10 zanimljivosti o Hrvatskoj koje niste znali

Postoji puno opće poznatih činjenica o Hrvatskoj no ovih deset zanimljivih činjenica svakako vrijedi pročitati. Po čemu smo poznati i po čemu smo posebni? I ovaj popis dokazuje kako smo zanimljiva zemlja puna priča i bogate povijesti i tradicije. Zemlja koju treba istražiti i posjetiti i zemlja kojoj se brojni turisti cijelog svijeta rado iznova vraćaju.

Možda i sami nekad svoje priče ne cijenimo dovoljno i možda trebamo bolje upoznati svoju zemlju. Zavirimo u svaki zanimljivi kutak, svaku regiju koja sa sobom nosi svoju autohtonu i zanimljivu priču. Poštujmo sebe i poštivat će nas i drugi, promovirajmo svoje originalne i izvorne priče jer imamo ih napretek.

Najstariji europski kalendar

U Hrvatskoj se u istočnoj Slavoniji nalazi grad koji je najstarije kontinuirano naselje u Europi. Vinkovci su kontinuirano naseljeni preko 8300 godina, a u ovom pitomom slavonskom gradu pronađen je i najstariji europski kalendar Orion. Z

animljivo u Vinkovcima su rođena i dva rimska cara za koje se veže priča o pivu. Za razliku od većine ostalih Rimljana ovi vinkovački nisu bili toliki štovatelji vina nego upravo piva. Najpopularnije vinkovačko craft pivo Valens nazvano je upravo po rimskom caru koji je na ovim prostorima uživao u pivu još u rimsko doba.

Najkraća narodna nošnja

Na otoku Susku ženska narodna nošnja je najkraća narodna nošnja u Europi. Ljepota susačkih svečanih narodnih nošnji nadaleko je poznata. Mlade žene nose kratku suknju živopisnih boja, te odgovarajući prsluk. Ispod suknje nose ružičaste ili narančaste duge vunene čarape. Na otoku se kao suvenir mogu kupiti lutke obučene u takvu odjeću.

Otok, na kojem živi samo 151 stanovnik, tako ima najkraću narodnu nošnju u Europi. Njihova šarena folklorna haljina razlikuje se od svih ostalih jer jedina ne prekriva koljena.

Čokolada s rižom nastala je u Hrvatskoj

Omiljenu čokoladu s rižom izumili su upravo Hrvati. Naime tvornica čokolade Zvečevo u malom slavonskom mjestu Požega daleke 1963. godine izumila je čokoladu sa rižom. Prvi smo na svijetu spojili nespojivo rižu i čokoladu i stvorili brend Mikado. Inače posebno je zanimljiv i podatak kako se jedino ova čokolada i dana radi od domaćeg svježeg mlijeka, a ne kao ostale od mlijeka u prahu.

Više Hrvata živi van Hrvatske

Hrvata ima svgdje u svijetu, a zanimljiv je podatak kako više Hrvata živi van Hrvatske nego u njoj. Naime u Svijetu je otprilike 4,2 milijuna Hrvata, dok ih je u domovini oko 4 milijuna. Podaci su danas vjerojatno još porazniji. No također je zanimljiv podatak kako su 90% stanovnika Hrvatske upravo Hrvati.

Zemlja vinara

Hrvatska je definitivno zemlja vinara ako pogledamo činjenicu da u Lijepoj našoj postoji 41 188 vinara koji uzgajaju grožđe za svoja vina na 20 885 hektara vinograda. Zanimljivo je i kako imamo čak i jednu podvodnu vinariju smještenu u mjestu Drače na poluotoku Pelješcu u južnoj Dalmaciji. Ovdje vino dozrijeva u amforama na dubini od 20 metara ispod vode.

Hrvatska vina nagrađivana su i priznata i dolaze iz četiri vinske regije koje svaka imaju svoju posebnost i svoje kraljevske sorte. Možda je to razlog i iduće zanimljivosti o Hrvatima

Visoko četvrto mjesto po potrošnji alkohola

Hrvatska je na 4. mjestu u svijetu po potrošnji alkohola po stanovniku. Iako smo zemlja s puno vinara ipak se u ovoj zemlji zapravo više pije pivo. Ovisno o regiji Hrvati su majstori i u spravljanju rakija koja je posebno popularna u Slavoniji i to rakija dobivena od šljive poznata “Šljivovica” za koju su u povijesti u ovom dijelu Hrvatske držali kako je lijek za sve, a neki tvrde u šali i danas da ubija sve viruse pa i koronu.

Sedmi po visini

Puno smo činjenica čuli o našoj zemlji no jeste li znali kako su upravo Hrvati su sedmi najviši muškarci na planeti? Možda se i ovo negdje pripisuje rakiji, no činjenica je kako su naši muškarci među prvih deset na planeti po visini. Kažu kako je Dalmacija kraj u kojem su navodno muškarci u Hrvatskoj najvišlji.

Bogatstvo vode

Jednog dana bogatstvo će biti voda, a Hrvatska je u samom vrhu Europske unije s čak 27.330 kubika vode po stanovniku. Voda je naše najveće bogatstvo pa ne čudi podatak kako je 10% Hrvatske zapravo pod zaštitom kroz 11 parkova prirode, 8 nacionalnih parkova i 2 rezervata prirode. Naše prirodne ljepote nadaleko su poznate, a naši nacionalni parkovi i parkove prirode poznati su turistima cijelog svijeta.

Prvi na svijetu uveli smo karantenu

Sukladno današnjem vremenu i novom normalnom zanimljiv je podatak kako je upravo kod nas prvi puta na svijetu uvedena karantena. Naime, davne 1377. godine naš biser Juga Dubrovnik bio je prvo mjesto na svijetu koje je uvelo karantenu u doba kuge. Tada je Veliko vijeće Dubrovačke Republike donijelo odluku kojom se ni domaći ni strani ljudi koji dolaze iz okruženih zaraznih područja ne smiju primiti u grad kao ni na dubrovačko zemljište dok ne provedu mjesec dana čišćenja na otocima Mrkanu, Bobari i Supetru u blizini grada Cavtata. Inače, sama riječ karantena dolazi od talijanskog Quaranta što označava broj 40. U ovom slučaju odnosilo se na broj dana izolacije.

Ono što je posebno zanimljivo za razdoblje 16. i 17. stoljeća u Dubrovniku je kako su postojale protuepidemijske mjere na brodovima u svrhu zaštite pučanstva od zaraznih bolesti. Ovu odredbu je donijela je upravo dubrovačka vlada.

Istra ima najbolje maslinovo ulje

Osim po vinu nadaleko smo poznati po našem izvrsnom maslinovom ulju. Ovdje prednjači naš najveći poluotok Istra koji je šest godina zaredom proglašen najboljom svjetskom regijom u proizvodnji maslinovog ulja.

Istru će tako i u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, a to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta. Naime, istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih iz 54 maslinarske države s ukupnim udjelom od čak 14%.

Članak je originalno objavljen 03.12.2020. godine
Izvor: Croatia week
Naslovna fotografija: Jure Orlić from Pixabay 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.