiti s obje strane. Dodati crveni luk, mrkvu, papriku, paradajz, lovorov list i ružmarin. Zaliti temeljcem i poklopiti. Kuhati 1 sat. Nakon toga se meso i povrće izvadi te zapeče u krušnoj peći. Poslužuje se s goranskim krumpirom uz koji se izvrsno sljubljuje i dinstano kiselo zelje. Uslast!

Naslovna fotografija: Lokvarsko jezero/ Stanislav Horaček, Turistička zajednica Gorskog kotara

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.